Berta Sándor

WLAN-on keresztül is tölthetők az eszközök

Az amerikai kutatók elképzelése már a közeljövőben valósággá válhat. A tudósok egy tanulmányban mutatták be az ötletet, mint a jövő töltési megoldását.

A szakemberek a WLAN-hálózatokon keresztül töltenék fel a különböző elektronikus eszközöket. A módszer előnye, hogy gyakorlatilag már minden háztartásban vannak vezeték nélküli hálózatok. A rendszer rendkívül egyszerű saját építésű szenzorok segítségével alakítja át a rádiófrekvenciákat egyenárammá. Egy átprogramozott router WLAN-jele így stabil energiaforrásként szolgál. A szenzorok és a routerek együttműködésének köszönhetően az akkumulátorokat közel 10 méteres távolságból, vezeték nélkül is fel lehetne tölteni.

A Washingtoni Egyetem kutatócsoportja tesztelési célokból hat ilyen rendszert szerelt fel magánházakban. A szakembereknek mindenekelőtt egy akadályt kellett leküzdeniük: a routereken keresztül úgy kellett viszonylag nagy mennyiségű energiát leadni, hogy közben ez a tevékenység a saját WLAN-jelet ne veszélyeztesse. Bryce Kellogg, a kutatócsoport egyik tagja azt nyilatkozta, hogy a routert úgy optimalizálták, hogy a szenzor számára állandó energiaforrásként szolgáljon, anélkül, hogy a WLAN-jelet nagyon zavarná. Ezért a jelet elosztották több WLAN-csatornára.

Vamsi Talla, egy másik kutató közlése szerint a nyilvánosságra hozott munkájuk az első bizonyítéka annak, hogy az általuk elképzelt rendszer megvalósítható. De ez még közel sem az optimális megoldás, ezért a további fejlesztésén dolgoznak. A kutatócsoport már alapított egy startupot, hogy az ötleteit és tapasztalatait egy sorozatgyártott termékbe ültethesse át. A megoldásban mind a felhasználók, mind az ipari alkalmazás szempontjából nagy lehetőségek rejlenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gery13 #8
    kurva isten teherbe bassza ezt a szart hogy nem küldte el amit irtam kb 50 sort.
    na még egyszer röviden:
    mobil hálózat jel, wifi, gps, bluetooth, rádió, tévé, más egyéb műholdas sugárzás, ezt mind elnyelem, és előbb utóbb biztos fogok kapni valami rákos szart.
    faszom. az államot fogom felelősségre vonni és perelni.
    köszönöm.
  • Tetsuo #7
    A légkörben lévő mesterséges elektromágneses tér térereje már egy ideje kb. évtizedenként duplázódik, közvetlenül az ember környezetében pedig még gyorsabban növekszik (erősödik).
  • tamolnar213 #6
    Milyen borzasztó képet vetítettél fel elénk.
  • mortep #5
    Ha az amcsi kutatók ötlete beválik és széles körben elterjed, akkor a minket körülvevő elektromos szmog nemcsak bővül, hanem nagymértékben erősödik is.
  • MsUser #4
    Úgy ahogy a csótány és a patkány az ember is képes alkalmazkodni a fizikai behatásokra, csak sajnos van aki kevésbé tűri az elektromos smogot.
    Egyébként a rádiótelefon a fejünkhöz szorítva beszélgetés közben két irányú adó-vevő....?!
    Az ötlet kézenfekvő, a már meglévő technikát használjuk ne újabb és újabb eszközökkel és freki lefedéssel zsúfoljuk tele környezetünket.
    Utoljára szerkesztette: MsUser, 2015.06.10. 05:55:19
  • Tetsuo #3
    Pontyosan.
  • kvp #2
    "mi ebben a hír?"

    A dizelmozdonyos peldanal maradva az, hogy sikerult megoldani, hogy menet kozben is tudjanak tankolni. Tehat a wifi halozaton at, mukodo wifi kapcsolat mellett is mukodik a toltes. Ezt ugy oldottak meg, hogy a router az osszes csatornan ad, tehat minden csatornan csak egy reszet veszi el a savszelessegnek a nagyenergiaju tolto jel, igy mindegyiken lehet kozoben kommunikalni is.

    Egyebkent ez a pelda is tokeletesen mutatja, hogy az elektromos szmog milyen nagy mertekben vesz korul minket. Ahogy regen sem volt tul egeszseges ott allni, ahol a krumpli is megszolalt, ugy most sem tul egeszseges beleallni egy tolto rendszer elektromagneses terebe. Raadasul mindezt ugy, hogy az emberi testet alkoto viz legjobban a 2.4 Ghz-es hullamokat nyeli el.
  • barret #1
    A Dízelmozdonyt is tele lehet tankolni kávéskanállal,mi ebben a hír?
    A detektoros rádiókhoz sem kellett külső áramforrás,a rádiójelből
    fedezték az energiaszükségletüket.