28
 • ostoros
  #28
  Pont arról beszéltem, hogy a multik által alkalmazott emberek száma, általában tizedannyi sincs, mint a vállalkozók száma egy normálisan működő gazdaságban. Tudod, a vállalkozó is ember, annak is van családja, meg ilyenek. És jobb, ha a gazdaság több százezer vállalkozó vagyonát növeli, mint ha pár tucat multiét. Ezt fogadd el.
 • Caro
  #27
  Nem biztos, hogy a szocializmusban felnőtt, önjelölt manager réteg által vezetett magyar KKV-kat kell ebben a tekintetben mintának tekinteni.
  A sokkal jobb fizetést meg miből kapod? Nem abból amit itthon csinálnak, hanem abból, amit Kínában. Ez meg nem fog örökké menni.
 • Cat #26
  "Ott van jó világa az embereknek, ahol a multik marginális szerepet töltenek be, miközben tele van a terület kis és középvállalatokkal!"

  Egy multinál sokkal jobb fizetést kapsz, jobbak a munkakörülmények, szabályosan intéznek mindent (be vagy jelentve, kiadják a szabadságot, számolják a túlórát), van előremeneteli lehetőség vagy munkakör váltás, van képzés stb. Ehhez képest egy magyar cégnél kb. mindennek az ellentetje van: míg a főnök X5-össel jár, addig az alkalmazottakat kutyába sem veszik. És ez nem az én véleményem, hanem felmérések bizonyítják.
 • ostoros
  #25
  Erről van szó. Valaki írta pár éve, hogy két rendszer váltás volt. Egy itt keleten, egy pedig nyugaton. És hozzá tette azt is, hogy amikor a seregben azt mondta a vérkomcsi, hogy azért élnek nyugaton jól a munkások, mert félnek tőlünk itt keleten, persze magában kiröhögte. Mint ahogy mindenki. Aztán rájött, 20 évvel később, hogy igaz volt.
  Ha ma megkérdeznénk valakit, aki élt az NSZK-ban az egyesítés előtt, nagy eséllyel azt mondaná, hogy jobb volt akkor, mint most. Így megy ez.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.07.20. 01:27:50
 • fonak
  #24
  Az a kérdés, hogy van-e visszatérés a globalizmus előtti világhoz, mivel a nagy cégek nem akarnák semmiképpen, valószínűleg nincs. Trump csak ígérget, a lecsúszás által fenyegetett fehér alsó közép és munkásosztálynak tetsző dolgokat mondogatott, de semmi garancia nincs rá, hogy megcsinálná, ha megválasztják. A kongresszusban ülő republikánus képviselők szavazatai nélkül aligha tudná egyébként is, azok pedig meg vannak véve nagyrészt.
  A globális cégek azt akarják, amit bdzsana is, a végcélként a béreket a fejlett világban is 3. világbeli színvonalra csökkenteni, mert a "hülyék" nem érdemelnek többet. Ezért támogatják a migrációt is annyira. Azaz a legkvalifikáltabbakon kívül mindenkire életszínvonal-csökkenés vár a fejlett világban is, nem csak Magyarország "nem bír el egy koraszülött jóléti államot" ((c) Bokros Lajos), a jóléti államoknak nyugaton is harangoztak, nincs kommunista ellenség, amellyel szemben fel kell mutatni, hogy a kapitalizmus mindenkinek jobb stb. Persze csak fokozatosan lehet eljutni odáig, ha nem akarnak lázadást.
 • ostoros
  #23
  Hogy kiegészítsem az előzőt: erős középosztály nélkül nincs jólét. És ehhez széles vállalkozói réteg kell, akik nem multik. Ha van erős középosztály, akkor lesz megrendelése az alsó osztálynak, akkor fog tudni megélni a taxis, műkörmös, fodrász, pincér, stb.
  Önmagában a multik jelenléte ehhez édeskevés.
 • ostoros
  #22
  Tévedés. A te agyadban a vállalat=multi. Ez nincs így. Ott van jó világa az embereknek, ahol a multik marginális szerepet töltenek be, miközben tele van a terület kis és középvállalatokkal!
  Ahol kizárólag a multik uralkodnak, ott szar az embereknek. Elég nálunk körül nézni.
  Az USA-ban sem a multiktól van relatíve jó világ, hanem a tömérdek kis és középvállalat miatt!
  És ezért szar az EU versenysemlegességi direktívája, mert ellehetetleníti a kis és középvállalatok támogatását. A versenysemlegesség semmi más, mint hogy a multik lobbija beférkőzött az EU parlamentjébe, és a játszóteret a saját képükre formáltatják.
  Hadd világítsam meg egy példával: az a jobb az embereknek, ha van jó pár multi, és 100 ezer embernek adnak jó fizetést, vagy inkább az, ha van 1 millió vállalkozó, akik egyenként megkeresik ennek az összegnek a 10 szeresét?
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.07.19. 23:04:55
 • Caro
  #21
  Mondj nekem egyetlen országot, ami abból emelkedett fel, hogy az átlagembereket szivatta meg, dolgoztatta agyon!
  Az USA pont azért emelkedhetett fel, mert ott az egyszerű melós is megbecsült ember volt, nagyon sokáig.
  Persze, a mérnök, orvos, igazgató többet keresett, de arányosan, nem voltak csillagászati különbségek, mint most.
  A szegény(ebb) ember a teljes fizetését elköltötte, és jórészt otthon, volt belső fogyasztás, de termelés is, és tudott pörögni a gazdaság. És az a gazdaság fejlett is volt! Ami mára maradt az amerikai iparból, azért még mindig nem a gagyit képviseli, és ez ennek köszönhető.

  Kína feljött, és valóban jobb az egyszerű embernek, de milyen áron?? És ahhoz képest amennyit termel, mindenki kiskirályként élhetne ott, olyan nagy a produktivitás, ehhez képest nyomorban vannak, óriási a környezetszennyezés.

  Jobb példa akkor már Japán vagy Korea. Ezek viszont zárt (vagyis hogy félig zárt) gazdaságok. Egy Japán cég nemigen vesz semmit külföldről, csak ha nagyon nincs más választása. És ott tényleg más is az életszínvonal, mint Kínában.
 • wraithLord
  #20
  Relatíve jóra gondoltam. De persze nem annyira relatíve, mint Trump és Clinton esetén...
 • bdzsana
  #19
  Természetesen országszinten nézem mert ők hozzák a törvényeket, ami bevonzza a vállalatokat, illetve termékeny talajt ad új vállalatoknak ami munkahelyeket majd versenyt teremt ami jó a gazdaságnak és az átlagembernek is.
  A cégek kizsákmányolásáról annyit, hogy pár évtizede Kína is a szegény kiszolgáltatott országok közé tartozott akit az amcsi cégek kihasználnak és láss csodát tudott fordítani. Hamarosan Kína lesz a világ ura. Ezután jönne majd Trump aki olyan törvényeket akar hozni ami rövidtávon esetleg erősítené a belső gazdaságot de az amcsi cégeket a világpiacon óriási hátrányba hozná, pont most, hogy a világpiacon Kína áll nyerésre. Remek húzás.
 • Tetsuo
  #18
  1. Ugyanazon multinacionális cég több adót fizet az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban, mint Magyarországon.
  2. Meglehetősen szűklátókörű az, aki a cégek tevékenységre országosan tekint. A golbalizáció során a nagyobb cégek rabolják az erőforrásokat bizonyos régiókból, míg máshol jó fiúként viselkednek, a kettő összetartozik.
  Pl. Svájc vagy Izrael ha extra forrás nélkül fair kereskedelmet folytatna, jóval szegényebb lenne, ahogy az állampolgárai is, ha ugyanezt tenné illetve erre kötelezné az ottszékelő vállalatokat az Egyesült Államok, Németország és Franciaország, akkor pl. Észak-Afrika gazdaságilag fejlettebb térség lenne. De ilyen esetben a déli gyümölcs jóval drágább lenne, ahogy az internet és minden szolgáltatás a fejlett, nyugati országokban.
  A globális gazdaságban minden, mindennel összefügg, ráadásul a kapitalista versenyben földrészek handycap-es indulását ugyancsak a fejlett Nyugat intézte el és jelenleg is azon van, hogy ez a különbség megmaradjon.
 • bdzsana
  #17
  Én meg nagyon is kívànom. Rohadtul nem érdekel a sok a szupergazdag, amikor egy jó szakmával királyként élhetsz. Természetesn a cégeknek a profitszerzés a dolguk és ebbe beletartozik a bérek alacsonyantartása. Ez azokat az embereket teszi kiszolgáltatottá akinek a tudása nem versenyképes. Én meg azt mondom erre hogy ez van. Amiből túlkínálat van annak mindig alacsony lesz az értéke amiből meg kevés annak meg nagy. Ez van a szakmákkal is.
 • Sir Cryalot
  #16
  "ostoba fideszkampány" , oxymoron , ez nem kampány hanem a legprimitívebb okvetlenkedés ( "csak" ) , meg sugalmazgatása hogy épp miről kéne okvetlenkedni a közembernek is a többinek , ebben semmilyen konszenzusra törekvés nincsen.
 • bdzsana
  #15
  Ahol a cégeknek jó dolguk van ott az életszínvonal is magasabb, ott ahol a vállalatokat szopatják, ott az átlagembernek is szar. Ez úgy sacc per kábé a világ összes országára igaz. Vagy te tudsz valamit amit én nem? Hol van az az ország ahol a cégeket jól megadóztatják és beszabályozzák és szárnyal a gazdaság? A te fejedben maximum.
 • Tetsuo
  #14
  Jelen időkben nincsen jó választás a politikában és nem is lehetséges, ugyanis a politika önmagában egy romlottságot, egy maffiatagozatot jelent.
  A politika ott kezdődik, ahol a tisztesség véget ér.
 • wraithLord
  #13
  Igazából nincs jó választás, csak kevésbé rossz... és az nem Clinton felesége. A (talán) jó választások már kiestek sajnos.
  Látom megy a lobbizás ezerrel, mint azt megszokhattuk már.
 • Caro
  #12
  Trump folyamatosan összevissza beszél, de nagyon ügyesen csinálta egy darabig. Jól tudta leplezni, hogy nincs igazából semmiről sem határozott elképzelése, de mindig megtalálta azt, hogy az aktuális közönségének mit kell mondani.
  Most viszont már nagyon kezd összeomlani alatta ez :D
  A baj csak az, hogy Clintonné még rosszabb.
 • Caro
  #11
  A nagy cégek érdeke az, hogy te minél kevesebbet keress és minél többet fizess.
  Rég volt már a Ford-i gondolkodás, amikor a cél a termék előállítása olcsón, úgy hogy még a munkás is a lehető legjobban keressen.
  Egy USA cégvezetőnek a lényeg a saját fizetése, nem a dolgozóié, és ezt megteheti, mert ott különösen olyan a politikai rendszer. Azért azokat a jövedelemkülönbségeket én ide nem kívánom (szerintem más sem).
 • Caro
  #10
  Ezt majd meglátjuk. Van pár európai ország még, aki nagyon jól elvan az EU-n kívül is (Norvégia, Svájc).
  De ez megint az az eset, amikor egyik oldal sem szimpatikus (sem a kilépők demagógiája, sem a bennmaradást pártolók hazug félelemkampánya). Majd kiderül, jó döntés volt-e, most még nem lehet tudni.
 • ostoros
  #9
  "Csak a bolond gondolja, hogy ha majd rosszabb lesz a nagycégeknek amin az USA gazdasága alapszik, akkor majd jobb lesz a kisembernek. "
  Ennek a mondatnak pont az ellenkezője az igaz.
 • Tetsuo
  #8
  Hogy jön ez ide? :-D Neked is, jó reggelt!
  A demokrácia eleve az ostobaságra, vagyis a buta csőcselék manipulálására építő politikai rendszer.
 • Cat #7
  A brexit pont azt mutatja, hogy attól hogy egy döntés ostoba dolog, simán lehet többsége. De közelebbi példa erre a Fidesz "Folytatjuk" kampányszövege - ez sem kevésbé ostoba.
 • Tetsuo
  #6
  "Trump hangzatos de egyben ostoba és egymásnak ellentmondó kijelentéseket tesz."
  Isten hozott a politikában.
 • bdzsana
  #5
  Én meg azon csodálkoznék, hogy a kijelentései után nem tiltakoznának. Akkor azt mondanám, hogy itt valami baj van. Trump hangzatos de egyben ostoba és egymásnak ellentmondó kijelentéseket tesz, ami az egyszerű ember fülének tetszetős, mert nem képesek a következményekre gondolni, és összefüggésekben gondolkozni, de a többieket már annyira nem meghülyíteni.
  Konkrétan az miért baj, ha valaki félti a profitját? Én úgy tudom kapitalista gazdaság van jelenleg az USA-ban. Csak a bolond gondolja, hogy ha majd rosszabb lesz a nagycégeknek amin az USA gazdasága alapszik, akkor majd jobb lesz a kisembernek.
 • Tetsuo
  #4
  +1
  Undorító, ahogy neves, de szánalmas szakemberek is lefekszenek az aktuálpolitikának, egyfajta hamis küldetéstudattal vagy haszonért.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2016.07.19. 11:39:42
 • Sir Cryalot
  #3
  nyifi, nyafi, twitti, twatti, zyngi, booky, a velli krémje
  Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2016.07.19. 11:35:35
 • Zsoltee_a_bator
  #2
  Nem nagyon dolgoztal meg az agazatban kulfoldon gondolom.
 • jkedzs
  #1
  namert a Clinton picsa nem lenne ugyanilyen hulladék, mert ugye a tech cégek meg őt támogatják. sikerült nekik is alakítani ez ügyben, az amerikai választók pedig ehhez még aszisztálnak is a Clinton vs Sanders játszmában Clinton javára. bár valszeg mindkettő ugyanolyan szar, csak más feje van a bábunak.

  - Vint Cerf, a TCP/IP blabla: senkit nem érdekel. ebben a játszmában csak a pénzes nagyvállalatok a lényegi játékosok. persze marketing szempontból jó, színesíti a listát.

  - Alexis Ohanian, a Reddit társalapítója: a többiekkel egyetembe veszélyben érzi a profitot.

  - Richard D. Titus, a Samsung alelnöke: mióta szól bele a világ egyik legnagyobb cége, ami egyébként leginkább külföldi kézben van egy idegen ország ügyeibe? ugyanaz csinálja, mint az Ámerika Európában a cégein keresztül.

  - "az új bevándorlókkal szembeni nyitottságot": más néven: más országokból elszipkázott olcsó munkaerő. ezt mo-n is el próbálják játszani mostanában úgy mellékesen... nyilván a profit mozgatja őket az elnökválasztásban és nem is igazán akarják ezt leplezni. "naggyá tették az USAt" - ezzel kivételesen egyetértek. aki nem USA, az meg szopóágon.

  - külön extrapoén, hogy valós emberek szerepelnek a listán, de nyilván nem magukat képviselik, hanem cégeiket. kicsit sem átlátszó, de persze megpróbálták... :'D