Berta Sándor

The Edge - az intelligens irodaház

A komplexumot a legkorszerűbb épülettechnikai megoldásokkal szerelték fel, még az áram is Ethernet-hálózaton át folyik.

Amszterdamban található a világ első olyan irodaépülete, amely a Philips Power-over-Ethernet (PoE) technológiáját alkalmazza. A használt hálózati rendszer ötvözi a világítást vezérlő szoftvereket és az intelligens PoE-kompatibilis lámpákat, amelyeket az IT-infrastruktúrába integráltak. A PoE-technológia alkalmazása jelentős mértékű költségmegtakarításhoz vezet, mivel nem csak az adatcsere, hanem a lámpák áramellátása is az Ethernet-kábeleken keresztül történik. A rendszernek köszönhetően az épülettechnikusok átfogó képet kapnak az energiafelhasználásról és könnyebben hozhatnak döntéseket, például befolyásolhatják az energiamegtakarítást és az üzemeltetési hatékonyságot.

Erik Ubels, az épület főbérlőjének számító Deloitte informatikai vezetője közölte, hogy az energiamegtakarítások mellett átfogó ismereteket szereznek az épület használatával kapcsolatban is. A felszerelt szenzorok adatainak köszönhetően megérthetik, hogy a munkatársaik miként használják a házat. Így például könnyebben megállapíthatják, hogy mely termeket használják valóban a dolgozók, hol kell sűrűbben takarítani stb. Amennyiben egy konferenciaszoba egész nap foglalt volt, ott nyilván más karbantartásra van szükség, mint egy olyan teremben, ahol két órán keresztül csak ketten tartózkodtak.

A PoE-alapú rendszer lehetővé teszi a fényviszonyok és a hőmérséklet személyre szabott beállítását, akár irodánként változóan is. A dolgozók egy alkalmazás segítségével az okostelefonjukról meghatározhatják az értékeket, ezáltal kellemesebb körülmények között dolgozhatnak, ami miatt nő a teljesítményük. A hálózatba kötött PoE LED-világítás akár 80 százalékos energiamegtakarítást eredményezhet, aminek köszönhetően a teljes épület energiafelhasználása körülbelül 30 százalékkal csökkenhet. A takarítási kiadások körülbelül 10 százalékkal mérsékelhetők és legalább 20 százalékkal hatékonyabban használhatók ki a rendelkezésre álló terek. Végül miután nincs szükség áramhálózat kiépítésére, a kábelezéssel kapcsolatos költségek közel 90 százalékkal csökkenthetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    7200A eseten 230V-os halozatot feltetelezve 1656000 wattrol beszelhetunk. Mivel a led-es vilagitas a hagyomanyos energiafelhasznalas kb. tizedet igenyli es az epulet vilagitasa jellemzoen a teljes energiafelhasznalas tizede, ezert 16560 watt az atviendo energiamennyiseg. Ez a PoE kabelek effektiv 30 watt/kabelevel szamolva kb. 552 db ethernet kabelt igenyel, azaz lampankent kevesebb mint egyet. Mivel egy atlag led-es lampa es a villanykapcsolo kozze nem kell 30 wattosnal nagyobb kabel, ezert alapvetoen ugyanott vannak mintha hagyomanyos kabel lenne a plafonban, csak igy tavvezerelheto az osszes vilagitotest, mert a tap mellett az adatkabel is ki van huzva.

    Persze a gerincvezetek valoszinuleg hagyomanyos vastag kabel es csak az errol leagazo, az egyes lampakhoz meno kabelek vannak ethernet kabellel helyettesitve. Figyelembe veve, hogy egy mai atlag lampahoz meno kabel a plafonban 10A-es, azaz 2300 wattos, ez eleg nagy pazarlas lenne, amikor 30 watt is eleg. Egyebkent a szabvany kb. 100 wattig megy el, tehat vastagabb erpart rakva az ethernet kabel tap reszebe mar boven eleg a modern lampak szamara. A megoldas egyebkent kevesebb vezeteket igenyel, mint a hagyomanyos megoldas, mert minden lampa egy kozos gernincvezetekre van felfuzve, mint a faagak es a villanykapcsolok es a hozzajuk tartozo lampak kozze nem kell dedikalt vezetek.

    A megoldas sokkal szabvanyosabb es egyszerubb, mint a hagyomanyosabb 2000-es evekben hasznalt 3 eres valtozat, ahol dc tap,fold,adat ment egy darab 3 eres vezeteken es a kommunikacio formatuma a regi vastagkabeles 1 vezetekes ethernet protokollt kovette, a vele jaro nagy halozati alapzajjal es magas szamu utkozessel.
  • Tetsuo #2
    Akkor talán van ott valaki értelmesebb, aki tudja mi az elektromos fogyasztás mértékegysége. ;-)