Berta Sándor

Kényelmesebbé teszik majd az életünket az intelligens lakások

Szakemberek úgy alkottak meg egy kísérleti okosotthont, hogy figyelembe vették a felhasználók aggályait és igényeit.

A Bremen Ambient Assisted Living Lab (BAALL) kutatói felépítettek 60 négyzetméteres okos lakást, amely a mozgássérültek igényeinek is megfelel. A szakemberek szerettek volna többet megtudni arról, hogy egy bizonyos felhasználói csoport - a 30 és 40 év közötti nők és férfiak - ebbe beköltözve mennyire tudják használni a szolgáltatásait, milyen technikai terméktámogatást igényelnek a mindennapos használat során. A bemutatók során az alanyokat persze ki is kérdezték milyen dolgokra lenne szükségük, vagy hogy mit tartanak idegesítőnek, esetleg haszontalannak a sokszor ma még műszaki csodának számító felszerelésekből.


A központi terminálon lehívható volt a lakás alaprajza és egyúttal minden eszköz vezérelhető is volt onnan. Az integrált mikrofonoknak köszönhetően beszédparancsokat is ki lehetett adni, miként az otthon a nagy felbontású hőkamerákkal felismerte, ha valaki elesett. Amennyiben valaki elesett és hosszabb ideig nem mozdult, akkor a rendszer hívhatja a mentőket. Az automatika segíti a főzést, diétázási tanácsokat ad, és jelez, ha kész van a sütőben lévő étel. A konyhában szintén hasznos segítséget jelenthet, ha szakácskönyvek lapozása helyett a rendszer kikeresi és felolvassa az elkészítendő ételek receptjeit.

Minden elhelyezett ruhadarabot RFID-chipekkel láttak el és lefotóztak, majd a képek bekerültek egy adatbázisba. Így az otthon rendszere pontosan tudta, hogy milyen ruhák vannak a szekrényekben és a megfelelő tevékenységekhez (séta, üzleti tárgyalás, sport stb.) megfelelő ruházatot tudott ajánlani, figyelembe véve a kinti időjárást is.


Első, ami kiderült, hogy a felhasználók nem szeretnének gyakori frissítéseket és a vezérlést érintő módosításokat, azaz ha már egyszer megtanulják, megismerik a rendszer működését, az maradjon változatlan. Meglepően tapasztalták azt, hogy bár nem kötelező udvariasnak lenni az okosotthonok vezérlőrendszereivel, de azok beszédfelismerő megoldásai mégis megbízhatóbban működtek akkor, ha az emberek udvariasak voltak velük. Egy mágikus szó, a kérlek, mely az emberek közötti kommunikációban is nagyon fontos, az a gépeknek utasításokat adva is hatékonyabbá teszi a beszélgetést. Habár ezek nem szükségesek, a rendszerek képesek megkülönböztetni a kedves plusz szavakat és az általános parancsokat.

Az interjúk során szóba került az is, hogy az emberek aggódnak azért, hogy döntési szabadságuk fokozatosan háttérbe szorulhat, hiszen a vezérlőrendszerek idővel egyre több dologban veszik át az irányítást. A felhasználók aggódtak a hackerek és az elektromos szmog miatt is, de szerették volna, hogy az intelligens lakás saját személyiséggel rendelkező beszélgetőpartnerré váljon és úgy vélték, hogy öregkori demencia esetén jobban segítené az embereket, mint egy ápoló. Az intelligens lakások lehetővé teszik, hogy azok is teljes életet éljenek, akik kevésbé szeretnek kimozdulni otthonról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #6
    A valagunkat semmi se törli ki? Pfff.. akkor nem is kell.
    Sőt, még ha sz@rni kell, akkor föl kell kelni a fotelból, és személyesen... aaa...van még mit fejleszteni
    De a mosógépet már a fotelból ülve is be tudjuk kapcsolni. Rremek! (csak az a kérdés, hogy ki pakolja be és szedi ki a végén)
    Ja, meg az orrunkat nem kell kidugni az ablakon, ha el kell döntenünk, hogy melyik ruhát vegyük föl.... hát, nem tudtam, hogy mi hiányzik az életünkből.
    De persze a munkábamenetelt azt a tömegnyomor-közlekedéssel kell majd megcsinálni, mert az autó az egy nagy luxus ugye... akkor is, ha 20 km-ről jár valaki munkába... ördög érti ezt
  • bunny #5
    Én agyaltam ezen már sokat, meg is tudnám valósítani ... aztán rájöttem, hogy baromira nem hiányzik. Na majd jön az apple, és megmutatja, hogy mit akarok :D (sarcazm off)
  • barret #4
    Evvel is sok új kényelmes munkahelyet lehet teremteni az öltönyös uraknak!
    Ez senkit nem motivál? :D
  • Ender Wiggin #3
    Mondjuk a távolról sms-sel állítható kazán az jó dolog (nem kell okosteló hozzá), de más nem nagyon hiányzik.
  • Macropus Rufus #2
    aztán majd valaki jól feltöri és aztán pokol lesz ám az életünk. Jelenleg egyetlen intelligens háztartási eszköz sincs megfelelően levédve. De amíg csak a tévénk szarozik az még nem olyan gond. De amikor a hűtőnk berendel 30 liter tejet,a vízmelegítőnk meg a fenéért sem akar meleg vizet előállítani, az ajtó meg simán b@szik kinyílni egy jó kis vírus miatt, egyből megváltozik mindenki véleménye arról, hogy mi az a kényelem. :p
    Sajnos amíg egy telefont nem tudnak biztonságossá tenni, addig hanyagolják az un. intelligens lakások fejlesztését.
  • Whysper #1
    Hjaja nagyon állat és amikor egy 22 m2-es lakásért Bp-n elkérnek 10-12 milliót, akkor egy intelligens mennyibe fog kerülni 20 millió? Good luck!!!

    off. ez nem pesszimizmus csak reálistan elképzeltem. ;)
    Utoljára szerkesztette: Whysper, 2016.04.13. 15:17:09