SG.hu

Elindult az internetről szóló nemzeti konzultáció

Bárki javasolhat kérdést, március 26-án válogatnak ki ezekből húszat, majd ezekre két hónapon át lehet válaszolni. Eredmény majd ősszel lesz.

A www.internetkon.hu oldal keddi elindulásával kezdetét vette az internetről szóló nemzeti konzultáció - jelentette be Deutsch Tamás, a folyamat előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos. Szerinte az alapvető kérdés az, "milyen lesz a jövő magyar internetje", ennek megválaszolása pedig nem csupán a szakemberek, a szektorban érintett cégvezetők vagy a politikai döntéshozók kizárólagos feladata. Március 26-áig minden, 14. életévét betöltött magyar állampolgár tehet fel kérdést az oldalon; a felvetéseket bő egy hónap alatt rendszerezik 15-20 pontból álló kérdőívbe, amelyet május eleje és június vége között lehet majd kitölteni.

"Áttekintettük az elmúlt két hónapban, hogy mik a legjobb gyakorlatok Európában, sőt Európán kívül is, amikor fontos kérdésekről kormányok által meghirdetett társadalmi párbeszéd zajlik. Azt tapasztaltuk, hogy a legizgalmasabb, a legnagyobb szabadság lehetőségét megadóak azok a konzultációk voltak, amelyek kétlépcsős megoldást alkalmaznak, amit mi is alkalmazunk. Az internet világa a szabadság világa. Minden magyar polgárnak, az infokommunikációban érdekelt kis-, közepes és nagyvállalatnak, szakmai és társadalmi szervezeteknek módjuk és lehetőségük van, hogy konkrét kérdéseket javasoljanak a május, június, júliusban lezajló nemzeti konzultációban." - mondta.

"Minden, az internet jövőjét meghatározó kérdést három témakör köré lehet csoportosítani. Az első ilyen a fogyasztóvédelem, a felhasználóbarát intenet kérdése, a második az innováció, gazdasági és társadalmi versenyképesség kérdése, a harmadik pedig az internet szabadsága, illetve a netsemlegesség kérdése. Bármely felmerülő kérdés valamely témakörben elhelyezhető. Semmifajta elvárás nincsen, még emailcímet sem kötelező megadni, és bárki bármennyi kérdést feltehet. A honlap napi aktuális szinten fogja mutatni a beérkezett kérdések számát, és a kérdések feldolgozását illetően kéthetes rendszerességgel fogunk tájékoztatást adni a konkrét kérdésekről. "


A kérdésfeltevési periódus lezárta után mindent felvetést közzétesznek a blogot is kínáló honlapon, amely szakszótárt és rövid videoüzeneteket is kínál majd a felhasználóknak. "El fogjuk mondani, hogy mondjuk 1625 kérdés érkezett, melyek a tartalmukat megvizsgálva 95 témát vetnek fel, és ezek áttekintése és értékelése alapján, szakértőkkel folytatott konzultációkat követően én arra teszek javaslatot, hogy mely 20 kérdés szerepeljen az internetkon kérdőívén. Ezt a munkát áprilisban fogjuk elvégezni. Legkevesebb két nagy konferenciát fogunk szervezni, ahol a szakértők személyesen is elmondhatják a kérdéssorról a véleményüket. Ezután a kormány elé tárom a javaslataimat, mely döntést hoz."

"A célja ennek a konzultációnak nem szépészeti, hanem érdemi" - jegyezte meg a fideszes politikus, jelezve, hogy szeptemberre készít előterjesztést a válaszokból körvonalazódó kép alapján szükségesnek látszó kormányzati és törvényalkotási lépésekről. A konzultációval foglalkozó titkárságnak nyolc, eddig is a közszférában dolgozó alkalmazottja lesz, így pluszköltséget az ő alkalmazásuk nem okoz; a technikai feltételek megteremtésére - a honlappal és a hardverrel kapcsolatos szolgáltatásokra - 12,7 millió forint értékben kötöttek szerződéseket.

Könnyen érthető, átlagos tájékozottsággal bíró ember által is csekély mérlegelés után eldönthető, igen-nemmel megválaszolható kérdések lesznek. Minden magyar polgárnak egyszer lesz módja megválaszolni a kérdésort. "A - gondolom kevés számú - trollkodni akaró ember nagyon egyszerű informatikai eszközökkel kiszűrhető, aki egymaga háromszázszor szeretne véleményt nyilvánítani." - mondta.


Koltay András, a Magyar Tudományos Akadémia Médiatudományi Kutatócsoportjának vezetője azt emelte ki, hogy az oldalon a szakmai szótár mellett elérhető egy olyan, a kutatócsoport által szerkesztett blog is, amely közérthető formában mutatja be a felhasználóknak az internet szabályozásával kapcsolatban felmerülő legfontosabb kérdéseket annak érdekében, hogy a konzultációban részt vevők megalapozottan tudjanak azokról véleményt formálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #226
    "de amikor atakarja valaki radharitani, amit ora szabtak ki, akkor is a kormanyhoz rohansz?"

    Úristen, hogy lehet valaki ilyen hülye?
  • kékherceg #225
    Egyébként nagyon tévedsz, mert lehet, hogy magánszemélyeknek nem kell fizetni, csak közvetve, de a cégeknek havi 5 ezret kellene fizetniük, szóval ott nem a szolgáltató fizet. Khm. Akkor az igazságos? A világon mindenütt így működik az áthárítás, pont, hogy a piaci verseny miatt, ha emelik a benzin árát, nő az ár, ha elönti az árvíz a gyárakat nő az ár, ha több munkást kell foglalkoztatni, nő az ár, ha új adót vezetnek be, nő az ár. Te is ezt tennéd a helyükben. Nem ők vezették be, hanem a kormány. Jogos, a kormányon elverni a port. Ezt csak kétfajta ember nem érti, aki a Matolcsy 240 milliárdos akadémiáján nevelkedett (jelezném ez 100 milliárddal több, mint a bankadó és 220-szal több, mint a netadó) vagy aki a Fidesz populista csecsén csüng.
  • Viktor800428 #224
    Megvan! Fényadó! Este látsz az uccán, köcsög? Naugye! Oszt az szerinted ingyé van? Ott van az a sok lámpa a zút szélén, kell bele az áram, bazze! Tessék lemérni, hogy hány méteres szakaszokat jársz be esténként, átlagolunk, oszt napi 80 forint/100méterbő leosztyuk. Nem sok az, tesvírem, ha fény kő!
  • Viktor800428 #223
    Egyébként rémlik valami olyan is, hogy e-mail-adó. Az mikor is volt? És mikor is lesz? Ne hagyjunk már foltokat az adószedés puha bársonyszövetén! Akinek ájfónra telik, annak már egy 10 forint/email mit számít? Mit fillérbaszóskodik mán az ilyen? És a kommentadó? Most 2 forint/komment (0,5/kormánypárti komment) ne basszon már földhöz senkit se, főleg ha a 4 éves ájfónba 98-ast tankol a teszkó kútná.
  • Viktor800428 #222
    A fenti cikk miatti hatalmas komment-mennyiségből, a folyamatos látogatottságból meg az SG-nek van bevétele, úgyhogy javaslom, vessünk ki különadót az internetes fórumokra!
  • kékherceg #221
    Aha, jól van sutyókám, kiderült, számomra, hogy fingod sincs miről beszélsz, részemről befejeztem.
  • kékherceg #220
    "Normális gazdaságban az adót az fizeti, akire kivetik"

    Ahüm, mutass nekem egy ilyen gazdaságot...mert egy sincs a világon, talán É-Koreában vagy Kínában lehet, hogy így működik.
  • Tikal #219
    mert bevétele van a szeretett vezérünknek belőle és azt jó dolgokra fordítja, pl ránk.. lásd stadionok és még sorolhatnám mi minden jóra :))
  • TokraFan #218
    Erről beszéltem. Fingod nincs az egészről. Minden bejegyzett cég adózik! Tehát még1x....MINDEN CÉG ADÓZIK! Nincs olyan, hogy cég, mg cégebb, meg még cégebb! Nincs kiszámítható gazdasági környezet, ha a helyi kiskirály éppen aktuális ellenségképet keresve -vagy még inkább, a haverok kiszolgálásának fedezeteként-, találomra kiválaszt iparágakat és azokra különadókat dobál. Másrészt, ha Te elhiszed, hogy a különadót az a cég fizeti akire kiszabják, akkor naívabb vagy az 5 éves lányomnál.
    Minden ilyen adót te fizetsz meg...Proli agymosás, meg "rezsocsökkentés"...Hihetetlen, mennyi ember nem lát az orránál tovább
  • M2 #217
    Gyors esettanulmány:
    iPhone 4 évente vásárolva, céges előfizetéssel 80e:
    - évente 20e
    Internetadó havi 5e:
    - évente 60e

    "ha ájfónra van pénze, akkor legyen a netadóra is"
    Barmok