Berta Sándor

Okoslámpákat tesztelnek Kölnben

A német város kipróbálja az új technológiát.

Köln Nippes városrészében tesztelik az okoslámpákat. Németországban ez a legnagyobb ilyen jellegű projekt. A szakemberek összesen 36 utcai lámpát módosítottak, így azok azon túl, hogy világítanak, adatokat gyűjtenek a zajterheléssel és a légszennyezettséggel kapcsolatban, továbbá információkat küldenek a szabad parkolóhelyekről és WLAN-hotspotként is működnek. Az okoslámpákat a Rheinenergie nevű áramszolgáltató üzemelteti.

A csúcstechnikával felszerelt lámpák esélyt jelentenek a városnak az eddiginél jobb közlekedés- és környezetpolitika kialakításához, s emellett egy új jövőbeli piacot is képezhetnek. Ezért akarja a helyi ipar és a Német Szabványosítási Intézet (DIN) a teszt mellett az egész Európában érvényes okoslámpa-szabványokat is kidolgozni. A konzorcium júniusig döntene a kérdésben, a programban részt akar venni a Rheinenergie, az EnBW energiaügyi konszern és legalább egy német közösség.

Joachim Lonien, a DIN projektvezetője közölte, hogy aki elfogadja a szabványokat, az vetheti meg a lábát az új piacon. Európában 60 millió utcai lámpa van, ezek többségét 2030-ig kicserélik és új funkciókkal látják el. A szakember hozzátette, hogy egyedül Németország dolgozik okoslámpa-szabványokon, amint azokat sikerült kidolgozni, a DIN azonnal európai szinten is előterjeszti őket.

Az SAP nemrég szintén egy saját intelligens utcai lámpát fejlesztett ki, amely szenzorok segítségével térképezheti fel a közelben lévő forgalmat, legyen szó a parkolóhelyekről vagy az utakról, így megállapíthatja azt is, hogy van-e valahol dugó, illetve vannak-e szabad parkolási lehetőségek. Emellett LED-ekkel világítanak, a közelben lévő okostelefonok számára WLAN-hotspotokként szolgálnak, míg egy csatlakozón keresztül az elektromos autók és kerékpárok is feltölthetők a segítségükkel. Rendelkeznek továbbá vészhívó gombbal és a környezeti szenzorokkal megállapíthatják a levegő pollentartalmát vagy szennyezettségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #11
    Az emberiség 90+ %-nak nincs igénynek mondható igénye,inkább szükségleteik, szavazni sem szokott csak szavaztatják.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2016.05.25. 22:42:53
  • halgatyó #10
    No jó. Neked (de csakis neked) engedélyezem, hogy Kim DzsungEl éles elméjű vezető vagy ha tetszik, akkor Rákosi elvtárs döntse el, hogy mik legyenek az igényeid:-DD
    Én a részemről nem kérek az idegenek által megszabott "céljaimból"
    Pláne nem olyanoktól, akik saját maguktól nem tagadják meg a jót, csak nekünk szerertnének célokat szabni
    Utoljára szerkesztette: halgatyó, 2016.05.25. 22:37:28
  • Sir Cryalot #9

    "Ez lehetetlenség. Spontán vágyam a több szabadság, utazás a Bahamákra. Szerintem másoknak is. De erre nincs pénz"

    kivéve ha az eu-nak dolgozol és nem hánysz a feminazi gender ideológiáktól, akkor dolgoznod sem kell , vagy csak idézőjelesen
  • halgatyó #8
    Ez világos, csak az a kérdés, hogy EGYETLEN cég gyártja-e egyben, vagy a már meglévő oszlopokra versenytárgyalás után (a helyi kormányzat által kiírva, amely az oszlopok tulajdonosa) bármelyik cég (mármint a nyertes) feltelepítheti ezeket külön-külön.
    Nekem az utóbbi megoldás szimpatikusabb.
  • Cat #7
    Régen külön volt a mosógép és a centrifuga. Vagy volt külön mobiltelefon, MP3 lejátszó meg PDA. Nem is értem miért nem maradt minden úgy ahogy volt.
  • M2 #6
    "Miért kellene az így egyesíteni egymással és a lámpával?"

    Mert jobb lenne ezen funkcióknak még felhúzni 3-4-szer annyi oszlopot? Tegyék csak bele a villanyoszlopba, aztán nevezzék el aminek akarják, tőlem lehet okoslámpa is.
  • tom_pika #5
    "Inkább az emberek spontán vágyaira és céljaira kellene jobban odafigyelni."

    Ez lehetetlenség. Spontán vágyam a több szabadság, utazás a Bahamákra. Szerintem másoknak is. De erre nincs pénz. Annyi pénz viszont megadatik nekem is, hogy újabb okosmarhaságot vehessek a boltban.
  • Sir Cryalot #4
    "MESTERKÉLTEN " , nem szerintem germánsvéd népeknél teljesen ösztönös a takarékoskodhatnék,(kényszeresek) a női háztartásvezetés megkérdőjelezhetetlensége , ez mára odáig fajult hogy németországban mutterkulti van, svédországban komplett őrültek ülnek a volánnál . " Inkább az emberek spontán vágyaira és céljaira kellene jobban odafigyelni. Azokra, amelyeket reklám nélkül maguktól kialakítanak. " jujj, ez is durva rabbit-hole.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2016.05.25. 00:55:51
  • halgatyó #3
    A cikkben felsorolt funkciók egymástól is, és a lámpától is elkülönítve, teljesen önállóan is működhetnek. Miért kellene az így egyesíteni egymással és a lámpával?
    Ócska reklám ömlengés az egész. Meg kínkeserves erőlködés, hogy MESTERKÉLTEN létrehozzanak egy újabb betöltetlen piaci szegmenst, amiből pénzt lehet csinálni.
    Ez a most rajtunk tomboló rendszer egyik alap-tartozéka. Inkább az emberek spontán vágyaira és céljaira kellene jobban odafigyelni. Azokra, amelyeket reklám nélkül maguktól kialakítanak.
  • gforce9 #2
    Hát igen. A wifis villanyoszlop... ez a legnagyobb probléma Kölnben jelenleg.