Gyurkity Péter

A Qualcomm visszaéléseit vizsgálja az EU

Az nVidia leánya panaszolta be a céget, ezért az EU most két vizsgálatot is indít.

Az európai bizottság a napokban hivatalos közleményben jelentette be, hogy egyszerre két vizsgálat is indult, amelyben a Qualcomm üzleti praktikáit veszik górcső alá. A cél annak tisztázása, hogy vajon a cég valóban visszaélt-e piaci helyzetével, és megpróbálta onnan kiszorítani főbb vetélytársait.

Az nVidia egyik leányvállalata még tavaly juttatta el hivatalos bejelentését az illetékes európai szervekhez, ez alapján indult most el a két vizsgálat. Az egyikben azt igyekeznek kideríteni, hogy a Qualcomm valóban kínált-e bizonyos kedvezményeket azon vásárlóinak, akik elkötelezték magukat a cég termékeinek kizárólagos alkalmazása mellett (mint annak idején az Intel az AMD első 64 bites chipjeinek megjelenésekor), míg a másik eljárásban arra keresik a választ, hogy az előállítási költség alatt próbálták-e meg kínálni bizonyos termékeiket (baseband chipeket), hogy kiszorítsák riválisaikat a piacról.

Az európai bizottság nem most először kutakodik a cég háza táján. 2009-ben már lezártak egy hasonló eljárást, amely akkor a szabadalmak licenceléséből származó bevételekkel, pontosabban a díjak kivetésének tisztaságával volt kapcsolatos, bár a mostani bejelentés kapcsán a Qualcomm igyekezett leszögezni, hogy egyelőre nem hivatalos vádemelésről, hanem mindössze vizsgálódásról van szó - ebben a fázisban az EU illetékesei további adatok és esetleges bizonyítékok gyűjtésére koncentrálnak.

Maga az eljárás hosszú évekig eltarthat majd, végkimenetele pedig komoly büntetés kiszabása lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!