42
  • ostoros
    #42
    Én is így vagyok. De az új generáció is így van vele?
  • asgh
    #41
    Azt írtad, hogy:

    "azért, hogy a cikkben említett utópia megvalósuljon még baromi sokat kellene fejlődnie a netnek"

    Erre mondtam, hogy a cikkben említett utópia nem a minőségi filmnézésről szól, hanem arról, hogy a tv csatornák szerepét idővel átveszik az online videó szolgáltatók és hogy a tv-zés bizonyos területei áttevődnek a mobil eszközökre.
    Ennek pedig semmi köze a 4K-hoz vagy a videótömörítés minőségéhez, tehát végső soron a sávszélességhez, mert a tv adók (kétségtelenül ratyi) képminőségét már a mai sávszélességgel is simán elérik az online szolgáltatók.
    Minőségi különbség tehát nem a tv-k és az online videó megosztók között van, hanem a profi offline és az online streamelt (illetve a rippelt és újratömörített) videók között.
    Ez a minőségi különbség még egy jó darabig meg lesz, mert hiába nő az elérhető sávszélesség, azt a szolgáltatók nagy valószínűséggel nem a képminőség javítására fordítják majd, hanem több tartalom egyidejű streamelésére, 3d-re, 360 fokos videóra és egyéb trendi hülyeségekre.
    Ettől függetlenül idővel a letöltésen alapuló minőségi videószolgáltatások is kinövik magukat, legfeljebb majd nem streamelik a jó minőségű 4K-t, hanem mondjuk pár óra alatt letöltöd.
    A zeneipar már bebizonyította, hogy több különböző üzleti modell is képes egymás mellett megélni, a "megveszem a zenét, letöltöm és offline hallgatom" szolgáltatások simán elvannak az online rádiók és zene-streamelők mellett.
    Utoljára szerkesztette: asgh, 2016.01.15. 17:47:22
  • molnibalage83
    #40
    Soha nem játszottam egyetlen mobilos játékkal sem. Nálam a játék az olyan fajta minőségi szórakoztatást jelent, mint egy nagyon jö könyv vagy film. Ha valaha is olyan idő és helyzet lenne ahol ilyen játékkal játszanék, akkor inkább olvasok vagy alszok helyette...
  • Macropus Rufus
    #39
    ezzel nincs is vita köztünk :) sztem is felesleges a 4K. Te mind a Netflix mind a Youtube esetében van ilyen tartalom, ami borzalmas minőségű a tömörítés miatt. Tehát amíg a sávszél nem nő, addig csak ilyen silány minőségben jön pl. a 4K vagy a fullhd.
    (mert azért ez utóbbi is sokkal szebb ha nem a fenti két szolgáltató műsorát nézi az ember, hanem rendes BL lemezen teszi azt)
  • Macropus Rufus
    #38
    "Amúgy hány tv csatorna szolgáltat jelenleg 4K-ban?"
    a cikkben szereplő két cég, szolgáltat. Én nem azt írtam, hogy a tévé adók szolgáltatnak. Hanem arra írtam, hogy az a 4K nagyon elmarad minőségben egy valós 4K tartalomtól. Mert szét van tömörítve az egész.
  • ostoros
    #37
    Igen, a stratégia. Hát abból olyan hiány van a piacon az utóbbi években, hogy na. Hiába, ez van.
    De persze nem csak a konzol jön közbe, hanem a minden egyéb is. Mobilos alkalmazásoktól kezdve az angry Birdsön át a Traviánra hajazó játékokig, sőt a fakebook is ide tartozik, egy csomó minden van, ami lecsipeget a PC-s piacból. Ezek, bár nem közvetlen konkurenciái a hagyományos PC gaming-nek, időt és fogyasztót vonnak el a szegmenstől. Az ilyeneket hívják helyettesítő termékeknek. A PC annyire sokoldalú, és annyi mindenre használható, hogy ez okvetlenül csökkenti a játékkal eltöltött időt, és ezzel együtt a megvásárolt játékok számát is. A konzolos piac stabilabb, és kiszámíthatóbb a játék forgalmazóknak.
  • molnibalage83
    #36
    De ezt miből vezeted le? Én csak azt látom, hogy akik ősidők óta PC-n játszanak, azonak a konzolok nagyrészt semmiféle exluzív címmel nem bírnak, amiért a PC-t el kellene hagyni, legfeljebb melléjön. PC-n konkrétan olyan játékok vannak, amik a konzolon a kontroller miatt megvalósíthatatlanok. HC stratégia (vagy, ha csak fél HC akkor is...) repszimek, egyes szimulációk, stb.

    Mondom, 20+ éve van konzol és 20 év alatt nekem EGY címet volt képes magából kitermelni, amire azt mondom, hogy anyád. És az is csakis üzleti szempont miatt lett az, mert a TPS adventure a PC-n született meg, nem konzol műfaj...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.01.15. 12:49:47
  • ostoros
    #35
    Nekem mindegy. A tény tény marad: a fizetőképes kereslet hagyja el a PC-t.
  • asgh
    #34
    A tv csatornák vs. online videó szolgáltatások dilemmában a képminőségnek semmi jelentősége nincs.
    A földi sugárzású vagy műholdas tv adások képminősége is legalább annyira elmarad a BL-től, mint a közepes minőségű mkv-ké. A kábelszolgáltatók által elkövetett minőség rombolásról nem is beszélve: egy 720p felbontású kb. 1GB méretű mkv nagyságrendileg jobb képminőséget produkál, mint egy t-home vagy upc fullhd adás.
    Amúgy hány tv csatorna szolgáltat jelenleg 4K-ban?
    Idehaza zéró, külföldön alig pár tucat, de az is kísérleti jelleggel. És ha elterjednek, akkor ugyanazon a kábelen kell majd nagyságrendileg több adatot áttolniuk. Hogy fogják azt megoldani? Bezony brutálisabb tömörítéssel.
    Ebből a szempontból tehát tök mindegy, hogy online videó megosztó, vagy tv csatorna.
    A házimozizás online alapon pedig csak akkor sávszél függő, ha streameled a filmet, ha letöltöd, akkor max. a várakozási idő változik a sávszél arányában.
  • molnibalage83
    #33
    Nem értem, hogy miért kellene 4k. Nekem tökéletesen elég a full HD. Van olyan film, amit nézve nem tudom első eldönteni még azt sem, hogy HD vagy full HD, ha kényelmesen kanapén fekve nézem a filmet kb. 1 méterről 24 colon. Miz tudna adi egy rakás filmnél a 4k, amit a full HD nem? Szeritem semmin. Ezen a felbontáson már bőven látszik minden mimika.
  • molnibalage83
    #32
    Megengedhetem magamnak, hogy évente több tucat játékot vegyek. Konzolom is lehetne. Viszont azért nem fogok konzolt venni, hogy játszak rajta, kb. 1 játékkal. Eddig egy konozol exkluzív játék volt, ami érdekelt volna a The Last of Us. És ennyi... A kontrollerrel meg játszon és szenvedjen az, akinek két keresztanyja van...

    A kis pénzű táboron meg csak kicsit röhögök...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.01.15. 09:40:52
  • Macropus Rufus
    #31
    azért, hogy a cikkben említett utópia megvalósuljon még baromi sokat kellene fejlődnie a netnek. 4K tartalmakat realtime streamelni nem kis sávszélt igényel.
    Persze én is tudom, hogy a youtube és a netflix kínálatában vannak ilyen felbontású filmek. Agyon tömörítve, hogy a sávszél elég legyen a nézéséhez. A minőségük fos.
    Ha látott már valaki rendes BL filmet BL lemezről lejátszva az tudja miről van szó. Ezeknek az oldalaknak a képminősége meg sem közelíti ezeknek a lemezeknek a minőségét. Természetesen megoldható minden. Ha majd minden háztartásban 10-15Gb/sec-es net elérés lesz, akkor talán van már esély a realtime streamelésre BL minőségben. Az, hogy a jenkiknél mi van nem mérvadó. A világ lakosságának a nagyon nagy része nem ott él. + a jenkiknél sem minden családban van olyan sávszél ami lehetővé teszi azt, hogy realtime nézzen akár csak fullhd tartalmat is. Nemhogy BL minőségűt, ami azért nem egy mkv file szintje.
    És akkor még az extrább tartalmakról nem is volt szó. 360fokos filmek fullhd-ban? Esetleg 3D tartalom. Ez utóbbiból van jó pár a youtubon. Én leszedtem anno a Titanik 3D-t (igaz orosz szinkronos volt, de sebaj.) 6.5GB volt. Kevesebb helyet foglalt mint egy sima fullhd film. Miért? Mert nem csak a képpont számít, hanem a tömörítés aránya is. Márpedig ezek fossá vannak tömörítve. Szóval ilyen gagyi minőség ingyé' elmegy de fizetni nem fogok én érte. Majd ha jobb lesz. Az meg még jóval odébb van.
  • Ahoy
    #30
    Ekkora barom címet és thumb fotót... Kezd nagyon alámenni a színvonal SG-n. Borzasztó állapotban van a weboldal, olyan bugos chrome alatt a fórum rész. Mobilos verzió teljesen useless shit.

    A TÉVÉ nem tűnik el, dehogy tűnik. Ekkora ostobaságot. Maximum a televíziós csatornák bevétele tűnhet el. Felőlem az összes csatorna eltűnhet a pics..ba, mert kula fos trágya minőséget szórnak HD alatt is, pénzért, úgy hogy a reklámblokkok között felfedezhető némi film is. Tűnjön el nyugodtan.

    A TV készülék, ahogy a kis képen... miért is tűnne el? Ha az LG rááll az OLED gyártásra, egyszer olcsóbb lehet gyártani, mint az LCD-t, mert sokkal egyszerűbb szerkezetileg. Tökéletes házimozi lesz, LCD áron. A sok okos fiatal meg rongálja a szemét az 5 colos egérmozi előtt. Soha nem tudnám elképzelni, hogy egy youtube videón kívül valamit is 5 colon nézzek meg.

    A VR egy dolog. Még nagyon messze vagyunk attól árban is, hogy kiváltson egy 4K-s 55 colos kijelzőt. Árban is több kéne a családnak, és a felbontás is kb 8K kell, hogy legyen. Árban meg max 100K
    Utoljára szerkesztette: Ahoy, 2016.01.15. 02:24:07
  • ostoros
    #29
    Kifogás. Meg is nevezem a valódi okot. A valódi ok nem a torrent, hanem a konzol piac létrejötte. Az a réteg, amely megengedheti magának, hogy évente több, akár több tucat játékot is megvegyen, már régen vett konzolt is. Innentől kezdve, mivel a fizető réteg már konzolra veszi a játékot, kevésbé éri meg PC-re kihozni. Pontosabban nem a PC-s piac csökkent le, hanem megjelent mellette egy konzolos piac, amiről kimaradni nagyobb érvágás, mint a PC-s piacról. Ezért ha egy cégnek kevés a forrása, azt választja, amelyikben nagyobb arányú a fizető kereslet.
    A konzolok letarolták a játék piacot, és ezzel együtt a fogyasztókat is két táborra szakították. A kis pénzű táborra, amelynek jelentős része örül, ha van egy használt PC-je, és a nagy(obb) pénzű konzolos táborra, amely megengedhet magának évente több játék megvételét.
    Ezt szépen kiszámolják a cégek, és kész. A torrentnek nincs szerepe a folyamatban.

    Utána erre az egyszerű pénzügyi döntésre jönnek az olyan dumák, hogy mert a torrent miatt nincs bevétel. Lófaszt. A PC piacon mindig is voltak letöltők. Csak innen a pénzesebbek más platformokra migráltak.
    Tehát nem a torrent teszi "tönkre" a PC piacot, hanem egy része a fogyasztóknak vonult ki a PC piacról. És a cégek követik őket, ez ilyen egyszerű.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.01.15. 01:55:05
  • molnibalage83
    #28
    Nem igazán. A tavalyi év egyik legnagyobb durranásának - Life is Strange - a vége azért nem lett az eredeti tervek szerint befejezve, mert elfogyott a pénz. A magyarítások portálon egy 200 fős mintában 40+ százalék (!) torrentezte le. Bár ebből extrapolálni a végtelenbe merész., de ha ennek csak a fele igaz mindig, az is brutálisan sok. Ezen akkorát lehet bukni, mint az állat...

    Szóval nem, a torrent nem kifogás. Sajnos valós faktor.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.01.14. 23:29:16
  • xyl
    #27
    Néhány gondolat: Jöjjön a "bezzeg az én időmben"... De próbálok objektív maradni.
    1. Fiatal korában a legtöbb ember közelre is nagyon jól lát. Jól látja az okostelefonon levő "bolhacírkuszt". Idősebb korban jobb távolra nézni.
    2. Az újjak mozgásának pontossága, gyorsasága is romlik idősebb korban. Egyszerűen már nem jön, hogy a hüvejkújjamat úgy mozgassam, mint a mai gyerekek. Ugyanakkor tíz újjal gépelek, mert azt megtanultam huszonegynéhány évesen.
    3. Idősebb korban talán az ember már egy kissé mentesebb a - igaz, hogy nagyon kényelmetlen, de ez most a "menő", nehogy már lemaradjak - szemlélettől.

    Szóval: A dolgok szét fognak válni (vagy már most szétváltak), de a "jövő" nem lesz egységes. (Mint ahogy soha nem is volt)
    Uff, én szóltam. (Amúgy meg még csak közelítem az 50-et.)
  • SirBubu
    #26
    nekem nagyon tetszik a torrentes "demózásban", hogy mielőtt megveszem, addig nyüstölöm, úgy és annyiféleképpen próbálom ki, ahogy csak tetszik. nem úgy, mint "normál" termékek esetében, ahol elég könnyű zsákbamacskát venni
  • ostoros
    #25
    A torrent csak kifogás a PC-s felhozatalra.
  • frensys23
    #24
    Baromság.
  • molnibalage83
    #23
    Játékok terén engem irritál, hogy egyesek nyíltan büszkék is arra, hogy torrenteznek és a kipróbálhatóság hiányára hivatkoznak. Kérdem én, hogy milyen terméket nyúzhatsz órákig tesztelés címén? Még egy több milliós autót is jó, ha 20-30 perc próbavezetésre vihetsz el. A 100k-nál drágább bringámat meg el sem vihettem.. Melyik telefon van nálad napokig, hogy minden praktikussági faktorát kipróbáld? Stb...

    Meg nem tudom számolni, hogy hány olyan terméket vettem, amiről utólag kiderült, hogy nem azt tudja, amit elvárnék tőle... Ruha, telefon, lámpa, tökimidegy.

    Ehhez képest a játékokról n+1 felhasználói vélemény van, ahol a vélemény hasznosságát ponzzák. Longplay, rakás videó. Mióta ilyen lehetőségek vannak egyetlen újabb fejlesztésű játék volt az, ami nem adta azt, ami vártam tőle a Metro 2033 és LL.

    Igen, régen én is torrenteztem, de már csóró egyetemistaként is amit tudtam eredetiben megvenni és nem ujtólag. A Gothic III-be CE-be vettem meg, pedig nem vetette fel a pénz soha.

    Nagyon dűhít az, hogy a PC-s felhozatal részben a torrent miatt tart ott ahol, pedig sok játék olcsóbb, mint konzolra. A torrentezés komoly faktor abban, hogy a pc-s piac olyan amilyen...

    Ok, torrentezzen, de akkor legalább kussoljon.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.01.14. 13:58:41
  • A1274815
    #22
    Majd ha legalább 19"-os lesz az az okos telefon.
  • karajjj
    #21
    Amíg központilag el van nézve a torrentezés, addig ne nagyon számíts ilyenre. Ahelyett, hogy kigyomlálnák a torrentezőket, inkább csendben megtűrik és a "megkárosított művészek", mint pl fásiádám, feketepákó, győzike, stb. az artisjus által szedett sarcból vígan eléldegélnek. Ha megfigyeled a legnagyobb oldalon a háttérben mindig megy valami egyezkedés. Pl az új magyar filmek csak késve, vagy egyáltalán nem kerülnek fel. Mozis tartalom a minőségre fogva nincs, közben meg igény lenne rá. De ez lehet az ára annak, hogy fennmaradnak.
  • molnibalage83
    #20
    A torrent baromira kényelmetlen. Ha minden torrentes tartalom - vagy annál több -elérhető lenne havi 4-5k-ért HD/full HD-bena büdös életben nem torrenteznék főleg, ha tetszőleges felirat alárakható lenne, amit az extorrentes közösség biztosan megtenne.
  • NullZ3r0
    #19
    Majd ha annyira üldözik itt is a torrentezőket mint ott vagy Németországban, és annyira gazdagok leszünk hogy mindenkinek lesz pénze kifizetni a havidíjakat.
  • molnibalage83
    #18
    Ez mind szép és jó, de film hosszúságú és minőségű tartalom szolgáltatásról szó nincs.
  • molnibalage83
    #17
    És miért telefonnal csinálnám...? Nem értem ezt az okostelefon mániát. A saját okostelefonomon még net sincs. Otthon sokat netezek, de képes vagyok elszakadni tőle. A cégesen van, azzal sem netezek. Akármekkora okostelefont látok mindnek a megjelenítője és a bevitele röhejsen elvérzik az asztali géppel vagy egy tablettel összemérve. Mondjuk tabletem sincs...
  • grobs
    #16
    Magyarországon. A nagy víz túlpartján a netes forgalom 37%-a Netflix, 17% fölötti youtube. Tehát a teljes netes forgalom több mint fele a 2 legnagyobb stream szolgáltató, egyébként 70% fölötti ha az összes stream szolgáltatót nézzük. A torrent pedig lassan beesik 5% alá.
    Ez a trend lassan de elér majd ide is.
  • YMan
    #15
    "A 360 fokos videók lehetővé teszik a művészeknek, hogy a történeteiket teljesen új módon meséljék el."
    Aki fogalmazta a cikket se próbált még életében szerintem semmilyen filmet forgatni az amatőrnél magasabb szinten. A 360 fok komoly produkciós problémákat okoz, a technikain túl is.
  • asgh
    #14
    Ez már a valóság, az USA-ban pedig lassan dominánssá is válik. Nálunk csak a nyelvi akadályok és a szerzői jogi szabályozás miatt terjed lassabban, de legkésőbb a következő évtized közepére a kötött műsorrendű tv-k másodlagos szereplőkké válnak.
  • Laza
    #13
    Ott lehetett kívánni ... a többi kaki volt :)
  • asgh
    #12
    OFF:

    Attól függetlenül, hogy nekem is feláll a szőr a hátamon az ilyen youtube huszároktól, azért lássuk be, hogy anno Dévényi Tibi bácsi sem nyújtott az akkori tizenéveseknek magasabb színvonalú szórakozást és viccesebb se volt. A hülyeség örök, csak a média fejlődik.
  • Laza
    #11
    Ez még nagyon-nagyon messze van ... de nagyon ... és még annál is messzebb :)
  • Laza
    #10
    Mitől sztár? Mert borzalmasan erőltetett és gagyi. Vagy pont ettől? Agysejtek rombolására biztos jó, meg a mai tizenévesek ingerküszöbét lehet megüti ....... egyébként meg még viccesnek is gyenge.
  • asgh
    #9
    A Youtube-os csávó nem a tv készülékek eltűnéséről beszél, hanem a televíziós műsorsugárzásról, azaz a tartalom gyártásról és szolgáltatásról.
    A TV természetesen megmarad a nappaliban, de inkább nagy monitorként funkcionál majd, mint önálló eszközként.
    A tartalomfogyasztás és gyártás ketté válik:
    - egyrészt lesz a házimozi, amit az online előfizetéses rendszerek fognak kiszolgálni. Itt mozifilmekre és minőségi sorozatokra kell gondolni, amiket továbbra is nagy képernyőn, 7.1 hangrendszerrel, stb. fognak fogyasztani.
    - másrészt lesznek az egyéb műsorok (hírek, főzőcske, valóságshow, vetélkedő, sport, stb.), amik lényege az információ közlés és nem igényelnek profi hang és képminőséget. Ezek a kötött műsorszerkezettel dolgozó tv-ktől áttevődnek a videó megosztó szolgáltatásokra és első sorban mobil eszközökön fogják fogyasztani őket.

    Pl. kijön amikor Star Wars 112, akkor a mozibemutató után nem blurayen veszed meg, hanem megjelenik a műsorszolgáltató kínálatában Te pedig megnézheted otthon a 2m-es tv-den, 4K-ban szuper hanggal.
    Ha meg főzni akarsz, akkor nem a tv-ben nézed Jamie Ollivert és próbálod memorizálni, hogy mit kavar, hanem kirakod a tabletet a konyhapultra, youtube-ról nézed és ha elakadsz, akkor visszatekered.
    Ha pedig a gyerek akar mesét nézni, akkor vagy együtt nézitek a nagy tv-n, vagy (ha apának kezdődik a meccse) a kezébe nyomod a tabletet.
  • Laza
    #8
    Amúgy ettől én is kivagyok ... eddig a TV-ben ment a népbutítás, most meg már online ... ráadásul utóbbi sok esetben rosszabb, mint egy retekklub.
  • Laza
    #7
    A vagy utáni rész még nagyon messze van az általánostól.
  • Laza
    #6
    Attól, hogy nő, nem jelenti, hogy nem használja senki a TV-t ... pláne filmnézésre.

    Személy szerint elég kevés olyan helyzet van, hogy a telefon mini kijelzőjét bambuljam filmnézéshez ... sima TV adást egyáltalán nem nézünk, de a leizélt sorozatokat mind TV-n nézzük.

    Megjegyzem, én még netezni sem vagyok hajlandó a mobil kijelzőjén, max ha a tescoban meg akarom nézni valaminek az árát. Nem is értem hogy ezen a vackon rendesen netezni.
  • grobs
    #5
    Ha valaki nem csak a címig jut el, akkor ilyet talál a cikkben:
    "... okostelefonunkon nézzük majd meg a felvételeket, vagy összekötjük az okostelefont egy streameszközzel, például a Google Chromecast készülékével."

    El se tudtad volna képzelni 2016-ban, hogy a telefont lehet tükrözni más kijelzőkre, vagy elég lehet a tartalmat vezérli vele (chromecast). Bizony már vannak ilyen csodák. Üdvözöllek a 21. században.
  • Cat #4
    Ha igazad lenne, akkor pl. a mozifilmeket és tévésorozatokat tartalmazó Netflix nem fordítana ekkora figyelmet az okostelefonos/tabletes elérhetőségre, és nem nőne meredeken az okostelefonos adatforgalom világszerte. (Igen, a videó zabálja a sávot.)
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2016.01.14. 09:24:54
  • Hoz_Hun
    #3
    És hogy pótolja a az a kis szar teló a száz akárhány átmérős térhatású TVt? Meg majd az egész család fejére VR szemcsit aggatok és megy a HD mozizás telóról, mi? Ez kb olyan mint a "PCs játék halott".... vagy még annál is nevettségesebb.