Berta Sándor

A feldarabolás segíthetne a Qualcomm helyzetén?

A társaság egyik fő részvényesének számító Jana Partners LLC. azt szorgalmazza, hogy a chiprészleget válasszák le a többitől.

A Jana befektetőihez eljuttatott levelet megszerezte a The Wall Street Journal. A dokumentumból kiderül az is, hogy a chiprészleg leválasztása mellett az egyik fő részvényesnek számító cég szeretné elérni a költségek csökkentését, felgyorsítaná a részvények visszavásárlását, s változtatásokat eszközölne a menedzsmentben, például az igazgatótanácsban is. A Qualcomm már 15 évvel ezelőtt kezdeményezett egy hasonló lépést, de utána letett a tervről. A Jana Partners LLC. birtokában több mint 2 milliárd dollár értékben vannak Qualcomm-részvények.

A vállalat már a múlt hónapban kezdeményezte 15 milliárd dollár értékben részvények visszavásárlását, az összegből 10 milliárd dollárt a következő egy éven belül költene el. A Jana számára azonban mindez nem elég és úgy gondolja, hogy a chiprészleg túlzottan alul van értékelve. A Qualcomm reagált a hírre: kiemelték, hogy folyamatosan felülvizsgálják a struktúrát és keresik azokat a lehetőségeket, amelyeknek köszönhetően sikerülhet növelni a részvények értékét.

A The Wall Street Journal egy másik cikkben rámutatott arra is, hogy jelenleg a legnagyobb nyereséget a licencek hozzák a Qualcomm konyhájára, ez azonban veszélybe kerülhet. Az intenzív lobbitevékenység ellenére ugyanis az óriáscég nem tudta megakadályozni, hogy az Insitute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) elfogadja azokat az új szabályokat, amelyek a jövőben erősen megnehezíthetik a hasonló kifizetődő licencmodellek működtetését. A Qualcomm gyakorlatilag minden okostelefon után kap licencdíjat, még akkor is, ha egy készülékben nincs Qualcomm-chip. 2000 óta ezáltal több mint 50 milliárd dolláros bevételre tett szert.

A kínai hatóságok februárban a piaci versennyel ellentétes üzleti gyakorlat alkalmazásával vádolták meg a Qualcommot és azt is a szemére vetették, hogy kínai vevőit hátrányosan megkülönböztető díjakkal terhelte, illetve olyan licencért is díjat számolt fel, amire a fogyasztónak nem volt szüksége. Ezért egymilliárd dolláros büntetést kellett fizetnie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!