Berta Sándor

A technológiai szektor ellenzi Donald Trump jelölését

Az ágazat képviselői nyílt levélben támadták a milliárdos politikust.

A dokumentum a The Huffington Post hasábjain jelent meg és az aláírók között van Steve Wozniak, az Apple társalapítója; Jimmy Wales, a Wikipédia létrehozója; Vint Cerf, a TCP/IP kidolgozója; Caterina Fake, a Flickr társalapítója; Paul Jacobs, a Qualcomm ügyvezető elnöke; David Karp, a Tumblr létrehozója és vezérigazgatója; Vinod Khosla, a SUn társalapítója; Dustin Moskovitz, a Facebook társalapítója; Alexis Ohanian, a Reddit társalapítója; Pierre Omidyar, az eBay létrehozója; Mark Pincus, a Zynga ügyvezető elnöke és alapítója; Shervin Pishevar, a Hyperloop One ügyvezető elnöke és társalapítója; Jeremy Stoppelman, a Yelp vezérigazgatója; Richard D. Titus, a Samsung alelnöke; valamint Ev Williams, a Twitter és a Blogger társalapítója.

A technológiai szektor képviselői levelükben kiemelték, hogy Donald Trump elnökjelöltsége, illetve esetleges megválasztása katasztrófa lenne az innováció számára. A milliárdos politikust a héten a clevelandi Republikánus Nemzeti Konvenció jelöli majd hivatalosan elnökjelöltnek.

A vállalkozók, professzorok, mérnökök, fejlesztők, befektetők, cégalapítók és különböző szakemberek többek között azt taglalták, hogy Donald Trump kiszámíthatatlan és egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesz, miközben alig beszél konkrét politikai dolgokról. A dokumentum aláírói egy olyan jelöltet akarnak, aki azokkal az ideálokkal azonosítható, amik egykor naggyá tették az Amerikai Egyesült Államok technológiai iparát. Ezen ideálok közé sorolták például a véleményszabadságot és az új bevándorlókkal szembeni nyitottságot, illetve az új dolgok közül a világhálót. (Egy héttel ezelőtt Rick Perry volt texasi kormányzó azt állította, hogy Donald Trump által javasolt mexikói-amerikai határfal nem téglából épül, hanem digitális építmény lesz.)

Az IT-ágazat szereplői a levélben arra is rámutattak, hogy Trump tervei, például az internet tervezett leállítása, azt bizonyítják, hogy a leendő jelölt nem csupán rosszul döntene bizonyos kérdésekben, hanem figyelmen kívül hagyja azt is, hogy a technológia miként működik. Ráadásul rajong a cenzúráért és azzal fenyegeti az őt bíráló sajtóorgánumokat, hogy megbünteti őket. Az aláírók hangsúlyozták, hogy kizárólag a saját és nem a cégeik álláspontját képviselték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #28
    Pont arról beszéltem, hogy a multik által alkalmazott emberek száma, általában tizedannyi sincs, mint a vállalkozók száma egy normálisan működő gazdaságban. Tudod, a vállalkozó is ember, annak is van családja, meg ilyenek. És jobb, ha a gazdaság több százezer vállalkozó vagyonát növeli, mint ha pár tucat multiét. Ezt fogadd el.
  • Caro #27
    Nem biztos, hogy a szocializmusban felnőtt, önjelölt manager réteg által vezetett magyar KKV-kat kell ebben a tekintetben mintának tekinteni.
    A sokkal jobb fizetést meg miből kapod? Nem abból amit itthon csinálnak, hanem abból, amit Kínában. Ez meg nem fog örökké menni.
  • Cat #26
    "Ott van jó világa az embereknek, ahol a multik marginális szerepet töltenek be, miközben tele van a terület kis és középvállalatokkal!"

    Egy multinál sokkal jobb fizetést kapsz, jobbak a munkakörülmények, szabályosan intéznek mindent (be vagy jelentve, kiadják a szabadságot, számolják a túlórát), van előremeneteli lehetőség vagy munkakör váltás, van képzés stb. Ehhez képest egy magyar cégnél kb. mindennek az ellentetje van: míg a főnök X5-össel jár, addig az alkalmazottakat kutyába sem veszik. És ez nem az én véleményem, hanem felmérések bizonyítják.
  • ostoros #25
    Erről van szó. Valaki írta pár éve, hogy két rendszer váltás volt. Egy itt keleten, egy pedig nyugaton. És hozzá tette azt is, hogy amikor a seregben azt mondta a vérkomcsi, hogy azért élnek nyugaton jól a munkások, mert félnek tőlünk itt keleten, persze magában kiröhögte. Mint ahogy mindenki. Aztán rájött, 20 évvel később, hogy igaz volt.
    Ha ma megkérdeznénk valakit, aki élt az NSZK-ban az egyesítés előtt, nagy eséllyel azt mondaná, hogy jobb volt akkor, mint most. Így megy ez.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.07.20. 01:27:50
  • fonak #24
    Az a kérdés, hogy van-e visszatérés a globalizmus előtti világhoz, mivel a nagy cégek nem akarnák semmiképpen, valószínűleg nincs. Trump csak ígérget, a lecsúszás által fenyegetett fehér alsó közép és munkásosztálynak tetsző dolgokat mondogatott, de semmi garancia nincs rá, hogy megcsinálná, ha megválasztják. A kongresszusban ülő republikánus képviselők szavazatai nélkül aligha tudná egyébként is, azok pedig meg vannak véve nagyrészt.
    A globális cégek azt akarják, amit bdzsana is, a végcélként a béreket a fejlett világban is 3. világbeli színvonalra csökkenteni, mert a "hülyék" nem érdemelnek többet. Ezért támogatják a migrációt is annyira. Azaz a legkvalifikáltabbakon kívül mindenkire életszínvonal-csökkenés vár a fejlett világban is, nem csak Magyarország "nem bír el egy koraszülött jóléti államot" ((c) Bokros Lajos), a jóléti államoknak nyugaton is harangoztak, nincs kommunista ellenség, amellyel szemben fel kell mutatni, hogy a kapitalizmus mindenkinek jobb stb. Persze csak fokozatosan lehet eljutni odáig, ha nem akarnak lázadást.
  • ostoros #23
    Hogy kiegészítsem az előzőt: erős középosztály nélkül nincs jólét. És ehhez széles vállalkozói réteg kell, akik nem multik. Ha van erős középosztály, akkor lesz megrendelése az alsó osztálynak, akkor fog tudni megélni a taxis, műkörmös, fodrász, pincér, stb.
    Önmagában a multik jelenléte ehhez édeskevés.
  • ostoros #22
    Tévedés. A te agyadban a vállalat=multi. Ez nincs így. Ott van jó világa az embereknek, ahol a multik marginális szerepet töltenek be, miközben tele van a terület kis és középvállalatokkal!
    Ahol kizárólag a multik uralkodnak, ott szar az embereknek. Elég nálunk körül nézni.
    Az USA-ban sem a multiktól van relatíve jó világ, hanem a tömérdek kis és középvállalat miatt!
    És ezért szar az EU versenysemlegességi direktívája, mert ellehetetleníti a kis és középvállalatok támogatását. A versenysemlegesség semmi más, mint hogy a multik lobbija beférkőzött az EU parlamentjébe, és a játszóteret a saját képükre formáltatják.
    Hadd világítsam meg egy példával: az a jobb az embereknek, ha van jó pár multi, és 100 ezer embernek adnak jó fizetést, vagy inkább az, ha van 1 millió vállalkozó, akik egyenként megkeresik ennek az összegnek a 10 szeresét?
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.07.19. 23:04:55
  • Caro #21
    Mondj nekem egyetlen országot, ami abból emelkedett fel, hogy az átlagembereket szivatta meg, dolgoztatta agyon!
    Az USA pont azért emelkedhetett fel, mert ott az egyszerű melós is megbecsült ember volt, nagyon sokáig.
    Persze, a mérnök, orvos, igazgató többet keresett, de arányosan, nem voltak csillagászati különbségek, mint most.
    A szegény(ebb) ember a teljes fizetését elköltötte, és jórészt otthon, volt belső fogyasztás, de termelés is, és tudott pörögni a gazdaság. És az a gazdaság fejlett is volt! Ami mára maradt az amerikai iparból, azért még mindig nem a gagyit képviseli, és ez ennek köszönhető.

    Kína feljött, és valóban jobb az egyszerű embernek, de milyen áron?? És ahhoz képest amennyit termel, mindenki kiskirályként élhetne ott, olyan nagy a produktivitás, ehhez képest nyomorban vannak, óriási a környezetszennyezés.

    Jobb példa akkor már Japán vagy Korea. Ezek viszont zárt (vagyis hogy félig zárt) gazdaságok. Egy Japán cég nemigen vesz semmit külföldről, csak ha nagyon nincs más választása. És ott tényleg más is az életszínvonal, mint Kínában.
  • wraithLord #20
    Relatíve jóra gondoltam. De persze nem annyira relatíve, mint Trump és Clinton esetén...
  • bdzsana #19
    Természetesen országszinten nézem mert ők hozzák a törvényeket, ami bevonzza a vállalatokat, illetve termékeny talajt ad új vállalatoknak ami munkahelyeket majd versenyt teremt ami jó a gazdaságnak és az átlagembernek is.
    A cégek kizsákmányolásáról annyit, hogy pár évtizede Kína is a szegény kiszolgáltatott országok közé tartozott akit az amcsi cégek kihasználnak és láss csodát tudott fordítani. Hamarosan Kína lesz a világ ura. Ezután jönne majd Trump aki olyan törvényeket akar hozni ami rövidtávon esetleg erősítené a belső gazdaságot de az amcsi cégeket a világpiacon óriási hátrányba hozná, pont most, hogy a világpiacon Kína áll nyerésre. Remek húzás.