Berta Sándor

Az orvosok a jövőben alkalmazásokat írhatnak majd fel

Az egészségügyi szakemberek még koránt sem használnak ki minden rendelkezésükre álló lehetőséget.

A mobiloknak és a viselhető termékeknek köszönhetően napjainkban sokkal többet tudunk a testünkről és a tevékenységeinkről, mint korábban. Mindez rémálmot jelenthet az adatvédelmi szakértők többségének, viszont más szakemberek szerint kaput nyithat az egészségügyi ellátás új világába. Utóbbiak közé tartozik a Genti Egyetem vendégprofesszora és a Harvard Egyetem korábbi docense, Koen Kas is. Szerinte az önmérések korszakában élünk, testünk és a mozgásunk adatainak összegyűjtése teljesen új módon teszi lehetővé a betegségek megelőzését, illetve kezelését.

Kas szerint ha az emberek megismerik testük adatait akkor megváltozik a viselkedésük, ezáltal megváltozhat az orvosok szerepe is. A jövőben nem a csak betegségek megjelenése után kapcsolódnának be a folyamatokba, hanem abban segítenének, hogy a felhasználók eleve egészségesek maradjanak. Úgy véli, az embereket több mozgásra ösztönző alkalmazásokat például jobban az egészségügyi rendszer részévé kellene tenni. Kas ezzel kapcsolatban meg is jegyezte, hogy az orvosok a jövőben a gyógyszerek helyett alkalmazásokat írhatnak majd fel receptre.


Az Amerikai Egyesült Államokban számos orvos fogott össze és létrehozta az iMedialApps nevű oldalt, amelyen információkat gyűjtenek arról, hogy miként lehet a mobil alkalmazásokat az egészségügyben használni. A portál sikeres. Iltifat Husain, az iMedicalApps alapítója és főszerkesztője kiemelte: a platform segítségével lehetséges volt a számukra, hogy több millió egészségügyiben dolgozónak megmutassák, hogy a mobil technológiák használhatók a klinikai mindennapokban is.

Nagy-Britanniában 2012 óta létezik egy állami kezdeményezés, amelynek keretében az orvosokat arra bátorítják, hogy a pácienseiknek a betegségek kezelésére ajánljanak okostelefonos programokat. Kas rámutatott, hogy a dolgok internetével olyan új lehetőségek nyílnak meg az emberek előtt, amelyek korábban nem léteztek. Lépésszámláló, valamint szívfrekvenciát, véroxigénszintet és vérnyomást, továbbá testhőmérsékletet mérő készülékek jelentek meg, így ezeket a dolgokat bárki immár otthon is mérheti és az adatokat továbbíthatja az orvosának. Etikátlan lenne, ha ezeket az információkat nem használnánk fel, és e tartalmakkal az orvos egészségügyi edzővé válhat.


Korábban a szakemberek számos esélyt szalasztottak el arra, hogy az adatokat már sokkal korábban produktívan használják fel. Az orvosok figyelmét már a képzésük alatt fel kellene hívni például arra, hogy a technika milyen interakciókra kínál lehetőséget a betegekkel. Az orvosokat ma arra képezik ki, hogy meggyógyítsák a betegségeket, nem pedig arra, hogy az embereket egészségesen tartsák. Pedig a digitális eszközöket arra kellene felhasználni, hogy megakadályozzák a megbetegedéseket.

A jövőben az orvosok nem tablettákat fognak felírni, hanem a gyógyszer szedése előtti és utáni időszakban kísérik majd el az embereket. A folyamatban az egyik kulcselem lehet a beszédvezérlés és az automatikus felismerés, ez az első lépés abba az irányba, hogy a digitális dolgokat természetessé tegyük. Az arc- és a beszédfelismerés segíthetne a jövőben például a depresszió felismerésében. Kas biztos abban, hogy mindezt az emberek jól fogadják majd. Az adatgyűjtés a biztosítótársaságok érdeke is, ugyanis még nem tudnak eleget az ügyfeleikről. Ezért is fontosak nekik az információk és a betegségek időben való felismerése, mert így a betegek később alacsonyabb költséget jelentenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tinman #5
  Elég laikus szintű a 2 hozzászólásod.

  A telefonos appok legjobbjai BT HR sensorral nagyon is pontos eredményeket közölnek veled, a GPS segítségével pedig a sebességed is monitorozzák. Ezáltal pedig személyre szabott saját zónák kialakíthatók, melyek pl. egy futás esetében rettentő hasznosak.

  Az általam használt app tud sebesség ill. HR (pulzus) alapú zónákkal is dolgozni, ezekből személyre szabott edzéstervet készíteni. Ráadásul az egész elején felmérőt futtat veled, mely során tökéletes feltérképezi a zónáid, majd ennek alapján ad később futás közben instrukciókat. (Kék = lassú kocogás, zöld = kocogás, sárga = futás, piros = sprint.)

  Tartalmaz tovább sérülés megelőző, erősítő, sebesség növelő, stb. edzésterveket is! Ezek tornák, személyre szabva, gyakran súlyokkal, bemutató ábrákkal, instrukciókkal. Csak szuperlatívuszokban tudok az egészről beszélni, mert annyira szenzációsan és jól működik... ingyen!

  2.5 éve kezdtem el egy ilyet használni. Akkor egy meredekebb emelkedőn felsétálva magas pulzus és szájon át légzés jelentkezett. 2.5 év alatt eljutottam oda, hogy a félmaratont már 2x teljesítettem (korábban 2 perc futás is megerőltető volt), 2 naponta járok futni, a havi km adagom 100km felett van, az évi pedig ebből következően 1000km felett (vagyis évente 1 futócipőt elszaggatok a lábamon). Manapság pedig a maratonra alapozok.

  A háziorvosnál nem emlékszem mikor jártam utoljára, de azt tudom, hogy előtte télen 2x is megfordultam nála, főleg légúti megbetegedésekkel. Mínusz 6 és plusz 35 fok között mindig megyek, esőben, szélben és hóban is.

  Természetesen nem az app (Adidas miCoach) változtatta meg az életem, hanem az app rengeteget segít abban, hogy jobb legyen az egészségem és igen, rettentő jó dolog monitorozni a teljesítményed javulását... szinte hihetetlen, hogy honnan-hová el lehet jutni és ezt bizony jó érzés visszanézni.

  Ettől függetlenül én azt mondom, hogy ne fusson senki, ha telik rá és megteheti 2 naponta járjon el úszni. Annál egészségesebb sportot soha nem fog találni. Sajnos én nem tehetem meg, ezért marad a futás.
  Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.07.01. 17:03:03
 • Skylake #4
  Képzeld el, hogy én is próbálok figyelni arra, hogy egészséges maradjak. Csak azt gondolom, hogy ez nem kizárólag azon múlik, hogy kütyükéket erősítünk magunkra, és azt gondoljuk, hogy mindezek az abszolút megoldást jelentik az egészségünk megtartására - főleg mivel ezek monitor képessége bőven az alatt van, mint amekkora túltolt jelentőséget tulajdonítunk ezeknek. Erre kívántam utalni.
 • Cat #3
  Veled ellentétben rengeteg ember (én is) próbálunk figyelni arra, hogy egészségesek maradjunk, tovább éljünk, lehetőleg fitten és boldogan. Ennek egyik segítő eszköze lehet például egy karkötő, amit vagy használsz vagy nem, vagy megveszed vagy nem, rajtad áll, nem kötelező. Bármely probléma megoldásánál ugyanis az első dolog annak felismerése, adatok nélkül ritkán döbben rá az ember, hogy mennyire nem mozog, simán alulbecsüli, hogy mennyi kalóriát visz be. Segíthet közösségi élménnyé, szórakoztatóbbá tenni az egyébként unalmas futást/uszást, büszke lehetsz az elért eredményeidre, ez alapján jutalmazhatod magad, és segíthet rávenni a kocogásra akkor is, ha egyébként semmi kedved hozzá ("teljesítenem kell a napi 5 kilométert").

 • Skylake #2
  Megszokott optimista rózsaszínköd. Először is, a testi folyamatok jelentős része a mai kütyükékkel nem monitorozható, ahhoz a pervazív szenzorrendszert és az azokat összefogó számítógépeket implantálni kell. Ehhez nagyon messze vagyunk. Nézzük már meg hogy egy default "vérkép-vizelet" mennyi adattal dolgozik - ezt nem fogjuk wearable cuccokkal megoldani, az emberek többsége pedig tart a műtéti beavatkozásoktól, meg esetleg attól, hogy ezzel az abszolút magánszférájának egy része kerül kapitalizálására, meg kőkemény ellenőrzésre. Gondoljunk bele, megeszed reggel a jó szalonnás tojásrántottát, aztán már jön is az info, a hololensre, vagy valami hasonlóra: okés, kedves egészségedre, ezzel a művelttel a havi TB támogatottsági pontszámod ennyivel csökken, plusz a 30 év múlva megkapható nyögdíjad (úgysem éred meg) máris 0,000000000008 Forinttal / Euroval csökkent, ami nem üt meg, de a pervazív monitorozzásal, azért sok kicsi sokra megy. Arról nem is beszélve, hogy milyen fasza lesz, amikor munkába álláskor (ami melók még lesznek a "boldog robotkorban" emberek számára) azért nem fognak felvenni, mivel egészségügyileg nem vagy alkalmas: múlt évben például egyszer (!) meg voltál fázva, és nem tudtál elég hatékonyan sz*pni az ugyancsak szenzorokkal, és automata kiértékelőrendszerekkel telerakott jó részben robotizált falanszterben, ami a munkahelyed, ebben a csodás 2032-es évben. Szóval szépek ezek a rózsaszín csillogó álmok, ahol minden technika 100%-ig értünk van, de én már régi gyerek vagyok, és tudom nagyon jól, hogy a hatékonyságot igazán lehet e technológiákkal ellenünk alkalmazni, azt kikényszeríteni belőlünk maximálisan, emberfeletti módon, és ha nem vagyunk elég jók, a szemétre vágni minket - igazi soha nem látott informatikai alapú nácizmust létrehozni.

  Hiába aggatjuk tele magunkat ilyen dolgokkal, és hiába hisszük el most is azt, hogy most majd minden tökéletes lesz, hátrány nélkül, a technológiánk által, ez sosem volt és most sem lesz igaz. Főleg azért, mert valójában gondolkodásmódunkban épp ott tartunk, mint a neandervölgyiek - csak a bunkóink, amivel egymást fizikailag és közvetetten, társadalmi és szociális működés útján ütjük egymást, lettek kifinomultabbak, meg mi lettünk társadalmi fékek által lefékezettek. De alapjában véve ugyanazok vagyunk, telítve rosszindulattal, és ezt e technológiák érvényesíteni is fogják, úgy polarizálva a társadalmat, hogy még szűkebb körnek lesz még nagyobb hatalma még több ember még több jellemzője felett és azok által. Lehet tapsolni a fejlődésnek!
 • syn7h37ic #1
  Van TB-d? ha van akkor a rákgyógyítás pro-t le tudod tölteni, ha nincs, akkor a rákgyógyítás free app kell, ami limites, és reklámmoz más rákot is.