Berta Sándor

A Samsung minden termékére Tizen kerülhet

Az operációs rendszer jelenleg csak néhány okostelefonon és okosórán fut.

A Samsung egyik vezetője elmondta, hogy a Tizent minden termékükre fel akarják telepíteni, hogy így csökkentsék az Androidtól való függőségüket. A Google rendszere ugyanis gyakorlatilag a konszern összes okostelefonján és táblagépén megtalálható. A menedzser szerint ha egy cégnek nincs saját ökorendszere, akkor nincs jövője. Ugyan a Samsung elkésett a saját tartalmak és szoftverkörnyezet fejlesztésével, de folyamatosan igyekszik bepótolni a lemaradását. A Tizen erre kiváló lehetőséget kínál. Az operációs rendszer számára India szolgál referenciapiacként.

A Tizen nem csupán a mobil eszközökhöz kifejlesztett platform, de természetesen ebben a szegmensben a legelterjedtebb. A vezető szerint a Tizent futtató okostelefonjaik nagyon népszerűek az indiai felhasználók körében. Az idei első negyedévben a társaság az ázsiai államban kereken 64 millió telefont értékesített, azaz a Tizen bebizonyította a versenyképességét. Egy további piac lehet Oroszország, ahol bizonyos vállalatokat már fel is kértek arra, hogy reklámozzák a Tizent. A Samsung még rendezvényeket és kampányokat is tervez a fejlesztők számára, hogy növelni tudja az operációs rendszer felhasználói táborát.

A Tizen fontos része a társaság dolgok internete stratégiájának is. Az IDC piackutató cég előrejelzése alapján a szoftver az év végére 11,3 százalékos piaci részesedést érhet el, míg az Apple Watch OS részesedése 49,4, míg az Android Wearé 21,4 százalék lehet. Choi Jong-deok, a Samsung szoftverközpontjának alelnöke már tavaly májusban kijelentette, hogy a Tizen minden készülék fő operációs rendszere lesz. A szoftver első lépésként a dolgok internetéhez kapcsolódó eszközökre kerülhet fel, majd öt esztendőn belül minden terméken megtalálható lesz. Mindez azt jelenti, hogy a hűtőszekrényeken, a sütőkön, a mosó-, a szárító- és a mosogatógépeken, valamint az ajtónyitó rendszereken egyaránt futni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #11
    ebben van valami, de egy picit megvédem a samut: nekem 2 tévém van tőlük, az egyik idén lesz 5 éves a másik meg 3. Az 5 éves tévém rendszere qurva jó. A menük kezelése gyors stb... Viszont a 3 évesé borzalom. Nem is annyira a menü, hanem pl. a külső meghajtón a filmek keresgélése. Míg az 5 évesen pik-pak megy a dolog, addig a 3 évesen csak megfontoltan érdemes nyomkodni a navigáló gombokat ui. ha gyorsan csinálnod úgy sem fog reagálni rá. (ami érdekes: van egy samu 3d blueray lejátszóm, azon meg minden úgy működik, olyan gyorsan mint az 5 éves tévémen. Nem értem a dolgot)
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2016.06.21. 14:54:53
  • M2 #10
    Elég a Samsung tévém felhasználói felületére gondolnom, hogy tudjam: alkalmatlanok a feladatra. Annál körülményesebben használható ótvar szart szándékosan se lehetne összehozni.
  • M2 #9
    Hány féle névvel akarnak még belebukni ugyanabba a feladatba?

    Operációs rendszert fejleszteni régen se volt egyszerű feladat, mobil operációs rendszert meg még nehezebb. Erre rárakódik még, hogy ma már egy teljes ökorendszert is le kell hozzá fejleszteni (store, fejlesztői környezet, szerver oldali támogatás, cloud meg ezernyi kit és api). Aztán ha minden szuper és működik, imádkozni, hogy jöjjenek a fejlesztők.
  • BrockSamson #8
    Kulcskerdes az Android app kompatibilitas.
  • SupraMKIII #7
    Ebben van igazság, de szerintem azért ez nem ilyen egyszerű.

    A telefon piacon már most brutális a verseny és a samsung abszolult nincs domináns pozicióban (mint az apple). És pontosan az árérzékeny piac az, ahol a márkanéven kívül semmivel nem tud labdába rúgni.

    Ha ezt meglépi, akkor azt kockáztatja, hogy az összes olyan piacon, ahol tényleg el lehet adni valamit háromszoros áron, lejáratja magát. Akkor pedig gyorsan kikopik a pénz a padlásról...

    Én azért is gondolom, hogy ez marketing / ár csata a Google-val, mert a tízen már elég régen ott van, de még semmilyen ezzel kapcsolatos fenyegetést nem váltottak be. Pedig megtehetnék, hogy kiadnak Tizen-es verziókat - de az gyanús, hogy ezt eddig nem tették meg.
    Utoljára szerkesztette: SupraMKIII, 2016.06.21. 10:39:04
  • Montar #6
    Az eddigi véleményekkel szemben azt gondolom, hogy a lehetséges veszélyekkel a Samsungnál is tökéletesen tisztában vannak. Látható ez abból is, hogy óvatosan, a kis lépések jól bevált politikáját használva ( Pl. indiai teszt) lépnek erre a területre, szóval én optimistábban látom ennek jövőjét, de idővel majd kiderül minden.
    Általánosságban pedig nincs olyan, hogy az idők végezetéig csakis egy, kizárólagos termék, eszköz, megoldás eljárás stb. legyen versenyképes az élet bármely területén, mindeg lesznek kihívók a régi jól beváltakkal szemben. A Samsung most ezt próbálkozást nyugodtan megteheti, mert lóvéval tele a padlás, van miből költeni, s ha bejön, csak nyerhet vele.
  • zola2000 #5
    ... És ha sok tizen tvt adnak el (alapból elég ha megy rajtuk a crunchyroll, viki és hasonló stream appok) akkor más fejlesztők is fejlesztenek samsungra, idővel elég sok app elérhető lesz ami jó kiinduló alap lehet tizenes telefonoknak/tableteknek is, ami kellene mert manapság mindhárom létező rendszer (android/windows/ios) csak amerikai.
  • Cat #4
    A mobiltelefonoknál elkéstek, de új területeken simán tehetik versenyképes alternatívává a Tizent. Legyen az óra, tévé, hűtőszekrény vagy mosógép.
  • kvp #3
    Android nelkul konnyen beeshetnek eladasokban a microsoft fele telefonok ala, marpedig nem valoszinu, hogy onkent fel akarjak adni a jelenlegi beveteleiket. A tizenre valo atallas csak akkor jo huzas, ha ki akarnak vonunlni az okostelefonok es altalaban az okos eszkozok piacarol, de ez nem valoszinu.
  • SupraMKIII #2
    +1
    Elég ha az alkalmazások 10%-a sántít, nem azt mondják, hogy "jah, hát Tizen", hanem hogy a samsung sz@r. És ha nincs más oprendszer, akkor igazuk is lesz.

    A samsnugnak volt már saját bolt próbálkozása (talán még most is lenne, ha nem törölném azonnal a gyári rom-ot), de arra is rengetegen panaszkodtak (nincs support, nem frissül, stb)

    Amúgy szerintem ez egy nagynak szánt bomba a Samsung VS. Google árvitában, csak nem hinném, hogy nagyot szólna...