MTI

Az internetáfa csökkentését szeretné elérni a kormány

Teljes fordulatot vett a kormány politikája azután, hogy tavaly még meg akarták adóztatni az internetszolgáltatást.

"Kormányzati szándék van arra, hogy a visegrádi négyek (V4) együtt lépjenek fel az internetezés általános forgalmi adójának csökkentése érdekében" - mondta el Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos. Közölte, a V4 külügyminisztereinek májusi tanácskozásán lehet téma, hogy javasolják, a tagállamok sorolhassák a kedvezményes áfakörbe ezt a szolgáltatást. Hozzátette, "jó esély van arra, hogy ez átmenjen uniós szinten", de ha a kezdeményezés nem jár sikerrel, akkor Magyarország derogációt kér ebben a kérdésben.

Leszögezte, hogy Magyarországon az a minimális cél, hogy három éven belül elérje a 85 százalékos uniós átlagot az internethasználók ma 63-70 százalékos aránya, ennek pedig a hálózat- és a kompetenciafejlesztés mellett lényeges eszköze a hozzáférők körének bővítése. Szerinte sehol a világban nem volt sikeres a digitális átmenet aktív állami szerepvállalás nélkül. Megjegyezte, Magyarországon korábban nem azzal volt probléma, hogy mit tett e téren a kormányzat, hanem azzal, hogy "követő volt" a cselekvés.

Mint mondta, a digitális átmenet terén Észak-Amerika és Ázsia mögött egyre inkább lemaradó Európának három-öt éve van a sikeres digitális átmenetre, nem véletlen, hogy a 2014-2019-es európai parlamenti ciklus kiemelt témája a közös digitális piac létrehozása. A miniszterelnöki biztos lényeges kérdésnek nevezte, hogy miként sikerül megfelelni az ipar digitalizálásának, példaként említve, hogy miközben három-öt év múlva nem lesz értékelhető gazdasági tevékenység digitális működés nélkül, a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások alig ötödének van honlapja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #28
    "Bárki megfigyelhető" - ettől azért nem kell tartanod azért. Mármint attól, hogy ilyen NSA-szintű megfigyelési technológiák állnak rendelkezésre. Bár a magyar titkosszolgálatoknak van hozzáférésük az ISP-k adatforgalmához, és egy most aktuális jogszab. módosítás ennek a hozzáférésnek a mértékét emelné (evidens, mikor minden egyre inkább online beágyazottá kezd válni), azért szerencsére a "zajban" megfelelően elrejtett, plusz még titkosított információcserével semmit sem tudnak kezdeni, és később sem fognak. Ahogy alapvetően az NSA sem, hiszen a protokoll ott is inkább arra vonatkozik, hogy az adott információ kibocsátási vagy fogadó helyét igyekeznek megtalálni. Például olyan unikum megoldásokkal is, mint a megpatkolt hálózati hardverek.

    Gondolom egyébként a rezsim felhasználná a netet ilyen célra, de ahhoz hogy úgy mondjam, a szellemi deficit elég nagy szerencsére. Persze ha például majd a nagy digitális paradicsom eredményeként a rezsim kitalálja, hogy mindenkinek az egyes hálózati végpontokon Nemzeti Routert kell használnia, amely explicit be van kötve a NAV-hoz, rendőrseghez, plusz "egyéb szervezetekhez", akkor is lesz megoldás kommunikálni e csatornák ellenére, annak, akinek erre oka és szándéka van. Bőségesen. Sőt, mint minden backdoor, ez is kétirányú lehet :-). Úgyhogy ne aggódj.

    Persze én D.T. egyetlen szavát sem hiszem, sőt az az alapállásom, hogy politikusnak, főleg ha hatalmon van, semmit sem hiszek el.
  • ostoros #27
    Ez is egy jól hangzó sztereotip hülyeség.
  • ugh #26
    Attol hogy valaki lazad meg nem kell tohulyenek lenni.
    Es attol, hogy valaki tanul mint a barom meg lehet segghulye.
    Sot droid a legtobb.
    Eletem lehulyebb embere egy pedagogus volt.
    Es tanult baszdmeg mert diplomaja volt.
    Na ez (hasonlo keves kivetellel) tanitja a kolkodet is!
    Tobbnyire egyetertek azzal amit irsz, de ne keverjuk a szezont a faszommal ha lehet.
    A vilaggal az a gond, hogy aki jol magolja a tobbnyire felesleges faszsagot es papirja van rola az a valaki, nem az akinek esze van.

    Utoljára szerkesztette: ugh, 2016.03.08. 22:25:51
  • ugh #25
    "Teljes fordulatot vett a kormány politikája azután, hogy tavaly még meg akarták adóztatni az internetszolgáltatást. "
    Persze mert azota gondolom meglett az a technolgoia itthon is amivel barki megfigyelheto.
    Most mar nem problema ha minel tobben hozafernek.
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2016.03.08. 22:15:51
  • bdzsana #24
    Az alap az volt, hogy azok a diákok akit tüntetnek és nem mentek be jelképesen az egyik nap, az mind iskolakerülő lázadó, és csövesek lesznek. Akik mindent lenyelnek és tanulnak szorgalmasan azok meg majd vezetők lesznek.
    Nyilvánvalóan hazugság az is, hogy minden tüntetésben résztvevő diák iskolakerülő. Gondoljunk a diákolimpikonokra. Természetesen sokan ki is használják egy kis lógásra, mint ahogy mi is kihasználtuk a mi időnkben, de még ez sem azt jelenti hogy semirekellők és csövesek lesznek. Az állítás második részét is cáfoltam a saját tapasztalatommal.
  • yozsee #23
    Mert aztán a több száz éves versek és regények olvasásától a munkahelyén biztos magabiztosan fogja tudni kezelni az Excelt / használni a fénymásolót, szkennert / elkészíteni a prezentációt / e-mailt küldeni / számlát kiállítani / targoncát vezetni / CNC marógépet kezelni stb...
  • ostoros #22
    Te beszélsz másról. Az eredeti téma az volt, hogy aki szorgalmas, és elvégzi a dolgát az viszi valamire. Aki pedig lóg az iskolából az semmire viszi.
    Te vitted el másfelé a beszélgetést.
  • bdzsana #21
    Te már megint másról beszélsz. Én nem arról beszéltem, hogy mindenbe bele kell ugatnod, hanem azt, hogy van határozott véleményed és ötleted, akkor amellett kiállsz.
    A vezetők épp az ilyen embereket keresik. Azokat az embereket akik nem csak bemennek és letudják a 8 órát összeszorított foggal, hanem akit legalább annyira érdekli a szakmája, hogy nem fog elmenni szótlanul a szemmel látható baromságok mellett.
    Szinte kivétel nélkül ezek az emberek léptek a környezetemben magasabb szintre.
    Persze, mint mondtam nem gyári munkásokról, pártkatonákról, vagy közszolgákról beszélek. Őket valószínűleg tényleg kirúgják bármilyen beszólás miatt.
    Nekem a szakmámból és ismeretségi körömből adódóan leginkább IT és K&F területen van tapasztalatom.
    Az alázatot én meg meghagyom a szakmámnak és nem a főnökeimet szolgálom ki vele
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2016.03.08. 21:34:21
  • ostoros #20
    A felső vezető NEM felső vezetőként kezdi. Hanem csicskaként. És ha túl nagy a pofája, nem hogy magasabbra nem jut, hanem kibasszák.
    Az alázat. Tudod, az egy emberi érték, bármit híresztel manapság a média.
    Alázat nélkül az egó akkorára nő, hogy mikor kidurran, a lökéshullám mindent elsodor a környezetében, barátságokat, kapcsolatokat, sőt akár még a hőn áhított karriert is.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.03.08. 21:03:08
  • bdzsana #19
    Igen, egy gyárban és állami szektorban valóban így van, de azok akik haladni akarnak és haladni is fognak valamerre, nem bólogatójánosokkal veszik magukat körbe. Az ismeretségi körömben elég sok a vezető és felső vezető. Egyik sem a hajnalig tartó munkával vagy seggnyalással jutottak oda ahol vannak.
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2016.03.08. 20:14:40