Berta Sándor

Előfizetéses modellt vezet be a YouTube

A videók megnézése ingyenes marad, 10 dollár havidíjért reklámmentességet és letöltési lehetőséget nyújtanak. Persze appokkal ez már most is megvan.

A YouTube a jövőben is elérhető lesz mind ingyenes, mind reklámokkal finanszírozott változatban, de a videomegosztó platform igyekszik előkészíteni a tervezett fizetős szolgáltatását. A szolgáltatás még ebben a hónapban elindulhat és havonta 10 dollárba kerülhet. Az előfizetőknek lehetőségük lesz nem csupán a videók szabadon való letöltésére, hanem a felvételek offline üzemmódban való megtekintésére is, akár az okostelefonjaikon vagy a táblagépeiken.

A Re/Code szerint már október 21-én bejelenthetnek néhány exkluzív tartalmat, amelyek között elsősorban "saját videosztárok" anyagai lehetnek majd, olyan embereké, akik már megmutatták, hogy képesek elérni a portál fiatal célközönségét. A Google leányvállalata a múlt hónapban küldött egy e-mailt a videoproducereknek, melyben arra hívta fel a figyelmüket, hogy legkésőbb október 22-ig fogadják el az aktualizált felhasználási feltételeket. Amennyiben nem így tesznek, akkor az Amerikai Egyesült Államokban a jövőben nem jelentethetik meg a videóikat és ezekből nem is tehetnek szert reklámbevételekre.

Ezen túl tárgyalásokat folytattak számos televíziós hálózattal, bennfentesek arról számoltak be, hogy hamarosan megállapodhat velük a CBS és a Comcasthoz tartozó NBC Universal. Az előfizetési díjakból befolyó összegeket a YouTube és a zenei klipeket kínáló partnerei elosztanák egymás között, a nettó bevételek 55 százalékát kaphatják a partnerek. Mindez komoly fordulatot jelenthet a korábbi állásponttal szemben, hiszen a nagy médiacégek néhány hónapja még tiltakoztak az üzleti modell-váltás miatt, de a platform olyan fontos, hogy sikerült keresztülvinniük akaratukat. Most már az ötletet támogatók között van számos nagy zenei kiadó és tartalomszolgáltató is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #11
  A viki.comról tudok hogy ilyent csinál, hogy bárki által szerkesztető a felirat, tehát néha még 50 nyelv is van egy sorozatnál (kár hogy inkább csak szappanoperákat lisencel az az oldal, egy-két értékelhető történelmi sorozat van csak)
 • FoodLFG #10
  egyelőre zárt rendszerekben pl mobil os-eknél könnyű ezt elérni.
  pc-s böngészőn keresztül érkezőkkel még nem jellemző, hogy ezt megpróbálnák csinálni.

  btw a southparkstudios oldal csinált olyant, hogy ha nem töltött be a reklám (lent HOSTS fájlal), akkor nem adta tovább a cuccot. de amióta átálltam linuxra nincs szutykos flash lejátszóm, szóval így se úgy se nézném.
 • FoodLFG #9
  http://winhelp2002.mvps.org/hosts.htm

  fizetni meg nem kell. csak a lehúzásra mennek még jobban. nézzetek mást.
 • NullZ3r0 #8
  Mondjuk ezt találják ki: a videó elején, közepén reklám lesz, amit nem lehet átugrani. Csak akkor kezdi el adni a tartalmat a rendszer, amikor a reklám már lement.
  Az Adblock max annyit tud majd csinálni, hogy elrejti a reklámot, és akkor mondjuk 30 másodpercnyi fekete képernyő után indul csak el a videó.
 • TokraFan #7
  Ez már régen működik. Számos weblap már ma is blokkolja a tartalmát, ha Adblock plugint érzékel...
 • Kornan #6
  Jó kérdés. A videó letöltő bővítmények közül több mintha eltűnt volna a süllyesztőben. Adblock plus még él. De ha lelövik, akkor Firefoxból nézem tovább. Kérdés, hogy mit tudnak kitalálni ellenünk az ottani mérnökök. Szerintem nem tudják megoldani, hogy ne lehessen blokkolni ingyen. Talán, ha valahogy detektálni tudnák, hogy blokkolunk, akkor ellehetetleníthetik a használatot.
 • lalakov #5
  A fordítok ingyen dolgoznak. Versennyel meg azt lehet elérni, hogy még kevesebben fordítsanak.
 • M2 #4
  Egy esetben örömmel fizetnék: ha minden kedvenc sorozatom azonnal fent lenne a youtube-on is, angol és magyar felirattal. A magyar feliratért pedig fizetnének a jelenleg önkéntesen dolgozó fordítóknak, mondjuk egy centet megtekintésenként (lehetne verseny helyzetet is kialakítani, ha választható lenne, melyik fordító feliratát kérem).
 • NullZ3r0 #3
  Akkor az AdBlock-ot kinyírják?
 • asgh #2
  A youtube jelenlegi működése nem változik, azaz ugyanazt megnézheted ezután is ugyanúgy, csak ha ki akarod kapcsolni a reklámokat, akkor előfizetéssel megteheted.