MTI

Még nem csökkenthető az internet ÁFÁ-ja

Az illetékes uniós biztos az áfacsökkentés elhalasztását kérte, mert ez nem fér bele a jelenlegi irányelv kereteibe.

Brüsszel megtámadta Magyarország áfacsökkentési szándékát az internet-előfizetések tekintetében, veszélybe került ez a törekvés - mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára. Az Európai Unió nem hagyta jóvá, hogy a jövő év elejétől 27 százalékról 18-ra csökkenjen az internet-előfizetés áfája. A bizottság arra hivatkozik, hogy az áfa-irányelv 3. mellékletében szerepelnek azok a termékek és szolgáltatások, amelyek kedvezményes áfakulcsba sorolhatók, és ezen a listán az internet-előfizetés nem szerepel. Az ügyben az EU szankciója kötelezettségszegési eljárás megindítása lehet.

Pierre Moscovici, az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez intézett levelében azt írta, hogy támogatja a kormány törekvését, hogy új lendületet adjon a digitalizációnak, hiszen ez egybevág a bizottság szándékával, az egységes digitális piac kialakítására vonatkozó elképzelésekkel. Az uniós biztos jelezte, hogy álláspontja szerint a hatályos áfa-irányelv keretei között a magyar kormánynak nincs lehetősége az áfa csökkentésére az internet-előfizetéseket illetően, de a bizottság változtatni akar az irányelven, és rugalmasabb szabályozást akar kidolgozni - közölte. Az uniós biztos azonban azt is írta, hogy erre az előzetes várakozásoknál később kerülhet sor, és az áfacsökkentés elhalasztását kérte.

Deutsch Tamás, a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos kijelentette: Magyarország nem ért egyet az Európai Bizottság álláspontjával. A magyar kormány álláspontja változatlan, szakmailag alátámasztott érvei vannak, hogy elérje: a bizottság egyetértése mellett 2017. január 1-jétől Magyarországon történelmileg alacsony szintre csökkenjen az internet-előfizetés áfája - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #18
    "vállalkozói érdekképviseletek kellenek"
    Nem inkább munkavállalói érdekképviseletek? A vállalkozóknak úgy általában nem célja a bérek emelkedése.
  • asgh #17
    #16:

    Ha jól értem, akkor a gazdaság teljes államosítását várod a kormánytól, máskülönben hogyan garantálhatna az embereknek svájci szintű béreket? (És ez még csak a szabályozás kérdés, a gazdaság teljesítőképességéről és a magasabb bérek okozta piacvesztésről ne is beszéljünk.)
    A magyar gazdaságban amúgy lenne tartalék a magasabb bérezésre, de ehhez vállalkozói érdekképviseletek kellenek, nem pedig a gazdaságba még jobban beavatkozó állam. Amíg viszont a magyar baloldal legnagyobb sikere az, hogy visszavonatta a kormánnyal azt a rendeletét, amit nyugaton a szakszervezetek hosszú évek kemény munkájával értek csak el (vasárnapi boltbezárás), addig nincs sok okunk a reményre, hogy belátható időn belül nálunk is lesz valódi munkavállalói érdekképviselet.

    #15:

    "Az uniós biztos jelezte, hogy álláspontja szerint a hatályos áfa-irányelv keretei között a magyar kormánynak nincs lehetősége az áfa csökkentésére az internet-előfizetéseket illetően"

    Nincs itt tehát semmi trükközés, a kormány le akarja csökkenteni a net ÁFÁ-ját 18%-ra, az EU meg nem engedi a bürokráciára hivatkozva. Ebben csak az a vicces, hogy a 18% mindössze 1%-al alacsonyabb a német 19% általános(!) ÁFÁ-nál. Ráadásul az egységes ÁFA szabályozást azért vezették be az EU-ban, hogy egyik tagállam se építhessen adóparadicsomot a többiek kárára. Ez azonban a net esetén értelmetlen, mert egy magyar szolgáltató nem tudja az alacsonyabb magyar ÁFA miatt olcsóbban adni a szolgáltatását külföldieknek, mert eleve nem tud külföldre szolgáltatni.

    #3:

    Lehetne általánosságban is ÁFÁ-t csökkenteni, csak abból mi nem sokat érzékelnénk, mert szépen lenyelnék a kereskedők. Ez történt 2006-ban is, amikor a választások előtt ÁFÁ-t csökkentettek. Amikor aztán a választások után visszaemelték a korábbi szintre(!), az összes kereskedő árat emelt magasabb ÁFÁ-ra hivatkozva, főleg persze azok, akik amúgy nem nagyon szoktak számlát adni. Így az 5%-os ÁFA ingadozásból a végén 10% feletti drágulás lett.
    Ez ráadásul nem csak hazai jelenség. Ausztriában pl. 20% az ÁFA, de ha körülnézel a webshopokban, az árak nagyon hasonlóak a magyarokhoz (pl. számítástechnika, amit az osztrákok is ugyanonnan importálnak). Azaz az osztrák kereskedőknek az alacsonyabb ÁFA miatt hozzánk képest nagyobb az árrésük és még véletlenül sem az áraik alacsonyabbak.
    Utoljára szerkesztette: asgh, 2016.07.21. 16:52:19
  • morguldae #16
    Az ÁFÁ-k csökkentése meg a rezsicsökkentés idiótaságok teljesen feleslegesek! Uniós szintű fizetéseket, meg munkahelyeket kell biztosítani az embereknek! Nem éhbérért meg kényszermunkán kell foglalkoztatni az embereket, és akkor majd senkit sem érdekel, hogy az internet nem 3 ezer hanem 6 ezer forint vagy az áram számla nem 6 ezer hanem 15 ezer forint! Aki 500-600-700 ezret keres azt nem érdekli az ilyesmi! Nem pitiségekben kell gondolkozni, hanem értelmes életben! Nem gyarmati országot kell csinálni Magyarországból, hanem Svájcot! Máshol egy városban többen élnek színvonalasan, mint ebben az egész országban. Ennyi embert sem képes a politika értelmes életbe vezetni? Alig vagyunk már! Viktor király ideje félre állni a tolvaj bandával, ha nem tudsz az embereknek értelmes színvonalú életet biztosítani! Mert ez így csak szánalom!
  • bdzsana #15
    A kormányunk jó szokása hozna egy rendeletet, amivel az EU-nak egyébként semmi baja, de szándékosan raknak bele valamit, gyakran apróságot ami nem egyezik az EU joggal és akkor lehet szidni az EU-t, hogy elkaszálta az egészet és fenyegeti a szuverenitást.
    Van egy sejtésem, hogy most is ez a helyzet, és ha akarnának találnak módot rá.
    Ami számomra érdekes, hogy máskor simán meghoznak EU jogszabály ellenes törvényeket, ami számokra fontos (mutyielrejtés stb) és majd utána indul eljárás, amit vagy elbukuk vagy megnyerünk.
    Most meg hirtelen teljesen felkészültek az EU jogból. Továbbá próbálják azt kommunikálni, hogy az EU direkt nem akarja engedni és ezzel ők nem értenek egyet, holott az EU azt mondta, hogy ezen a szabályon változtatni akarnak, egy kis türelmet kérnek.
  • Papi65 #14
    Eu Bácsi aranyos! Szeret mindenbe beleugatni, maga ássa saját sírját. Boldogult Csurka Istvánnak adok igazat : nem igazán kellene nekünk az Unióba belépni. Egyes embereknek sokat , nagyon sokat hozott a konyhára ,(nem csak a politikusokra gondolok) de gazdasági morált is hazavágta. A Eu-tol Mi csak Trianont kaptuk..Fordított ökör : nem fel van szarva, hanem le...
  • UUUU #13
    Az Eu már csak ilyen.
    Szepen lefexik mindig a lobbynak.
    Lattuk ezt mar az ingyenes roaming dijaknal is. Igergettek eveken at, aztan milyen veletlen, leszavaztak.
  • ostoros #12
    Az EU is imád a helyi politikusokra mutogatni, gondolom tudod.
  • heist #11
    Ja, és ezt nem tudták itthon...
    Csak kellett most egy téma, ami egy: úgysem fog összejönni, kettő: lehet mutogatni, hogy a gonosz EU már megint...
  • Sippie #10
    ez havi, vagy évi, vagy az elkövetkezendő 20000 évre szóló? lásd #9

    másfelől, ha ez 1300 potenciális terrorista, lányainkat a lenge ruházat miatt megerőszakoló, vagy téged az alkoholfogyasztás miatt meglincselő fajta, és még lehetne sorolni... akkor pont annyit sem kérünk

    ugyanakkor... Internet ÁFA csökkentés... ez valóban létszükséglet.
    Utoljára szerkesztette: Sippie, 2016.07.20. 17:23:41
  • ManoNegra #9
    Persze, "csak" 1300 ember, de mi a garancia arra, hogy nem lesz még majd hatvanszor, vagy százhatvanszor ennyi.

    A vita nem a számokról szól, hanem hogy van-e joga egyáltalán ehhez. Mert ha egyszer megtehette, onnantól bármikor, bármennyit betelepíthet.