MTI

Orosz hackerek Donald Trumpra vonatkozó adatokat loptak

A The Washington Post szerint orosz kormányzati hackerek hatoltak be a Demokrata Országos Bizottság (a párt vezető szerve) számítógépes adatbázisába. A hírt a Demokrata Párt azonnal meg is is erősítette.

A lap állítása szerint a hackerek oly mértékben hatoltak be a számítógépes rendszerbe, hogy még az elektronikus leveleket és internetes társalgásokat is képesek voltak elolvasni. Ám "csak" azokat az adatokat, információkat mentették le, azaz lopták el, amelyeket a demokraták a várható republikánus elnökjelöltről, Donald Trumpról gyűjtöttek össze. A lap, meg nem nevezett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva azt írja: nem a Demokrata Párt az egyetlen amerikai szervezet, amely orosz hackerek célpontja az Egyesült Államokban. Mindkét várható elnökjelölt - Hillary Clinton és Donald Trump - internetes hálózatait is támadták orosz kémek, csakúgy mint például a jelöltek támogatását szervező néhány republikánus politikai akcióbizottság számítógépes rendszerét. Erre vonatkozó konkrétumokat azonban a lap nem említ.

A Demokrata Országos Bizottságától kapott információkra hivatkozva a Post arról ír, hogy az oroszok már egy éve "bent voltak" a Demokrata Párt számítógépes rendszerében, s csak a mostani hétvégén, egy számítógépes nagytakarítás alkalmával sikerült kiseprűzni őket. A párt számítógépes szakemberei az idén áprilisban figyeltek fel, hogy "valami van" a rendszerrel. Az illetékesek ugyanakkor azt mondják, hogy személyekre vonatkozó, pénzügyi, vagy a párt anyagi támogatóira vonatkozó információkhoz nem fértek hozzá, vagyis inkább hagyományos kémkedésről, mintsem számítógépes bűnözésről van szó. A washingtoni orosz nagykövetség szóvivője azt mondta a The Washington Post megkeresésére, hogy nincs tudomása az ügyről.

A The Washington Post megjegyzi: a hackertámadások azt jelzik, hogy az oroszok erőteljesen érdeklődnek az amerikai politikai rendszer és a politikai szereplők iránt, főként a lehetséges elnökök gyöngeségei és erős oldalai foglalkoztatják őket. "Csakúgy ahogyan az amerikai kémek teszik ezt, amikor hasonlóképpen információkat gyűjtenek külföldi veeztőkről" - teszi hozzá a lap. Ugyanakkor leszögezi: a demokraták számítógépes rendszerébe történt behatolás mértéke - és időtartama - azt is jelzi, hogy az oroszok elszánt és képzett ellenfelei a számítógépes térben az Egyesült Államoknak. Oroszország ugyanis a Fehér Háztól a State Departmentig (a külügyminisztériumig) megannyi stratégiai célpontot támad.

A lap megszólaltatott egy számítógép-biztonsággal foglalkozó szakértőt. Shawn Henry - aki korábban az FBI-nál dolgozott, és a Demokrata Párt most őt kérte fel számítógépes rendszerének "rendbe tételére" - azt mondta, hogy "valamennyi ország hírszerzésének az a dolga, hogy információkat gyűjtsön külföldi ellenfeleiről". Megjegyezte ugyanakkor, hogy polgári szervezeteknek nagyon nehéz védekezniük az olyan felkészült és eltökélt államokkal szemben, mint Oroszország.

Vlagyimir Putyin orosz elnök eddig kedvezően beszélt Donald Trumpról, aki az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok javítására szólított fel. Ám - mint a The Washington Post szakértője rámutat - az oroszok keveset tudnak Trumpról. Miközben a politikában régóta aktív Hillary Clintont vélhetően jól ismerik, addig a politikában újonc New York-i milliárdos személyiségéről, az üzleti életben alkalmazott tárgyalási módszereiről nem sokat tudhatnak. Robert Deitz, a CIA és a Nemzetbiztonsági Ügynökség volt munkatársa szerint "a Trump külföldi beruházásairól szóló információk például sokat árulhatnak el arról, hogyan tárgyal azokkal az országokkal, ahol a beruházásai vannak. Ötleteket adhatnak a tárgyalási stílusa megértéséhez".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AnuluWork #1
    Orosz? Miután a Wikileakes befenyegette Clintonnét? :)
    Utoljára szerkesztette: AnuluWork, 2016.06.15. 07:42:54