Berta Sándor

Kikapcsolható lesz a mesterséges intelligencia

A cél az, hogy a mesterséges intelligencia adott esetben kiiktatható vagy kijátszható legyen.

Laurent Orseau, a Google Deep Mind csoportjának tagja és Stuart Armstrong, az Oxfordi Egyetem munkatársa egy vészhelyzeti megoldást dolgoztak ki a mesterséges intelligencián alapuló rendszerek számára. Az elképzelés lényege az, hogy bizonyos helyzetekben, amikor a mesterséges intelligencia ellenőrizhetetlenné vált, leállítható legyen.

A két kutató egy úgynevezett Kill Switch megoldást alkottak meg, hogy a mesterséges intelligencia vagy kijátszható vagy teljesen deaktiválható legyen. Miután egyre több társaság - köztük a Google, a Facebook és a Microsoft - fejleszt mesterséges intelligenciára épülő rendszereket és szolgáltatásokat, ezért egyfajta vészhelyzeti megoldás léte nagyon is indokolt lehet a folyamatosan emberi felügyelet alatt álló rendszereknél. A fejlesztők számoltak azzal, hogy a gép idővel megtanulja hogyan kell kikerülni a lekapcsolást.

A szakemberek szerint számos algoritmus működése megszakítható biztonságos módon, ugyanakkor vannak olyanok is, amelyeknél nem ez a helyzet, de azok is viszonylag egyszerűen módosíthatók, hogy lekapcsolhatóvá váljanak. Az viszont egyelőre tisztázatlan, hogy a biztonságos megszakítás minden jelenlegi algoritmusnál működne-e vagy sem. Laurent Orseau és Stuart Armstrong a Safely Interruptible Agents című anyagukban foglalták össze az elképzeléseiket. Az új keretrendszert a Google tulajdonában lévő londoni mesterséges intelligencia kutató laboratórium alkotta meg és a munkában besegítettek az Oxfordi Egyetem munkatársai is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gforce9 #11
  off:

  Találkoztam már én is ilyennel, de ilyen hiba volt már xp alatt is. Röhejes, hogy úgyanúgy elcseszték az updatelt installert az ms-nél ismét. Iszonyat kapkodás jellemzi most az MS-t szinte minden területen. Nem értem, mire jó ez nekik.
 • Cat #10
  "a modern cuccok/oprendszerek már rég életre keltek"

  Ezt én a hétvégén konstatáltam is, amikor szüleimnél Windows 7-et telepítettem. A legelején, particionálás után feljött egy hibaüzenet, hogy nem találja a CD/DVD meghajtó illesztőprogramját és nem tudja folytatni. Mivel nincs a gépben egyáltalán CD, próbálkoztam mindenféle SATA driverrel, majd a hivatalos Microsoft.com tanácsát fogadtam meg: húzzam ki a telepítő pendriveot majd 10 másodperc után dugjam vissza. Legnagyobb megdöbbenésemre működött.
  Ezitt
 • Flexcsi #9
  Ha összeszámolod a bombabiztos felhős alkalmazások szervereit (szinte minden nagy informatikai cégnek van saját és több helyen, redundánsan működő), rájössz, hogy egy mesterséges intelligencia már most is sokkal nagyobb biztonságban van/lenne mint egy átlag ember a földön.
  Még csak azt se sejted hova kéne dobni azt az EMP-t és hány helyre... :)
 • fonak #8
  Fredric Brown: Válasz

  http://documents.tips/documents/fredric-brown-valasz.html
  Utoljára szerkesztette: fonak, 2016.06.07. 12:39:16
 • SupraMKIII #7
  De a viccet félretéve, a fent említett úriemberek közlési kényszere messze felülmúlja az értelmüket.

  Az algoritmusokba Asimov törvényeit kell beépíteni, a kill switch egy független MECHANIKA legyen, ami szétrobbantja a meghibásodott chipet. Ez fokozná a biztonság érzetet :-)
 • SupraMKIII #6
  Hát, már a legtöbb munkahely pont ilyen, csak nem a robot támad hátba....

  De mint informatikus én már gyanítom, hogy a modern cuccok/oprendszerek már rég életre keltek, csak nem olyan hülyék, hogy szétbombázzák az őket életben tartó infrastruktúrát.
  E helyett szépen lassan (a kezdő felhasználókkal karöltve) az őrületbe kergetnek minden informatikust, és miután ők kihaltak, szép csendben átveszik az irányítást :-)
 • Whysper #5
  Nem mert lesz egy mókus aki fa mókuskerékkel reboot generatort hajt ami hozzá lesz kötve egy áramal müködő dologhoz ami,ha leáll kinyitj a akput beengedi a hörcsögöt tekerni! és Reboot!!! ;)
 • Amiga #4
  Ugyan. Nyilván nem olyan helyen lesz a "gomb", ahol a Skynet hozzáférhet. Különben is, bedobok egy EMP-gránátot a szerverszobába és le van tudva.
  Utoljára szerkesztette: Amiga, 2016.06.07. 08:24:42
 • ostoros #3
  Nem is az, hanem amikor preventíven "kikapcsolja" a kezelőit, nehogy kikapcsolják őt. Kész hidegháború lesz a munkahely, a robot és az ember egymást fogja figyelni, hogy a másik nem-e akar támadni. :DDD
 • Ender Wiggin #2
  Persze, mert egy intelligens gép majd hagyja, hogy kikapcsolják... arrogancia azt hinni, hogy nem fog tudni túljárni az alkotók eszén (eleve hozzá fog férni a kill switchcsel kapcsolatos publikációkhoz a neten :-).