Berta Sándor

LED - WLAN hibrid adatátvitel

Az egyszerre fényt és rádióhullámokat használó hálózat stabil marad nagy leterheltség esetén is.**** Az Oregoni Állami Egyetem kutatói egy olyan technológiát fejlesztettek ki, amely az adattovábbításhoz a LED-eket egy a WLAN-nal közös hibrid konfigurációban is felhasználja. A WiFO nevű új megoldás különösen azokban a vezeték nélküli hálózatokban lehet hasznos, amelyekhez sok eszköz csatlakozik. Az adatráták akár tízszer hatékonyabbak is lehetnek.

A WLAN-technológia segítségével elméletileg több mint 100 Mbps-os adatátviteli sebesség érhető el, de a leterhelt hálózatokban a valódi sebesség gyakran ennél sokkal kevesebb, van, hogy csupán 5-10 Mbps vagy még annyi sem. Az új LED-technológia ezen változtathat és lehetővé teheti az 50-100 Mbps-os sebességgel való internetezést. Mindez nem csupán a videostream-szolgáltatások esetében jelent jobb felhasználói élményt.


Thinh Nguyen, az Oregoni Állami Egyetem elektrotechnikai és informatikai professzora kijelentette, hogy az új rendszernek két nagy előnye van. Az egyik az, hogy olcsó alkatrészekből épül fel, míg a másik, hogy beilleszthető a meglévő WLAN-hálózatokba. Az aktuális WiFO-prototípus tetőre szerelt LED-eket használ, amelyek a látható fénytartományon kívül dolgoznak. A LED-adatok fogadásához olyan kis méretű fotodiódákra van szükség, amelyek kevesebb, mint egy dollárba kerülnek. A jövőben a laptopok, a táblagépek és más eszközök következő generációjába lehetséges lenne közvetlenül beépíteni ezeket a diódákat, éppúgy, mint a WLAN-chipeket, emellett lehetőség nyílna a különböző készülékek WiFO-kompatibilissá tételére is.

Nguyen szerint a WiFO-rendszert könnyen értékesíthető termékké lehetne tenni. Jelenleg egy olyan céget keresnek, amelyet érdekel a technológia továbbfejlesztése és a licencelése. A fejlesztőcsapat olyan partnert keres, akinek a segítségével a technológia mielőbb megjelenhet a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #4
  A technologia regota ismert, a kis sebessegu infras valtozatot hasznaltak is a 80-as evekben. Egyebkent az alap protokoll nem tul bonyolult, egyszeruen a downlink csatorna egy resze nem radion hanem lathato tartomanyban erkezik. Ha nincs jo ralatas az adora, akkor a lassabb radios csatorna mukodik tovabb.

  A gond inkabb ott van, hogy ez joreszt csak lefele mukodik, tehat a feltoltesi sebesseget nem befolyasolja, tovabba kozvetlen ralatas kell az ado es a vevo kozze. Zavarni ketfelekeppen lehet. Zavaro jellel, mint a wifi-t (csak ez optikai) vagy ugy hogy az ado es a vevo kozze allunk. Plafonrol lefele vilagito elosztott led-es lampak eseten ez annyira nem gond, csak a vevot kell mindig a lampa fele iranyitani.

  Mozgo keszulekek eseten sem gond, mivel azok radion tovabbitjak az eppen aktualis cellajukat (wifi roaming) es az alapjan kuldi ki az adott szoba wifi router-e a csillarnak az adatokat. Ha nem megy at a csomag, akkor elkuldi radion a lassabb kapcsolaton at. Ez ugyanaz a mukodes mint wifi-n a gyorsabb es a lassabb protokollok kozti automatikus valtas, csak itt az egyik protokoll egyik iranya radio helyett lathato fenyen megy.
 • liberty2 #3
  Ez a technológiai megoldás már elég régen tesztelés alatt van. Pár évvel ezelőtt már olvastam róla. A gondot számomra az okozza, hogy csak statikus eszközök esetében tudom elképzelni ( tehát mobilok, tabletek esetében sehogy se ) mert hiába adja áta rendszer a klienst egyik protokollról a másikra, ha ezt sok userrel kell megtenni akkor az nagyon erős routert/szervert igényel. Amit megspórolunk a klienseknél, azt a szerver oldalon kell pótolni ilyen esetben. Statikus eszközöknél ( irodai PC, Nyomtató, azonosítórendszer ) jó lehet amíg valaki nem próbálja meg megviccelni a rendszert ami valljuk be, elég egyszerűnek ígérkezik.

  A szabadalmakról meg csak annyit, hogy tudtátok-e, hogy Amerikában egy ember megpróbálta levédetni a kereket mint formát? :) Ugyanis nem volt jogvédett. Aztán szerintem az autó- és gumigyártók felkereshették otthonában mert elég hamar lezárult a bírósági tárgyalás. :D
 • Borg18754 #2
  a legnagyobb baj hogy a szabadalmi hivatalokban is ilyen baromságokat levédenek mint egy kerek gomb...
  legközelebb mi lesz? levédik a fingást? aki azután fingani mer beperlik vagy mi?
 • kisedi #1
  Ez a jövő! Most kellene gyorsan a FRAND szabadalmak közé besorolni hogy a szabadalmi trollok ne védjék le és gátolják a technológia szabad fejlődését ahogyan teszik azt sok más triviális területen. Pl okostelón nem lehet előlapi kerek gomb mert az Apple levédette...