Berta Sándor

Kalóriaszámláló kütyü segíti a diétázókat

Cukorbetegek és fogyókúrázók örülhetnek egy új eszköznek, mely bármely ételről megmondja hány kalóriát tartalmaz.

A DietSensor francia startup a Consumer Electroncis Show keretében mutatta be a Scio nevű készülékét. A kis méretű élelmiszerelemző szkenner Bluetooth-kapcsolaton keresztül kapcsolódik az okostelefonhoz. A Scio információkat szállít azzal kapcsolatban, hogy a felhasználó éppen mit fogyaszt. Az eszköz felismeri a különböző élelmiszereket és a kapcsolódó okostelefon-alkalmazás segítségével pontos tápanyagadatokat közöl azokról.

Rémy Bonasse, a DietSensor vezérigazgatója és társalapítója elmondta, hogy a készülék egy "molekuláris szenzoron" alapul. A beépített infraszkenner feltérképezi és felismeri az élelmiszerek felületét, majd csatlakozik a felhőkörnyezethez és összegyűjti a tápanyagadatokat. A jelenlegi adatbázis 50 országból 600 000 élelmiszer információit tárolja el 19 nyelven.


A következő lépés az lesz, hogy a felhasználók pontosan megadhassák az elfogyasztott adagokat. Ehhez szükség lesz egy Bluetooth-mérlegre, ezen már dolgozik a startup. A kifejlesztett alkalmazás közli az emberekkel, hogy az adott élelmiszerekből mennyit ehetnek naponta, hogy ne lépjék túl az ajánlott napi mennyiségeket. Amennyiben úgy állítják be, akkor a program az elfogyasztott ételeket is feljegyzi.

A kiállított prototípus néhány másodperc alatt azonosította az élelmiszereket (keksz, kenyér, sajt). A szkenner célközönségének elsősorban azok számítanak, akik kénytelenek a betegségük miatt odafigyelni a táplálkozásukra. Bonasse közölte, hogy az ötlet akkor jött, amikor a 9 éves fiánál 1-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak, ami új feladat elé állította őket. A Scio az év közepén jelenhet meg a boltokban, a bevezető ára 249 dollár lesz. A kapcsolódó alkalmazást havi 10 dollárért lehet majd használni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • wraithLord #2
  Az emberre szerintem nem jellemző, hogy csak úgy megeszi, ami éppen a keze ügyébe akad. Szóval előre tervezni is lehet pl. az internet segítségével... Pár nap utánajárás, és máris tudjuk, hogy miben kb. mennyi kCal van. A táplálkozási szokások/ételek talán nem fejlődnek olyan gyorsan, mint az IT.

  Már látom a lelki szemeim előtt, hogy akinek eddig csak úgy odatermett a kezébe valami random étel - amelyhez természetesen azonnali evési inger is párosult - most majd nagy belső vívódását legyűrve először beszkenneli ezzel az izével a kaját, mielőtt az leerőszakolná magát emberünk torkán...

  "A beépített infraszkenner feltérképezi és felismeri az élelmiszerek felületét..."
  Egy előnye viszont van, ami tényleg innovatív: Belenyomod a főzelékbe, és máris tudod, hogy villával vagy inkább kanállal kéne-e nekikezdeni.
 • Ahoy #1
  Ez egy gagyi cucc... Semmire nem jó... azt szépen kifelejtettétek a cikkből, hogy homogén kajákat tud csak scannelni...