Berta Sándor

Épületen belüli helyzet­meghatározás egyetlen WLAN-hotspottal

Az új megoldást számos területen lehet majd alkalmazni: kávézókban, okos otthonokban vagy a drónok ütközéseinek elkerülésére.

A Chronos nevű rendszert az MIT kutatói fejlesztették ki. Ez egyetlen WLAN-hotspot segítségével képes megállapítani egy WLAN-képes eszköz tartózkodási helyét. A használati elv nem új, de eddig a hasonló rendszereknél több WLAN-hotspotra volt a helyzetmeghatározáshoz szükség.

A Chronos alkalmazásként feltelepíthető okostelefonokra és a táblagépekre, míg firmware-frissítéssel megjelenhet a hotspotokon is. Ezután csupán egyszer kell kalibrálni és utána már zökkenőmentesen működik is. Az egyetlen problémát az jelenti, ha a készülék tulajdonosa mozog, ekkor ugyanis a Chronos nem tudja precízen megállapítani a tartózkodási helyét.

Az egyik teszt során a rendszer 97 százalékos pontossággal tudta megállapítani, hogy valaki egy kávézó területén belül vagy kívül tartózkodott-e. Egy másik alkalmazási lehetőséget a drónok és a robotok jelentenek, a Chronos ugyanis megakadályozhatja, hogy ezek a gépek túl közel kerüljenek az emberekhez. Az elvégzett tesztnél a rendszer képes volt a drónokat a korábban kijelölt távolságon tartani egy számítógéptől, s mindezt 4 centiméteres pontossággal tette.

Végül, a szakemberek bemutatták az okosotthonokkal kapcsolatos felhasználási lehetőséget is. A lakás WLAN-hálózata felismerte, hogy valaki egy adott szobában tartózkodott-e és ennek megfelelően be- és kikapcsolhatta a fűtést, a világítást, valamint a klímaberendezést. A Chronos a tesztek során 94 százalékos pontossággal tudta megmondani, hogy egy kétszobás lakás melyik helyiségében volt a lakó.

2012-ben a tudósok egy olyan navigációs technikát fejlesztettek ki, amely a vizuális adatokkal működik, míg a Philips beltéri navigációs rendszere a LED-ek által kibocsátott fényjelzéseken alapul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!