Gyurkity Péter

Csalhatott Európában a Qualcomm

Egyik vásárlójukat lefizették, egy riválisukat pedig megpróbálták kiszorítani a piacról.

Az Európai Bizottság még idén júliusban indított vizsgálatot a Qualcomm üzleti praktikáival kapcsolatban, mégpedig egyszerre két ügyben, ahol a jelek arra utaltak, hogy piszkos manőverek révén igyekeztek visszaélni piaci előnyükkel. Most hivatalos tiltakozást fogalmaztak meg és küldtek el a cégnek, amely egy elmarasztalás esetén komoly büntetést fizethet.

A bizottság hivatalos oldalán, közleményben jelent meg a nagyközönséget tájékoztató anyag, amelyből kiderül, hogy továbbra is két különböző esetet illetően vizsgálódnak. Az egyikben a Qualcomm állítólag megvesztegette egyik nagy vásárlóját, hogy ezzel biztosítsa be annak hűségét saját termékeik iránt, míg a másikban arról volt szó, hogy szándékosan áron alul, veszteségesen értékesítették ezen termékeket, hogy végleg kiszorítsák a piacról a számottevő riválisnak számító Icerát, amely akkor még önálló vállalatként volt jelen ezen a területen.

A szegmens iránt érdeklődők jól tudják, hogy az Icera azóta az nVidia tulajdonába került, majd pedig leányvállalatként kezdeményezte a vizsgálódás elindítását fő riválisa ellen. Az Európai Bizottság a jelek szerint megalapozottnak találta a vádakat, a most zajló vizsgálatot pedig mind a 3G-, mind pedig a 4G-technológiát alkalmazó termékekre kiterjesztették, hiszen úgy vélik, hogy a baseband chipek terén globális szinten is első helyen szereplő Qualcomm mindkét vonalon megpróbált visszaélni előnyös piaci helyzetével.

A cég számára 3-4 hónap áll rendelkezésre a megfelelő válasz összeállításához, de amennyiben ennek ellenére is elmarasztaló ítélet születik, egy igencsak komoly összeget lesznek kénytelenek kifizetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!