Berta Sándor

A hálózatba kötött otthonokra összpontosít a Bosch

A német konszern egy külön ezzel foglalkozó leányvállalatot is alapít.

A Bosch erősíteni akarja a szerepvállalását az intelligens hálózatba kötött házak piacán, ezért 2016. január elsejével létrehozza a Robert Bosch Smart Home GmbH-t. Ez a társaság az ilyen otthonokhoz szükséges termékeket és szolgáltatásokat kínál majd, például betörésjelző és fűtésbeállító rendszereket.

A vállalat megoldásai lehetővé teszik többek között a fűtés, a világítás, a füstjelzők és a háztartási berendezések egy platformon keresztüli összekötését, s azok okostelefonon vagy táblagépen át való egyszerű kezelését. A fő elem a Smart Home Controller központi vezérlőegység, amely az egyes készülékeket egymással és az internettel összekapcsolja. Külön alkalmazás segítségével lehet ellenőrizni, hogy nyitva vannak-e az ablakok, ha igen, akkor automatikusan lejjebb szabályozható a fűtés. A jövőbeli verziók képesek lesznek riadóztatni, ha a lakó vagy tulajdonos távollétében valamelyik ablakot vagy ajtót feltörték, így nem lesz szükség külön riasztóra.


A termékek összekötésekor a Bosch nyitott szabványokat és platformokat használ, hogy a technikát annyira felhasználóbaráttá tegye, amennyire csak lehetséges. A rendszer moduláris és bővíthető, s más gyártók kompatibilis eszközei is könnyen csatlakoztathatók hozzá. Az első termékeket jövő januártól lehet megrendelni az interneten, illetve a 2016. január 6. és 9. között megrendezett Consumer Electronics Show keretében mutatják majd be.

Dr. Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH ügyvezetője elmondta, hogy a Robert Bosch Smart Home GmbH megalapítása fontos stratégiai lépés az okosotthonokkal kapcsolatos megoldásaik kiépítésében. Olyan új szolgáltatásokat akarnak kialakítani, amelyek megkönnyítik a lakók mindennapjait és nagy üzleti potenciállal rendelkeznek. A kifejlesztett rendszereknél már a termékfejlesztés kezdetétől nagyon figyelnek az adatvédelmi és adatbiztonsági szabványok betartására. A Bosch létrehozott egy termékbiztonsági központot is, ahol a felhasználók áttekinthetik, hogy a cég miként használja fel az adataikat.

A Bosch sokat remél a hálózatba kapcsolt készülékektől, ezért vásárolták ki a Siemens részesedését közös háztartási gép-cégükben, az üzletet január elején hagyta jóvá az antitröszt hatóság. Márciusban ismertté vált, hogy a társaság a jövőben sokkal inkább az informatikára, a dolgok internetére akar koncentrálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!