Berta Sándor

Pár éven belül az okostelefon kiváltja a tévét

A televízió már elveszítette a mobil videolejátszással szemben folytatott küzdelmet, a YouTube menedzsere szerint a VR-szemüvegek adják majd meg a kegyelemdöfést.

"A klasszikus televízió nem halott, még nem, de néhány évvel ezelőtt már rég túljutott a zenitjén. A Nielsen-csoport felmérése szerint 2009 óta folyamatosan csökken az az időtartam, amelyet az emberek a televíziók előtt töltenek, ezzel párhuzamosan viszont robbanásszerűen nő az interneten át zajló digitális videofogyasztás. Az évtized végéig a világháló le fogja váltani a televíziót, mint legfontosabb mozgókép-átviteli csatorna. A videózás már most is a leggyakoribb szabadidős online tevékenység és 2019-ben az összes interneten továbbított adat 90 százaléka videóadat lesz. - fejtette ki Robert Kyncl, a YouTube tartalmakért és üzleti ügyekért felelős globális vezetője.

"Már most is nagyon sok televíziós tartalom érhető el a YouTube-on és ezek nagyon népszerűek, de a világhálónak és a nyílt platformnak köszönhetően teljesen új műsorok alakultak ki, amelyek például sminkelési tanácsokat adnak vagy egyes termékek kicsomagolását mutatják be, nem beszélve a videoblogokról és online játéktartalmakról. Aki 10 évvel ezelőtt ilyen műsorok elkészítését javasolta volna egy televíziós producernek azt alighanem kirúgták volna."

"A jövő teljesen mobil: vagy az okostelefonunkon nézzük majd meg a felvételeket, vagy összekötjük az okostelefont egy streameszközzel, például a Google Chromecast készülékével. A jövőben mindent az okostelefon fog irányítani, emiatt nem lesz szükség új formátumokra. Az okostelefonoknak köszönhetően ma úgy nézzük a filmeket, mint amikor a könyveket olvassuk: egyedül és ahol, illetve amikor akarjuk. Igazán új formátumok a mobil virtuális valóság kapcsán alakulnak majd csak ki."


Robert Kyncl hozzátette, hogy a mobil virtuális valóság szemüvegeknek, például a Cardboardnak vagy a Samsung Gear VR-nek köszönhetően a 360 fokos videók az első olyan tartalmak, amelyek a mobil eszközökön jobban néznek ki, mint a televíziókon. A 360 fokos videók lehetővé teszik a művészeknek, hogy a történeteiket teljesen új módon meséljék el. A YouTube emellett a Red nevű platformja számára különböző televíziós műsorokat készített és ezeket az év során be akarják mutatni. Az új szolgáltatás egyelőre csak az Amerikai Egyesült Államokban elérhető, de az év közben több országban is megjelenik. Más tartalmak is szóba jöhetnének, például a futballmérkőzések, de azok közvetítései jogai a klasszikus televízióadók tulajdonában vannak és jelenleg nem tartja észszerűnek versenyezni velük.

A videomegosztó előnye, hogy nem vonatkoznak rá olyan szabályok, hogy mennyi reklámot adhat vagy milyen tartalmakat sugározhat. Kyncl nem tart attól, hogy ez a jövőben változna. Eleve nagyon kevés reklámot kell elviselnie a nézőnek és a klasszikus szabályokat nehezen lehet alkalmazni az online videókkal kapcsolatban. "A legtöbb YouTube-sztár pontosan tudja, hogy nem szabad csalódást okoznia a nézőinek és nem riaszthatja el őket. Nagyon nehéz sok követőre szert tenni, de nagyon könnyen el is lehet veszíteni őket, ezért biztos vagyok abban, hogy a sztárok felelősségteljesen döntenek - különben a sikerüket kockáztatják" - szögezte le a YouTube illetékese.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #42
    Én is így vagyok. De az új generáció is így van vele?
  • asgh #41
    Azt írtad, hogy:

    "azért, hogy a cikkben említett utópia megvalósuljon még baromi sokat kellene fejlődnie a netnek"

    Erre mondtam, hogy a cikkben említett utópia nem a minőségi filmnézésről szól, hanem arról, hogy a tv csatornák szerepét idővel átveszik az online videó szolgáltatók és hogy a tv-zés bizonyos területei áttevődnek a mobil eszközökre.
    Ennek pedig semmi köze a 4K-hoz vagy a videótömörítés minőségéhez, tehát végső soron a sávszélességhez, mert a tv adók (kétségtelenül ratyi) képminőségét már a mai sávszélességgel is simán elérik az online szolgáltatók.
    Minőségi különbség tehát nem a tv-k és az online videó megosztók között van, hanem a profi offline és az online streamelt (illetve a rippelt és újratömörített) videók között.
    Ez a minőségi különbség még egy jó darabig meg lesz, mert hiába nő az elérhető sávszélesség, azt a szolgáltatók nagy valószínűséggel nem a képminőség javítására fordítják majd, hanem több tartalom egyidejű streamelésére, 3d-re, 360 fokos videóra és egyéb trendi hülyeségekre.
    Ettől függetlenül idővel a letöltésen alapuló minőségi videószolgáltatások is kinövik magukat, legfeljebb majd nem streamelik a jó minőségű 4K-t, hanem mondjuk pár óra alatt letöltöd.
    A zeneipar már bebizonyította, hogy több különböző üzleti modell is képes egymás mellett megélni, a "megveszem a zenét, letöltöm és offline hallgatom" szolgáltatások simán elvannak az online rádiók és zene-streamelők mellett.
    Utoljára szerkesztette: asgh, 2016.01.15. 17:47:22
  • molnibalage83 #40
    Soha nem játszottam egyetlen mobilos játékkal sem. Nálam a játék az olyan fajta minőségi szórakoztatást jelent, mint egy nagyon jö könyv vagy film. Ha valaha is olyan idő és helyzet lenne ahol ilyen játékkal játszanék, akkor inkább olvasok vagy alszok helyette...
  • Macropus Rufus #39
    ezzel nincs is vita köztünk :) sztem is felesleges a 4K. Te mind a Netflix mind a Youtube esetében van ilyen tartalom, ami borzalmas minőségű a tömörítés miatt. Tehát amíg a sávszél nem nő, addig csak ilyen silány minőségben jön pl. a 4K vagy a fullhd.
    (mert azért ez utóbbi is sokkal szebb ha nem a fenti két szolgáltató műsorát nézi az ember, hanem rendes BL lemezen teszi azt)
  • Macropus Rufus #38
    "Amúgy hány tv csatorna szolgáltat jelenleg 4K-ban?"
    a cikkben szereplő két cég, szolgáltat. Én nem azt írtam, hogy a tévé adók szolgáltatnak. Hanem arra írtam, hogy az a 4K nagyon elmarad minőségben egy valós 4K tartalomtól. Mert szét van tömörítve az egész.
  • ostoros #37
    Igen, a stratégia. Hát abból olyan hiány van a piacon az utóbbi években, hogy na. Hiába, ez van.
    De persze nem csak a konzol jön közbe, hanem a minden egyéb is. Mobilos alkalmazásoktól kezdve az angry Birdsön át a Traviánra hajazó játékokig, sőt a fakebook is ide tartozik, egy csomó minden van, ami lecsipeget a PC-s piacból. Ezek, bár nem közvetlen konkurenciái a hagyományos PC gaming-nek, időt és fogyasztót vonnak el a szegmenstől. Az ilyeneket hívják helyettesítő termékeknek. A PC annyire sokoldalú, és annyi mindenre használható, hogy ez okvetlenül csökkenti a játékkal eltöltött időt, és ezzel együtt a megvásárolt játékok számát is. A konzolos piac stabilabb, és kiszámíthatóbb a játék forgalmazóknak.
  • molnibalage83 #36
    De ezt miből vezeted le? Én csak azt látom, hogy akik ősidők óta PC-n játszanak, azonak a konzolok nagyrészt semmiféle exluzív címmel nem bírnak, amiért a PC-t el kellene hagyni, legfeljebb melléjön. PC-n konkrétan olyan játékok vannak, amik a konzolon a kontroller miatt megvalósíthatatlanok. HC stratégia (vagy, ha csak fél HC akkor is...) repszimek, egyes szimulációk, stb.

    Mondom, 20+ éve van konzol és 20 év alatt nekem EGY címet volt képes magából kitermelni, amire azt mondom, hogy anyád. És az is csakis üzleti szempont miatt lett az, mert a TPS adventure a PC-n született meg, nem konzol műfaj...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.01.15. 12:49:47
  • ostoros #35
    Nekem mindegy. A tény tény marad: a fizetőképes kereslet hagyja el a PC-t.
  • asgh #34
    A tv csatornák vs. online videó szolgáltatások dilemmában a képminőségnek semmi jelentősége nincs.
    A földi sugárzású vagy műholdas tv adások képminősége is legalább annyira elmarad a BL-től, mint a közepes minőségű mkv-ké. A kábelszolgáltatók által elkövetett minőség rombolásról nem is beszélve: egy 720p felbontású kb. 1GB méretű mkv nagyságrendileg jobb képminőséget produkál, mint egy t-home vagy upc fullhd adás.
    Amúgy hány tv csatorna szolgáltat jelenleg 4K-ban?
    Idehaza zéró, külföldön alig pár tucat, de az is kísérleti jelleggel. És ha elterjednek, akkor ugyanazon a kábelen kell majd nagyságrendileg több adatot áttolniuk. Hogy fogják azt megoldani? Bezony brutálisabb tömörítéssel.
    Ebből a szempontból tehát tök mindegy, hogy online videó megosztó, vagy tv csatorna.
    A házimozizás online alapon pedig csak akkor sávszél függő, ha streameled a filmet, ha letöltöd, akkor max. a várakozási idő változik a sávszél arányában.
  • molnibalage83 #33
    Nem értem, hogy miért kellene 4k. Nekem tökéletesen elég a full HD. Van olyan film, amit nézve nem tudom első eldönteni még azt sem, hogy HD vagy full HD, ha kényelmesen kanapén fekve nézem a filmet kb. 1 méterről 24 colon. Miz tudna adi egy rakás filmnél a 4k, amit a full HD nem? Szeritem semmin. Ezen a felbontáson már bőven látszik minden mimika.