• asgh
    #17
    #16:

    Ha jól értem, akkor a gazdaság teljes államosítását várod a kormánytól, máskülönben hogyan garantálhatna az embereknek svájci szintű béreket? (És ez még csak a szabályozás kérdés, a gazdaság teljesítőképességéről és a magasabb bérek okozta piacvesztésről ne is beszéljünk.)
    A magyar gazdaságban amúgy lenne tartalék a magasabb bérezésre, de ehhez vállalkozói érdekképviseletek kellenek, nem pedig a gazdaságba még jobban beavatkozó állam. Amíg viszont a magyar baloldal legnagyobb sikere az, hogy visszavonatta a kormánnyal azt a rendeletét, amit nyugaton a szakszervezetek hosszú évek kemény munkájával értek csak el (vasárnapi boltbezárás), addig nincs sok okunk a reményre, hogy belátható időn belül nálunk is lesz valódi munkavállalói érdekképviselet.

    #15:

    "Az uniós biztos jelezte, hogy álláspontja szerint a hatályos áfa-irányelv keretei között a magyar kormánynak nincs lehetősége az áfa csökkentésére az internet-előfizetéseket illetően"

    Nincs itt tehát semmi trükközés, a kormány le akarja csökkenteni a net ÁFÁ-ját 18%-ra, az EU meg nem engedi a bürokráciára hivatkozva. Ebben csak az a vicces, hogy a 18% mindössze 1%-al alacsonyabb a német 19% általános(!) ÁFÁ-nál. Ráadásul az egységes ÁFA szabályozást azért vezették be az EU-ban, hogy egyik tagállam se építhessen adóparadicsomot a többiek kárára. Ez azonban a net esetén értelmetlen, mert egy magyar szolgáltató nem tudja az alacsonyabb magyar ÁFA miatt olcsóbban adni a szolgáltatását külföldieknek, mert eleve nem tud külföldre szolgáltatni.

    #3:

    Lehetne általánosságban is ÁFÁ-t csökkenteni, csak abból mi nem sokat érzékelnénk, mert szépen lenyelnék a kereskedők. Ez történt 2006-ban is, amikor a választások előtt ÁFÁ-t csökkentettek. Amikor aztán a választások után visszaemelték a korábbi szintre(!), az összes kereskedő árat emelt magasabb ÁFÁ-ra hivatkozva, főleg persze azok, akik amúgy nem nagyon szoktak számlát adni. Így az 5%-os ÁFA ingadozásból a végén 10% feletti drágulás lett.
    Ez ráadásul nem csak hazai jelenség. Ausztriában pl. 20% az ÁFA, de ha körülnézel a webshopokban, az árak nagyon hasonlóak a magyarokhoz (pl. számítástechnika, amit az osztrákok is ugyanonnan importálnak). Azaz az osztrák kereskedőknek az alacsonyabb ÁFA miatt hozzánk képest nagyobb az árrésük és még véletlenül sem az áraik alacsonyabbak.
    Utoljára szerkesztette: asgh, 2016.07.21. 16:52:19