Berta Sándor

A WLAN-üzemeltetők nem felelnek mások letöltéseiért Németországban

A következő éveket jogi gyakorlatát meghatározó ítéletet hozott a német legfelsőbb bíróság.

A testület döntése értelmében senki sem tehető felelőssé azért, ha valaki az ő WLAN-hozzáférését használva tölt le illegális tartalmakat, miként arra sem kötelezhető, hogy felvilágosítsa a vendégeit arról, hogy mit tehetnek a vezeték nélküli elérés segítségével és mit nem.

Korábban komoly vita volt Németországban arról, hogyha valaki egy WLAN-hotspotot használt és ott illegálisan másolt tartalmakat töltött le vagy fel, akkor ezért felelősségre lehet-e vonni az adott hely üzemeltetőjét. Az ilyen és hasonló viták végére tett pontot most a német legfelsőbb bíróság, amely kimondta, hogy egy internethozzáférés tulajdonosát, aki egy lakóközösség felnőtt tagja és megosztja az internetét a felnőtt látogatóival vagy vendégeivel, nem terheli semmilyen ellenőrzési vagy egyéb kötelezettség.

A konkrét esetben egy személyt meglátogatott az Ausztráliában élő unokahúga és annak élettársa. A látogatás alatt valaki a helyszíni internetelérésen keresztül letöltötte egy fájlcserélő szoftver segítségével a Silver Linings Playbook című filmet. Az előfizetőt emiatt 755,80 euró kártérítés megfizetésére akarták kötelezni a szerzői jogtulajdonosok. Nos, a német legfelsőbb bíróság álláspontja szerint az illetőt nem terheli semmilyen kártérítési felelősség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #2
    Röhögni fogsz, de a tulajdonos (üzembentartó) felelős az okozott kárért (büntetőjogilag nem). Kivéve, ha pl. részegen okozta az illető a balesetet, és erről nem tudsz (nem tudtad hogy ittasan fog vezetni), ez esetben ellene eljárást indítanak.
  • molnibalage83 #1
    Vicces is lenne. Ez kb. olyan, mintha engem vonnának felelősségre azért, mert a kölcsönadott autómmal valaki elüt egy gyalogost...