Berta Sándor

Okosotthonok - összefogott a Bosch, a Cisco és az ABB

Olyan rendszereket akarnak kifejleszteni, amelyek internethozzáférés nélkül is működnek.

A Bosch január elsejével alapította meg a Robert Bosch Smart Home GmbH nevű leányvállalatát, mivel úgy érzik, eljött az okos otthonok kora. "A hálózatba kötött háztartási eszközök klasszikus távirányítóval való vezérlése gyakorlatilag elképzelhetetlen. Ma már szinte mindenkinél folyamatosan ott van az okostelefonja, amellyel nagyon egyszerűen lehet kezelni az okoskészülékeket" - jelentette ki Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH ügyvezetője.


A mai okostelefonok számítási teljesítménye már bőven elegendő arra, hogy hálózatba kösse és vezérelje a különböző háztartási berendezéseket. Ez elengedhetetlen volt a megoldások elterjedéséhez. A Bosch egyaránt kínál majd egyes termékeket és komplett csomagokat a felhasználóknak. A cég jelenlegi kínálatában ajtó- és ablakvezérlő egységek, termosztátok és a Philips Hue okoslámpák találhatók meg.

Hartung kiemelte, hogy a Bosch eddig a hosszú ideig működő megoldásairól volt ismert, most az újabb lépcsőfokot az jelenti, hogy a rendszereiket okossá is teszik. Az intelligens fűtéseket például úgy alakítják ki, hogy a vezérlőegységek - mondjuk az okostelefonok - bármikor szabadon cserélhetők legyenek. Amíg ezeken az eszközökön szabványos szoftver fut, addig képesek lesznek vezérelni a fűtést. A tervek között szerepel egy egységes és a háztartási berendezések minden funkcióját vezérlő alkalmazás létrehozása. A programot nem csupán a Bosch készülékeivel lehet majd használni, hanem más gyártók modelljeivel is.


A vállalat termékei számos szabványt (ZigBee, WLAN stb.) támogatnak, ezen a területen rendkívül nyitott a társaság, így később lehetőség lesz arra, hogy bárki frissíthesse a mosógépét vagy a sütőjét, így az a legújabb szabványokat is támogatni fogja. A gyártó ugyanakkor szeretné erősítené az együttműködést más cégekkel is, ezért a Cisco és az ABB képviselőivel közösen létrehozta a Mozaiq nevű vállalkozást.

A nyílt Mozaiq platform elősegíti, hogy a különböző megoldások, alkalmazások és szolgáltatások együttműködjenek egymással. A platformnak a különböző rendszerek kommunikációja során nincs szüksége az ügyfelek és az eszközök szenzorainak adataira, a kommunikációs architektúráját ugyanis direkt úgy alakították ki, hogy csak a legszükségesebb információkhoz férjen hozzá. Hartung végül leszögezte, hogy azt szeretnék, ha az okosotthon rendszer használatához ne kelljen mindenképpen internetelérés vagy felhőplatform. A fejlesztésnek akkor is használhatónak kell lennie, ha éppen nincsen internet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #1
    Ez lesz az igazán kuuul...
    A lakásod nem fog kiengedni - ha esik az eső - amig fel nem rántod a kalucsnit,és ki nem nyitod az esernyőt,és amig végig nem nézted a *reklámblokkot*.