SG.hu

Adót vet ki az internetre a kormány

A távközlési adó hatályát kiterjeszti a kormány az internet-szolgáltatásra - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Kurucz Éva kormányszóvivő Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel közösen bejelentették a kormány által jövő évre tervezett fontosabb adózási szabályokat. A kormány benyújtja a javaslatot az Országgyűlésnek, ezt követően október 31-ig a parlament elé kerül a költségvetési törvénytervezet. Kurucz Éva hosszan méltatta a családi adókedvezmény jelentőségét, azt, hogy a fiatal párok házasságkötését adókedvezménnyel ösztönözi a kormány, és a második gyermek vállalásának ösztönzésére a kétgyermekes családokat illető adókedvezmények növelését tervezik.


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta: a munkavállalás és a gyermeknevelés támogatása mellett az adórendszer segítni kívánja a növekedést. Elmondása szerint a kormány célja a gazdálkodói környezet működésének könnyítése, a gazdaság kifehérítése, az adminisztrációs terhek csökkentése. A hazai kis és középvállalkozások társasági adója alacsony marad, a kormány 2011-től csökkentette a társasági adót 19 százalékról 10 százalékra 500 millió forintos adóalapig, ezt jövőre is fenntartja a kormány.

A kormány felállítja az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszert, amelynek célja az áruk valós útjának nyomon követése, és az, hogy Magyarországon ne lehessen forgalomba hozni olyan árut, amely előzetesen nem volt bejelentve az adóhatósághoz. A miniszter rámutatott: a különadók maradnak, marad a bankadó, reklámadó és a kormány a távközlési adó kiterjesztésére tesz javaslatot. A távközlési adó hatályát kiterjeszti a kormány az internet-szolgáltatásra, minthogy a telefonálás és az üzenetküldés ma már sok esetben az interneten keresztül történik - mondta Varga Mihály.


A beterjesztett törvény szerint az adó alapja internet-szolgáltatás esetén az előfizető vagy az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerinti felhasználó által lebonyolított, gigabyte-ban kifejezett adatforgalom. Ez az előfizető, felhasználó által átvitt, azaz le-és feltöltött adatmennyiséget tartalmazza, mértéke pedig minden megkezdett gigabyte után 150 Ft lesz. Ez valószínűleg egyben azt is jelenti, hogy az internetszolgáltatók meg fogják szüntetni a jelenlegi korlátlan előfizetői csomagokat. A szolgáltatóknak minden hónap 20-áig összegezniük kell majd a forgalmukat, és azt egy nyomtatványon bevallani az államnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nirz #323
    A törvény két bekeretezett része szerintem elég egyértelműen tárgyalja azt, hogy miről van szó.

    Igen, az internetadó a 150-edik paragrafus 3-as pontja, tehát a telekommunikációs adók kiszélesítése, de nem, nem vonatkozik rá a 150-edik paragrafus (2)-es pontja sem direkt, sem pedig értelmezési értelemben, teljesen elkülönül szóhasználatában is.

    Aki még esetleg ezek után sem akarja elhinni, az előző pont mindent tisztáz:

  • Nirz #322
  • mrzed001 #321
    Amúgy most jutott eszembe: és mi van, ha valaki ellen DOS vagy DDOS támadást indítanak ?
    Pl a hülye osztálytársa, vagy valamelyik külföldi hekker, vagy egyszerűen egy rosszul megírt weblap, ami folyamatos hibastream áradatot zúdít a user gépére (akár egy buta AJAX kérésre, pl egy legördülő menühöz).
    Maxi sávszélnél pillanatok alatt megvan az 1G .... egy nap alatt meg rámegy a havi fizetése is.

    Annyira ostoba aki kitalálta ezt az egészet, hogy hihetetlen. De legalább már tudjuk ki is volt az: Orbán találta ki az internetadót

    Erről meg ugyebár mindig ez jut eszembe:


    Csak tudnám mi a csodáért építi a "tudás" alapú társadalmat egy ennyire sötét pa... vezér ?
  • Tetsuo #320
    Mind a két fél hazudik. Obama és talán még Orbán sem mondott igazat soha életében. Ezért lehetnek ott, ahol.
    A háttérben egy érdekes játszma mehet, de az nem tartozik a nyilvánosságra. Pl. valami ilyesmi folyhat...
  • mrzed001 #319
    Már megint egy idióta aki a törvény szövegének elolvasása helyett az ostoba firkászokra hallgat. #122, és olvass!
  • Tetsuo #318
    Annak sem lehet egy szava sem -hasonlóan a Fidesz-szavazókhoz-, aki nem ment el szavazni. Tehát így elég kevesen maradtunk (felelős szavazók, akik háboroghatnak).
  • Csaba161 #317
    Már másfél éve jelezte az USA, hogy nagy baj van az ÁFA-csalások miatt, aminek egy amerikai cég is a szenvedő alanya itt nálunk! Az USA jelezte, hogy segíti is a nyomozást, mivel náluk az adónyomozás igen fejlett, még szerveznek tanfolyamot is a magyar hatóságoknak és küldenek szakértőket is. A Kormány köszönte, de nem kért belőle, azt mondta maguk is meg tudják oldani.

    Tehát ORBÁN HAZUDIK amikor azt állítja, hogy várja a konkrétumakt az USÁ-tól

    Ezután kereste meg egy egy magyar kormányzati ember a céget, és javasolta nekik, hogy ha bizonyos bankszámlára befizetnek néhány milliárd forintot, akkor elintézik nekik, hogy ők is bekerüljenek ebbe az "ÁFA-mentes" körbe.

    Ne ezen rágott be ez a cég, és jelezte a problémáját az USA nagykövetsége felé.

    De eközben már ebben az ügyben feljelentés is született, ugye egy volt NAV-os részéről, aki BIZONYÍTÉKOKKAL támasztotta alá, hogy A NAV felső vezetése rendelte el, hogy ad-akta tegyék az ügyeket, akit rögtön le is tartóztattak, ahelyett, hogy kivizsgálták volna az adócsalást és az ügyek elsimítását.

    Erre persze berágott az USA és az érintet személyeket, és csak azokat, tájékoztatta, hogy nem kívánatos személyek lettek az USÁ-ban. Ezen felháborodva írt egy kormányközeli cég egy hazugságokkal teli cikket, ami ellen felszólalt az USA követsége, hogy elmondja mi is az igazság. Ennyi.
  • Ragnaar #316
    (Azt, hogy ez a 700 illetve 5000 forint - amit elvileg a szolgáltató átterhelhet az ügyfélre - mennyivel enyhítené az adott internetszolgáltató adóterheit és az adóval együtt hogyan befolyásolná a szolgáltató profitját azt olyan valaki tudná megmondani, aki ilyesmivel foglalkozik.)
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2014.10.25. 07:29:21
  • Ragnaar #315
    Namost ha egy cég amely jelentős adatforgalmat bonyolít, és nem tud kigazdálkodni havi max. 5000 Ft-ot, vagy magánszemély 700-at akkor ott nem ez lesz a legnagyobb probléma. És ugye - azért sarkítva persze, de - elvileg sokkal többet spórolt eddig a polgár a rezsin, amiből havi +700 Ft azért igazán nem tétel, mondjuk egy - 5000 Ft-os havi rezsiszámlával...
  • MasterMason #314
    Mivel a fidesz 6 éve még ellenezte ezt az adót, éppen ezért logikailag hogyan állt az neked össze, hogy csak a fidesz akar mindent megadóztatni? Nyilván ha 6 éve még ellenezték, akkor az nem azt jelenti, hogy az ellenzék soha nem akart volna internetadót, hanem éppen ellenkezőleg, ők már hat évvel ezelőtt akartak. :)

    Persze igazából tök mindegy, hogy most a kormány köp e fel és áll alá, vagy az ellenzék, ami biztos, hogy csak egyetlen rosszabb dolog történhetne ebben az országban a fidesz kormánynál, ez pedig az ha a jelenlegi magát nagyon demokratának tartó ellenzéke kormányozna. :D