Berta Sándor

WLAN-os navigáció épületeken belül

A nagy épületekben könnyen elveszíthető a tájékozódás, főleg, ha nincs GPS. Ilyenkor segíthet a WLAN.

Az Androidot futtató készülékeken használható az az alkalmazás, amely segíthet a felhasználóknak abban, hogy könnyedén tájékozódjanak a nagy épületkomplexumok (bevásárlóközpontok, kórházak, repülőterek, múzeumok vagy kiállítási területek) folyosóin, termeiben, lépcsőházaiban és emeletein. A megoldás a WLAN-t használja és előnye, hogy bárki a saját igényeinek megfelelően testre szabhatja, sőt, akár más programokba is integrálható.

Gyakori probléma, hogy ha valaki először lép be egy nagy épületbe, akkor fogalma sincs, hogy merre induljon el. Előfordul, hogy az ott dolgozók sem tudnak segíteni és az esetlegesen elhelyezett táblák sem könnyítik meg a tájékozódást. Ilyenkor lehetnek hasznosak azok a mobil készülékekre telepíthető szoftverek, amelyek nem GPS alapján működnek.

Az új módszerrel egy belső térben lévő okostelefon helyzete körülbelül 2 méteres pontossággal meghatározható. A program ehhez a WLAN-hotspotok jelerősségét vizsgálja meg és elemzi ki. Az alkalmazást eredetileg a kórházakon belüli használatra fejlesztették ki, de bebizonyosodott, hogy más esetekben is nagyon hasznos lehet. A program elindításakor több különböző cél is meghatározható, például vizsgálati helyiségek, betegek szobái, mellékhelyiségek vagy akár az egyes ágyak, illetve a kerekesszékek is. A felhasználók madártávlatból láthatják az épületek 2D-s tervrajzait. A célok és az aktuális helyzet egyaránt be vannak jelölve, s a legrövidebb út is megjelenik. Amennyiben a cél a képernyőn kívül található, akkor nyilak mutatják az útvonalat.

Christian Scheibner, a Fraunhofer Társaság munkatársa kijelentette, hogy minden tetszőlegesen nagy térképet zökkenőmentesen és élesen meg tudnak jeleníteni bármilyen kijelzőn. A szoftver a szükséges adatokat letölti a szerverekről. A navigációs és helyzetmeghatározó algoritmusok a nyitott szabványoknak köszönhetően egyszerűen integrálhatók az ügyfelek megoldásaiba, például a kiállításszervezők alkalmazásaiba, amelyekből gyakran hiányoznak a térképek és az útvonaltervek.

Scheibner hozzátette, hogy egyre több kórházban vannak WLAN-hotspotok, s ezzel párhuzamosan nőtt a WLAN-modullal ellátott és ezáltal az épületeken belüli navigációra használható egészségügyi eszközök száma is. A megoldás minden olyan helyiségben működik, ahol van WLAN-kapcsolat. A navigációs célok további kiegészítő információkkal is elláthatók.

Májusban írtunk arról, hogy a Philips egy olyan beltéri navigációs rendszert fejlesztett ki, amely LED-ek által kibocsátott fényjelzésekkel működik. Ezeket az okostelefonok kamerái úgy érzékelik, mintha morzekódok lennének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!