Gyurkity Péter

Több 64 bites chipet is piacra dob a Qualcomm

A kiszivárgott menetrend szerint nem lesz hiány a 64 bites utódokból, ezekből több változatot is megismerhetünk.

Még tavaly decemberben számoltunk be a Qualcomm által elsőként bemutatott 64 bites mobilchipről, amely az Apple mögött némileg lemaradva futott be. A rivális ugyanis az iPhone 5S esetében már piacra dobta saját fejlesztését, míg a Qualcomm picit lassabban reagált az új, kibontakozóban lévő trendre, mostanra azonban magukra találtak és több eltérő megoldással bővítik ki a kínálatot.

A kínai Weibo mikroblog-szolgáltató oldalán bukkant fel egy kiszivárgott menetrend, amely a cég több új fejlesztését is megmutatja számunkra. Látható itt a már említett, elsőként ismertetett (és hamarosan elérhetővé váló) Snapdragon 410, valamint az idén februárban bejelentett Snapdragon 610 is, de ugyanígy szerepel a felsorolásban a még 28 nanométeren készülő Snapdragon 805 is, amely négy, 2,7 GHz-en futó Krait 450 magon alapul, kiegészülve a 600 MHz-es Adreno 420 grafikus vezérlővel. Ez utóbbiból a legtöbbet egyébként a szintén riválisnak minősülő Samsung markolja fel, hiszen például a jövő hónapban bemutatandó Galaxy Note 4 is erre épül majd.

Szintén a meglévő gyártástechnológián alapul a Snapdragon 610 és 615 kettőse, ezek 2015 elején bukkannak majd fel az első okostelefonokban. Őket követné a Snapdragon 810 és 808, amelyek (hasonlóan a Samsung saját Exynos sorozatba tartozó fejlesztéseihez) már az új 20 nanométeres csíkszélességen készülnek, immár a csúcskategóriában is elérhetővé téve a 64 bites generációt. A páros kiegészül a belépő szintre szánt Snapdragon 205 processzorral, amely egyes híradásokban 210-es számmal bukkant fel, az érdeklődést azonban nyilván az erősebb példányok újdonságai váltják majd ki, legyen szó a big.LITTLE architektúra, az LPDDR4, valamint a 802.11ad WiFi és a 802.15 WPAN Bluetooth támogatásáról.

A 64 bites Snapdragon chipek elterjedésével teljessé válhat a generációváltás, a 2015 folyamán megjelenő okostelefonok révén pedig nemsokára a mindennapokban is lemérhetjük, hogy pontosan mennyit jelent a különbség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!