Berta Sándor

A személyre szabott árakat támadják

Aligha tisztességes, ha valaki azért jut hozzá olcsóbban bizonyos termékekhez, mert egy adott helyen lakik.

Johannes Remmel, Észak-Rajna-Vesztfália fogyasztóvédelmi minisztere élesen támadta a kereskedőket is bírálta, mert olyan szempontokat vesznek figyelembe az árak megállapításakor, mint a vásárló lakóhelye vagy a fogyasztási szokásai. Remmel úgy vélte, hogy egy terméknek nem lehet több ára. "Meg kell akadályoznunk ezeket a praktikákat, mielőtt még jobban elterjednek" - jelentette ki. Hozzátette: ha valaki csak a lakóhelye vagy a fogyasztói szokásai miatt más áron jut hozzá egy árucikkhez, mint például a kollégája, akkor ez tisztességtelen árpolitika. A politikus nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a jövőben szigorítani fognak a jogszabályokon, mivel azok az analóg korszakból származnak és nem alkalmazkodnak a digitális világ gyors változásaihoz.

Észak-Rajna-Vesztfália fogyasztóvédelmi minisztériuma felmérést végzett, amelyből kiderült, hogy a felhasználók 57 százaléka szeretne egységes árakat, míg csak 38 százalékuk támogatta a személyre szabott árakat. Az emberek 87 százaléka azt elfogadhatónak tartotta, hogy a hűséges ügyfelek olcsóbban kapják meg a termékeket. A megkérdezettek 90 százaléka ugyanakkor elutasította, hogy az online kereskedők az alacsonyabb árakat a fizetési hajlandósághoz vagy a vásárlási szándéktól tegyék függővé. Végül a válaszolók 94 százaléka tartotta elfogadhatatlannak azt, hogy az internetes boltok attól tegyék függővé az áraikat, hogy valaki melyik kerületben vagy utcában lakik. (Nem a kiszállítási díjról van szó, hanem az adott környéken lakók gazdagságáról.)

Az Amazon kínálatában szereplő árucikkek körülbelül 15-20 százalékának ára legalább naponta egyszer változik. Volt rá példa, hogy egy WLAN-router ára 24 órán belül nyolcszor módosult, az egyes napszakoktól függően 185 és 200 dollár között volt. A jövőben akár óránként is változhatnak a különböző termékek árai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #14
    Szerintem meg nem "államiság", de sok okos számítógép, de méginkább mobil felhasználó kell csak.
  • end3 #13
    Az fog történni, hogy a folyamatosan mozgó árak, meghatározott alogritmusok szerint változnak. Kiszámolva, hogy a haszon hogyan, milyen mértékű változtatással maximalizálható legjobban. Ez is csak egy eszköztára (lesz) a kereskedelemnek. Azt viszont drasztikusan büntetném, ha valaki a megrendelés és fizetés között, vagy az ár elfogadása után v. alatta változtatna árat. Azaz, a "kosár" megnyitása után az ár már ne változzon.
    Utoljára szerkesztette: end3, 2016.02.03. 12:56:08
  • Skylake #12
    Továbbiak itt a kínai modellről:

    http://www.volkskrant.nl/buitenland/china-rates-its-own-citizens-including-online-behaviour~a3979668/
  • Skylake #11
    Hát igen, sajnos az állami szféra kénytelen lesz felnőni ezekhez a digitális szférákhoz - úgy általában. Ennek csupán egy hátránya lesz a jövőben: mikor felnő hozzájuk, akkor a hatalom mindenkori gyakorlói ezzel vissza is fognak élni.
  • Skylake #10
    Azért nem kéne ellenvéleményre mindjárt a másik pólussal jönni.

    Egyébként a fent idézett statisztikában a lényeg elég jól benne van: "végül a válaszolók 94 százaléka tartotta elfogadhatatlannak azt, hogy az internetes boltok attól tegyék függővé az áraikat, hogy valaki melyik kerületben vagy utcában lakik. (Nem a kiszállítási díjról van szó, hanem az adott környéken lakók gazdagságáról.)" Ez vajon hol kommunizmus?

    Persze, lehet ilyen rendszereket építeni, de hogy teljes körűen működjenek, azaz "hatékonyan", ehhez viszont kell jó adag represszió is az állam részéről: Kínában pedig éppen ilyet akarnak csinálni, természetesen a minimális személyiségi jogok lerombolásával:

    index.hu/tech/2016/01/15/kina_kreditrendszera_allami_megfigyeles_big_data/

    Merthogy ahhoz, hogy a gazdasági szereplők ilyen szinten tudjanak a kedves drága fogyasztókról mindent, ahhoz bizony kell vastagon állami szerepvállalás, már az adattömeg rendelkezésre bocsátását tekintve, ami ehhez a diszkriminatív sz*rhoz kell. Annak előteremtésének módja: az állam kényszerítő ereje. És semmi más.
  • tamolnar213 #9
    Van itt is jó néhány kommunista, ahogy elnézem.
  • SupraMKIII #8
    Én azon a jelenségen vagyok kiakadva, hogy valami annyi USD-be kerül az amcsiknál, mint EUR-ba nálunk. Ez hogy is van?
  • Cat #7
    Csak éppen a GVH-nak nincs joga eljárnia mondjuk az Amazonnal szemben.
  • Skylake #6
    Ez ugye tulajdonképpen "a külföldieknek a külföldiekre árazott étlapot visszük ki" típusú megoldás?

    Nincs több kérdésem.

    Az ilyen típusú dolgokkal szemben hozták létre az olyan intézményeket, amelyek itthoni megfelelőjét Gazdasági Versenyhivatalnak hívják.

    http://gvh.hu/
  • Akva #5
    "Aligha tisztességes, ha valaki azért jut hozzá olcsóbban bizonyos termékekhez, mert egy adott helyen lakik."

    Az még kevésbé tisztességes, ha azért keres kevesebbet, mert egy adott helyen lakik, ezért törvényben kéne kényszeríteni a mocsok kapitalistákat, hogy Etiópiában is ugyanakkora béreket fizessenek, mint Svájcban.