Berta Sándor

CES: továbbra is okoshűtő­szekrénnyel próbálkoznak a cégek

Nincs áttörés az otthoni hálózatra csatlakozó hűtőknél: zenelejátszóval, LCD-kijelzővel és mobilról látható belső tartalommal vakítanak.

A Samsung már 2010 márciusában piacra dobott érintőképernyővel és interneteléréssel felszerelt hűtőszekrényt, de azóta úgy néz ki nem sok minden változott. A Consumer Electronics Show keretében bemutatott Samsung Family Hub Refrigerator nevű készülék úgy néz ki, mint egy táblagép és egy hűtőszekrény ötvözete. A termék legfontosabb funkciója a Groceries nevű élelmiszer-bevásárló alkalmazás. A programot a Samsung és a MasterCard munkatársai közösen fejlesztették ki, s áttekinthetővé teszi a számos élelmiszer-szállító szolgáltatás ajánlatait.


A berendezést 21,5 hüvelykes Full-HD felbontású érintőképernyővel szerelték fel, míg az operációs rendszere a Tizen. Annak, aki nem biztos abban, hogy mik vannak pontosan a hűtőszekrényben, elegendő csupán az érintőkijelzőre vagy az okostelefonja képernyőjére pillantania, ahol megtekintheti a tárolt élelmiszerekről készített felvételt. A fotókat mindig akkor készítik el a belső kamerák, amikor becsukódik a hűtőszekrény ajtaja. A kijelzőn más képek is megjelentethetők, például a legutóbbi utazásról vagy nyaralásról készített felvételek, de akár digitális jegyzetek is összeállíthatók.

A hűtőszekrénnyel bárki szörfölhet is az interneten vagy YouTube-videókat tekinthet meg. Emellett összeállíthatók receptek és a beépített hangszóróknak, illetve a Bluetooth-támogatásnak köszönhetően akár zene is streamelhető. A Samsung Family Hub Refrigerator várhatóan tavasszal jelenik meg az Amerikai Egyesült Államokban, az ára ugyanakkor még nem ismert.


Az okoshűtő bemutatása a harmadik percnél kezdődik

Az LG Signature hűtőszekrénye hasonlóan fontos dolgokra képes: a Knock-On funkció révén egyetlen koppintásra átlátszóvá válik a hűtő ajtajának amúgy nem átlátszó rekesze. Ezzel az ajtó kinyitása, vagyis a hűtő hideg levegőjének kiengedése nélkül nézhetjük át a hűtő tartalmát, ami jelentős energiamegtakarítást eredményez. Ezzel kicsit ellentétes, és mindezt némileg értelmetlenné teszi egy másik fejlesztés, az önműködő ajtó funkció. Ez azt jelenti, hogy közeledésünkre az ajtó magától nyílik, tehát akkor is gyorsan és könnyen hozzáférhetünk a polcokhoz, ha például nagybevásárlásból érkezve épp mindkét kezünk tele van. A cég kiemeli, hogy házikedvencünkre a szenzor nem reagál.


Több értelme van az inverteres lineáris kompresszornak, amely automatikusan igazítja hűtési teljesítményét a készülék telítettségéhez - erre a gyártó 10 év garanciát vállal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Elmin #9
    "Vagyis nem befolyásolja."
    Butaságot írsz mert igenis befolyásolja.
    Amikor kinyitod az ajtót, és elkezdesz bepakolni, melegebb dolgokat akkor a hűtőben levő dolgok is felmelegedhetnek akár 10-15 fokra is, mire a régi típusú kompresszor reagál.

    "És ezen túl menően is teljesen felesleges az, hogy a hűtő "magasabb teljesítményre kapcsoljon". Ha nem elég hideg, akkor érzékeli és bekapcsol, és elkezd hűteni. Ezt már az 50 évvel ezelőtti hűtők is tudták, mivel hogy ez a működési elv..."
    Igen tudják. Csak az a probléma, hogy 0%-ot vagy 100%-ot tudnak.
    Olyan mintha az autódon csak alapjárat és padlógáz lenne, ez pedig nem gazdaságos.
    Szerinted miért fogyaszt kevesebbet az inverteres klíma? Mert csak annyit hűt amennyit kell.

    #5
    "A hűtő telítettsége nem befolyásolja a hűtési igényt. Alapvető fizika."
    Pontosan, hogy befolyásolja. Ez alapvető fizika.
    Mivel a hűtőkben levő levegő hamarabb melegszik fel, mint a bent levő dolgok, ezért lényeges.
    Elég, ha csak kinyitod, és máris elkezd "gyorsan kiáramolni a hideg levegő, főleg amikor a hűtő mellett 30 fok van nyáron.
  • ostoros #8
    Vagyis nem befolyásolja. Ez most csak egy okoskodás volt, ha ki be pakolom, akkor mi van. Normál üzemben, ami az esetek 98%-a nem befolyásolja. Egy hűtő ki és bepakolása ugyanis nem gyakori, egy nap 2-3-szor fordul elő.
    És ezen túl menően is teljesen felesleges az, hogy a hűtő "magasabb teljesítményre kapcsoljon". Ha nem elég hideg, akkor érzékeli és bekapcsol, és elkezd hűteni. Ezt már az 50 évvel ezelőtti hűtők is tudták, mivel hogy ez a működési elv...
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.01.08. 12:23:30
  • Palinko #7
    már hogy a fenébe ne befolyásolná? akkor nem befolyásolja ha pl 3 fok van a hűtőben, te beteszel 3 fokos almát akkor tényleg tele rakhatod vele, tegyük fel egy pillanat alatt sikerül, akkor nem befolyásolja valóban hogy most több dolgot kell hűteni. de ha épp a napról hoztad be az almákat és 15 fokosak? akkor nem mindegy, hogy 1 almát kell lehűtenie 3 fokra, vagy 50db 15 fokos almát 3 fokra... ha túl meleg valami, pl lehűteni sem tudja, ezért nem megfelelő számítógépes háznak pl a hűtő :D
  • Tetsuo #6
    Nem kell ehhez fizika, elég a logika is: A hűtőben lévő étel mennyiségétől függetlenül érje el a kívánt hőmérsékletet, amilyen gyorsan csak tudja (vagyis max. teljesítményen)! Ennyi.
    Az optimális az lenne, ha a háztartásoknak is sokkoló hűtőket kínálnának - az már fejlesztés lenne.
  • ostoros #5
    "
    Több értelme van az inverteres lineáris kompresszornak, amely automatikusan igazítja hűtési teljesítményét a készülék telítettségéhez"
    Ez is micsoda marhaság? A hűtő telítettsége nem befolyásolja a hűtési igényt. Alapvető fizika.
  • gforce9 #4
    "Ezzel az ajtó kinyitása, vagyis a hűtő hideg levegőjének kiengedése nélkül nézhetjük át a hűtő tartalmát, ami jelentős energiamegtakarítást eredményez."

    Mondjuk anyádat esetleg. Egy beépített lcd+számítógép az meg fogyaszt mi semmit? A pofájába azért nem kéne hazudni az embernek.
  • Sir Cryalot #3
    Nem nagy meglepetés hogy az apple bárgyúságainak továbbbárgyúsítása eléggé extrém dolgokat eredményez, pl. wc-firka színvonalú kinyilatkoztatásokat , tőmondat kaliforniából + pont stílusban
  • bigjoe #2
    Uncsi.....
  • ostoros #1
    Okoshűtő? Butaság.