Berta Sándor

Ecuadorban a tweetek meghódították az utcákat

A #LoxaEsMás polgári kezdeményezés célja, hogy a dél-amerikai ország gondjaira felhívja a figyelmet. A legnagyobb problémát a korrupció, az akadozó szemétszállítás és a rossz közlekedés jelenti.

A tweetekre épülő projekt az Ecuador déli részén található, 130 000 lakosú Loja városában indult el. A cél az volt, hogy a felhasználók fellépjenek a mindennapos problémák ellen. Carlos Correa Loyola, a kezdeményezés életre hívója elmondta, hogy sikerült felkelteniük az emberek érdeklődését, amiben komoly szerepe volt annak, hogy nem mindennapi módszert választott. Egy évvel ezelőtt kezdett blogot írni a helyi tömegközlekedés helyzetéről. Egy olyan fórumot akart létrehozni, ahol a városi tanács által nem megoldott problémákat a nevükön nevezik és ahol a helyi lakosok maguk keresnek megoldásokat. Gyorsan világossá vált a számára, hogy Loja sokkal több is lehetne annál, amilyen valójában, így született meg a LoxaEsMás (Loja több) név.


A kezdeményezés alapvetően a Twitteren és az ott megjelenített üzeneteken alapul. A felhasználók azonban nem csak üzennek egymásnak, hanem ezeket a tweeteket plakátokon láthatóvá is teszik, így azokhoz is eljutott a projekt híre, akiknek nincs internethozzáférésük. Az első akció egy rádióhirdetés volt, amiben azt kérték a hallgatóktól, hogy írják le 140 karakterben: milyennek akarják Loját látni? A 45 legérdekesebb és legjobb válasz ezután plakátokon is megjelent a város területén. nem telt el sok idő és a #LoxaEsMás híre eljutott a városházára is. Jorge Arturo Bailón ugyan fogadta az aktivistákat és átvette a legfontosabb kívánságokat tartalmazó listájukat, de nem akart párbeszédet folytatni. A polgárok ezután kiadtak egy podcastot, aminek címe: Képviselő úr, Önre szavaztam, és ebben szembesítették a helyi politikusokat a korábbi ígéreteikkel.

A program már nem csak helyi szinten számít meghatározónak. Miután a #LoxaEsMás tagjai egy földrengés után megszervezték a helyreállítási munkákat, ismertek lettek. Ecuadorban egyre népszerűbb a modell, az ország fővárosában, Quitóban annyian követelték a korrupcióval vádolt Augusto Barrera polgármester lemondását, hogy elrendelte egy hasonló Twitter-fiók bezárását, ez azonban csak olaj volt a tűzre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!