Berta Sándor

Németországban betegség lehet az internet­függőség

Legalábis ezt javasolja a német kormány drogügyi megbízottja. Nincs egységes diagnosztika, a gyógyulás borzasztó nehéz.

Marlene Mortler, a német szövetségi kormány drogügyi megbízottja szerint ugyan a függőségnek ezt a formáját jelenleg még nem ismerik el betegségként, ennek ellenére a függő személyek már most is kezeléseket kapnak. Szakértői becslések alapján csak Németországban kereken egymillió internetfüggő van, de hiányzik az egységes diagnosztika. Ahhoz, hogy az összes adatot és tényt meg lehessen szerezni az internetfüggőséggel kapcsolatban, mindenképpen további támogatásokra lenne szükség a kutatások területén.

A szakértők akkor beszélnek függőségről, ha a felhasználó a jelentős mértékű internetezés miatt elszigetelődik a társadalomtól és elvonási tünetek, illetve zavarok figyelhetők meg nála akkor, ha nem tud szörfölni a világhálón. Az internetnél az az egyik legnagyobb probléma, hogy más függőségekkel ellentétben nem létezik teljes gyógyulás, hiszen számítógépek nélkül szinte elképzelhetetlen a munkavégzés, miként ma már a szabadidő eltöltése is. A cél éppen ezért az "online-offline egyensúly" megtalálása; különösen a gyerekeknél és a fiataloknál fontos a megfelelő időben és célzottan megvalósított felvilágosítás, amivel megelőzhető az egész problémakör.

Wolfgang Frindte türingiai kommunikáció-pszichológus már 2006-ban azt az álláspontot képviselte, hogy ideje volna, hogy a tünetek alapján az internetfüggőséget Németországban végre hivatalosan is betegségnek nyilvánítsák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #2
    Inkább legyek ilyen beteg,mint TV függő...
  • Jawarider #1
    Nem csak Németországban lehet ez betegség :(