MTI

Milliárdokat költöttek percek alatt online vásárlással Kínában

Hatalmas hírverés után a kínai "szinglik napján", a 11. hónap 11. napján kezdődött a világ legnagyobb online vásárlási akciója. Nyitás után alig több mint fél órával 20 milliárd jüan (912,3 milliárd forint) bevételre tettek szert a kereskedők, valamint a szolgáltatást menedzselő platform gazdája, az Alibaba.

Az első 10 milliárd jüant (456 milliárd forint) a vásárlási őrület első 12 és fél percében költötték az online áruház boltjaiban. A nyitás utáni 30 percen körülbelül 45 millióan fizettek, 70 százalékuk az okostelefonon. A szinglik napjának elődjét, az agglegények napját 1993-ban tartották meg nankingi diákok kezdeményezésére, később átkeresztelték és kibővítették, hogy a hajadon nőket is bevonhassák a kapcsolódó rendezvényekbe, köztük az egyedülállóknak szervezett randikba.

A kínai egykepolitika közvetett hatásaként Kínában sokkal több a férfi, mint a nő, egyes becslések szerint 2020-ra a házas korúak körében 24 millióval több lesz belőlük, mint nőből. Az Alibaba 2009-ben kötötte először össze a szinglik napját a vásárlási akcióval. Az eddigi rekordot tavaly állította fel 57 milliárd jüanos (2600 milliárd forint) forgalommal. Az Alibaba idén újabb rekordra számít.


Az idei akciót megelőző hírverés csúcspontjaként varietéműsorban lépett fel a csütörtöktől a kínai mozikban is látható új James Bond-film főszereplője, Daniel Craig, aki Jack Ma, az Alibaba tulajdonosa mellett állt a színpadon. A négyórás show-ban megjelent Kevin Spacey is Frank Underwood, a Kártyavár című tévésorozatban alakított amerikai elnököt játszva. A gálaműsort, amelyben neves popénekesek, színészek is szerepet kaptak egyes termékek promóciójában, élőben közvetítették és az országos hírű Hunan TV is adta. A tombolán, amelyet Jack Ma és Daniel Craig húzott, luxusautókat lehetett nyerni.

Rendhagyó módon még Li Ko-csiang miniszterelnök is jókívánságait fejezte ki a vásárlásra készülők számára, mivel meggyőződése szerint a fogyasztás serkentése a jövőbeni gazdasági növekedés záloga. Az online eladók szerdán kedvezményekkel igyekeznek "felvidítani" az egyedülállókat, miközben sokan barátaikat ajándékozzák meg ebből az alkalomból. Az Alibaba becslése szerint a vásárolt termékek kézbesítéséhez 1,7 millió futár áll készenlétben, 400 ezer kiszolgáló jármű és 200 repülőgép. A kínai posta 760 millió csomagra számít ezen a napon. Tavaly 540 milliót indítottak útnak a szinglik napján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #8
  Kommunizmus még sehol sem volt és nem is lesz (hogy jön ez ide?!), de a jelenlegi elnök kommunista elveket vallott nemrégen...
 • Cat #7
  Kínában rég nincs kommunizmus, egypártrendszer van.
 • Tetsuo #6
  "A fogyasztás serkentése a jövőbeni gazdasági növekedés záloga." Mondta a kommunista miniszterelnök? :-O
 • zola2000 #5
  Ők tudják ... én már évek óta az ebayről, manapság inkább az aliexpressről rendelek szinte minden postázható méretű cuccot, úgy minden olcsó vagy talán csak itt drága minden (igaz, pár brutál akció néha itt is van, de az inkább kivételes dolog)
 • saba30 #4
  Nálunk csak az artisjust üres adathordozó díj áfásan 2903 Ft egy 64 GB-os kártyára, és akkor ott van még a 27 % áfa is az alap kiskerárra.
 • zola2000 #3
  Nyugaton is költünk az aliexpressen, most minden webshopjuk akciózik, kombinálva pár aliexpresses kuponnal 5ezer forintért egy normális minőségű fejhallgató (sznobok kíméljenek) ami itt 10ezer felett van csak nem rossz vétel, szintén 6ezer alatt 64 gigás mikrosd kártya, postával együtt magyarországra, nem tudom hogy csinálják.
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2015.11.11. 17:27:08
 • Sir Cryalot #2
  hja , lehetne valami hybrid az új x-aktákban, sminkelni sem kéne, csak kicsit drága lehet az óradíja.
 • Cat #1
  ennek a jack ma-nak elég érdekes az arcszerkezete, ritka az ilyen randa ember.