Berta Sándor

Kiterjesztett valóság kontaktlencse a Samsungtól

A dél-koreai társaság szabadalmaztott egy ilyen megoldást, de kérdéses, hogy lesz-e belőle valaha termék.

A Samsung a kiterjesztett valóság területén új úton indulhat el, szerintük a különböző eszközöket, elsősorban szemüvegeket a kontaktlencsék követhetik. Ezt támasztja alá a konszern által még 2014 szeptemberében benyújtott és nemrég elfogadott szabadalom is.

A kiterjesztett valóságnak köszönhetően a felhasználók közvetlenül a szemük előtt láthatják a termékinformációkat vagy egy idegen városban a különböző közlekedési és más adatokat. Ugyanakkor fontos lenne, hogy valaki mindezt ne egy nagy szemüveg segítségével láthassa, egy ilyen eszköz ugyanis zavaró lehet a viselő számára.


A Samsung által szabadalmaztatott okoslencse többek között kijelzővel, kamerával, mozgásérzékelővel és egy transmitterrel rendelkezik. A kontaktlencsét összekötik egy okostelefonnal, majd pislogás útján küldhetők parancsok a különböző funkciók eléréséhez. Így lehetségessé válik például az okostelefonon található digitális fotók megjelenítése a lencse kijelzőjén.

Az egyelőre kérdéses, hogy a Samsung szabadalmából mikor lesz termék, miként az is, hogy egy ilyen megoldás mennyibe kerülhet majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ayma #4
    Szabadalom megadásánál van egy igen fontos kritérium, ami nélkül nem adják meg; a megvalósíthatóság.
    Ettől függetlenül, egy egszerű dolgot amit mai technológiával - vagy 1-2 éven belül mire végetér az engedéyleztetési eljárás - meg tudnak oldani arra engedélyezhetik. Aztán később ami kicist is hasonlít rá arra már vetődnek is per formájában Samsungék:D
  • zola2000 #3
    De bírom az ilyen szabadalmi trollokat, még gondolom nem tart ott a technológia, hogy ilyent megoldjunk egy kontaktlencsében, de ha sok év múlva megvalósítható lesz, akkor gondolom a samsung felé kell fizetnie minden cégnek a jogdíjat.
  • overseer-7 #2
    A kontaktlencse.. mint fogalom, is fejlődni fog.
    Most még elég rigid anyagból van, mestreséges hatást kelt.

    ... nemsokára olyan lencsék lesznek elérhetőek, amelyek megfelelően rugalmasak, nem irritálják a szemet, bioazonos, UV és IR szűréssel, Állítható polarizátorokkal, fényszűréssel és így elég ufós megjelenést fog nyújtani, ahogy a viselő személynek fekete szeme lesz éles napfényben.

    A kijelzőt elektromossággal táplálhatja a lencse két felülete közötti hőkülönbség, fotoelektromos és peltier hatás esetleg.
  • xyl #1
    Szemüveges vagyok, gyerekkorom óta. Határozottan elképzelhetetlennek tartom, hogy valaha is kontaktlencsét viseljek. Nem tudom, hogy ezzel mennyien vannak így, de figyeltem olyan embereket, akik kontaktlencsét viselnek. Van azért azzal tennivaló...