SG.hu

Ilyennek kell lennie egy okosórának

A piacon lévő legelegánsabb kezelőfelületet találta ki a Samsung, a Gear S2-vel egy fontos lépést tettek előre.

Évek óta az intelligens viselhető termékekről írunk, de valahogy mégsem sikerült egyiknek sem a nagy áttörés, egyszerűen a mobiltelefon mellett minden egyéb személyes eszköz szükségtelennek tűnik. Az eddigi produktumokra néhány kivételtől eltekintve csak a kiforratlan szót lehet használni, hiányos szoftverválasztékkal és korlátozott használhatósággal bírtak. A gyártók is látják a kategória hiányosságait, ezért próbálnak minden "okos" eszközt valahogy összekötni a telefonnal, ezáltal megteremtve az igényt újdonságukra és további funkciókat nyerni általa.

Ugyan az érintőképernyős telefonhoz hasonlóan az okosóra ötlete is jóval az Apple előtt megjelent, de csak miután az almás cég meglebegtette ötletét jöttek ki egyre-másra a riválisok, hogy megelőzzék őket. A próbálkozás fázisa zajlik, sajnos már évek óta; a Samsung például már vagy féltucat különböző méretű és formájú órával jelentkezett, láthatóan ugyanazt a stratégiát követték, mint a mobilpiacon: teljes pályás letámadás, és valamelyik csak sikeres lesz. A cég két hónapja, Berlinben mutatta be a Gear S2-t, mely szakított az eddigi szögletes formákkal és klasszikus, kerek óralappal jelent meg. Ez már nem csak saját telefonjaikkal párosítható össze, bármely Android 4.4-nél frissebb operációs rendszerű, legalább 1,5 GB memóriájú telefonnal működik, és egy teljesen új kezelési módszert találtak ki.


Tesztünk egy apró bakinak köszönhetően a biztonsági funkciók megismerésével indult. Az óra megköveteli a mobiltelefonnal való összepárosítást, amihez fel kell telepítenünk a telefonra a cég óraszoftverét, utána be kell regisztrálnunk a Samsung szolgáltatásába és be kell jelentkeznünk, így igazolva hogy mi vagyunk a tulajdonosok. Az óra bekapcsolás után azonnal a telefont keresi, és egy négyjegyű számot az appba beírva társíthatjuk hozzá. Ha ez nem történik meg, vagyis ha korábban más fiókhoz már hozzá lett rendelve az adott óra nem is léphetünk tovább. Tehát ha ellopják tőlünk az órát az használhatatlan, semmilyen funkció nem működik rajta, még az időt sem mutatja. Ahhoz, hogy átadhassuk másnak, előtte a használónak a saját appjában engedélyeznie kell az újraaktiválást; mi is csak a PR-részleg segítségével tudtunk túllendülni a dolgon.


Az S2 kinézete kifejezetten elegáns, enyhén futurisztikus - eleve a kör alak sokkal esztétikusabb, mint a négyzet alakú riválisok. Fekete és fehér színben, bőr, műanyag és fémszíjjal is kapható, melyek közül mindenki kiválaszthatja a neki tetszőt, ez csak ízlés kérdése. Kidolgozása kiváló, a fém tokozás minőségi - habár nem prémium - érzetet kelt. Viselése kényelmes, nem vastag, a 47 grammos tömeg elhanyagolható. Külső szemlélő számára nem megállapítható, hogy egy okosóráról van szó, és láthatóan nem is akar luxusóraként kinézni. A kijelző színei nagyon szépek, láthatósági szögei kiválóak, a karakterek élesen, tisztán jelennek meg, napfényben is kitűnően olvasható. A műszaki adatok iránt érdeklődöknek egyébként egy 1,2 collos Super Amoled kijelzőről van szó 360 x 360 pixeles felbontással, ez 302 PPI-t jelent.

A kerek külalak meghatározza a felhasználását is, az egyszerű kezelésre egy hatalmas, de nem nyilvánvaló ötlettel rukkolt elő a cég. Az okosórák legnagyobb hátránya eddig a kezelhetőség volt, ugyanis az aprócska érintőképernyő egyszerűen nem alkalmas sok dolog megjelenítésére, melyek közül ráadásul ha választani kellett, pont letakarjuk az ujjunkkal az adott funkciót. Ezzel szemben a Samsung itt bevezette a ház tekerésének lehetőségét: a külső fémtok forgatható, ezzel mehetünk jobbra-balra (illetve körbe a számlapon lévő ikonok során), jobb oldalán pedig két gomb van, a felső a kiválasztó, az alsó pedig mindig a főképernyőre visz vissza. (Azaz ugyanúgy működik, mint azt a mobiltelefonoknál az évek során már megszokhattuk.)


Egy számlapra egyszerre nyolc alkalmazás fér ki, plusz az előre és a hátralapozás ikonja, melyek új oldalra visznek - elképesztően gyorsan lehet vele végignézni nagyon sok ikont, és pontosan tudjuk kiválasztani azt, amit akarunk, félrebökés nélkül. Mindezen túl természetesen az érintőképernyő is megmaradt, azaz húzással is válthatunk a funkciók között, de csak egyesével. Az operációs rendszerként használt Tizen nagyon gyors, a legkisebb akadás nélkül működik, azonban a szoftverválaszték gyér, és nem is várható gyors bővülése.

Az üzenetekre való válaszolás továbbra sem egyszerű, mert ha szöveget akarnánk gépelni egyesével kell kiválasztanunk a betüket. Ezen némileg segítenek az előre betáplált frázisok, mint a "Kések" vagy hasonló jelzések egy gombnyomással való elküldése. Mint a mellékelt fotókon látható, a szövegek tördelése nem tökéletes, és erős angoltudás nélkül a hangutasításokat sem érdemes erőltetnünk. Opcionális, hogy folyamatosan mutassa-e az időt, vagy csak sötét képernyőt lássunk. Előbbinél jóval tovább bírja az akkumulátor, és egy apró csuklómozdulatra, a fejünk felé fordításra máris bekapcsol a számlap.


Ez a termék nem a megfigyelés-fóbiás embereknek való: az óra Bluetoothon kommunikál a telefonnal, le tudja kérni annak GPS-koordinátáit, rezgéssel jelzi, ha telefonhívást vagy SMS-t kapunk, hátulján méri egészségügyi értékeinket (szívritmus, megtett lépések száma) és azokat megosztja a mobiltelefonnal, és rajta keresztül a Samsunggal is. Ha messzebb van a telefon sem probléma, WiFi-re is tud csatlakozni, továbbá van benne NFC chip, azaz ha lenne Magyarországon Samsung Pay a boltban is fizethetnénk vele. A mobiltelefonos szoftverrel válthatunk számlapot (több tucatnyi lehetőség van a klasszikustól a gyerekóra kinézetig), tölthetünk rá új szoftvereket, fotókat, illetve kereshetjük meg hova is tettük. Ez visszafelé is hasznos, azaz az órával is csörgésre bírhatjuk a lakásban elhagyott telefont.

Eső vagy kézmosás sem árt neki, az IP68 szabvány szerint por és vízálló. 250 mAh-es akkumulátora 2-3 napot bír, lemerülés előtt, 5 százaléknál energiatakarékos módba vált. Tölteni vezeték nélkül lehet, egyszerűen csak rá kell helyezni a mellé kapott aprócska mágneses tartóra, és kb. egy óra múlva már vehetjük is vissza.


Az árazás érdekes kérdés. Az okosórák között jelenleg talán a legjobb választás: mindent tud, amit elvárhatunk egy ilyentől, kiváló minőségben, megfelelő sebességgel. A Gear S2 100 ezer forintba kerül, ami óraként tekintve rá nem lenne soknak mondható, de már jóval meghaladja azt a szintet, amit az ember egy okoskütyüért gondolkozás nélkül kiadna. Azonban a klasszikus órákkal ellentétben - melyek akár évtizedekig értékesnek számítanak - bizton állítható, hogy már jövő karácsonykor hatalmas áresésekre számíthatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • levente68 #11
    Nekem van értelmes.
    7200 Ft-ért (mert drágán vettem, de ez külön történet) postaládába dobva, saját SIM és SD kártya foglalattal... tehát önállóan telefonként működik.
    E mellett BT segítségével kihangosítója tud lenni egy másik telefonnak.
    Nem ugyanaz a minőség, de nem adnék ki ennyi pénzt egy olyan dologra, aminek itt mindenki jól érzi a feleslegességét.
    Ennyiért viszont igazán jó poén.
    Akkor is, ha van azért hiányossága.
    Tehát a cikk címe erős túlzás. Messze vagyunk attól, amilyennek egy okosórának lennie kellene.
  • duke #10
    Ez meg mindig keves, Persze azert csak probalkozanak, hatha egyszer kijon belole valami ertelmes.
  • arty #9
    Havernak van, szereti, az S4-ével működik. -dött.
    Aztán gondolta, teló minek, óra+tablet+bt füles elég (sokat utazik), erre ez a csoda-tizen nem párosodik a tabbal... (ami nem samsung, de elvileg a gear s2 elvárásainak megfelel)
    Megoldás kvázi nincs.

    Persze a csamcsungapptól, aminek 1.5 giga ramos teló kell, már gyanút kellett volna fognia, bánhatja ... :D
  • ZilogR #8
    2010-ben vettem a PRG-90-es órámat (PRG-90), hála a kijelzőn levő napelem gyűrűnek, soha nem merült le eddig. És nem kell elemet cserélgetni...
    Utoljára szerkesztette: ZilogR, 2015.12.02. 23:38:33
  • ostoros #7
    Nem veszem. Sem éjszakára, sem szex közben, sem semmikor.
    A karóra öltöztet!
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2015.12.02. 17:21:47
  • barret #6
    Azok az órák amikben líthium elem van,(cr 2032) 5 évet is mennek egy elemmel!
  • szomferi #5
    éjszakára úgyis leveszed, akkor meg nem mindegy, hogy a bölcsőjében töltődik, vagy az éjjeliszekrényen van?
  • ostoros #4
    Hát ja. Ez körülbelül ugyanaz a téma, mint az okos telefonnál, hogy a normál teló elment egy hétig, az okos meg egy napig. Ott ez még átment a józan ész ellenállásán, de az óránál nem fog. Nagyon nem mindegy, hogy 2 évente cseréltetem az elemet a karórámban, és le sem veszem soha, vagy naponta le-fel kell venni a töltés miatt.
  • zola2000 #3
    Nem értik meg a gyártók, hogy nem kell okosóra?
  • grebber #2
    "Ilyennek kell lennie egy okosórának " vs "az óra megköveteli a mobiltelefonnal való összepárosítást"

    Isten ments az ilyen szaroktól.
    Ez nekem nem okosóra magától nem tud semmit se kell a mobil hozzá