Berta Sándor

A hordozható technika mellett állt ki a Qualcomm vezetője

Steve Mollenkopf, a chipgyártó új vezérigazgatója részletesen beszámolt arról, hogy milyen új üzleti területeken akarják erősíteni a tevékenységüket.

Mollenkopf kereken két évtizede dolgozik a vállalatnál, és csupán nemrég nevezték ki vezérigazgatónak. A menedzser elmondta: az egyik fő céljuk az, hogy továbbra is elősegítsék az okostelefonok és a táblagépek fejlesztését, de ugyanakkor azt is meg akarják határozni, hogy mi lehet a következő nagy dolog. Előnyüknek nevezte, hogy már jelen vannak a mobil piacon, ugyanis ez az üzleti terület, amelyen mindenki meg akarja vetni a lábát.

Az üzletember közölte, hogy komoly lehetőségek vannak a társaság számára az okostelefon- és táblachipekben, valamint az ezekkel kapcsolatos licencekben. Abban a kedvező helyzetben vannak, hogy olyan további technológiákat kínálhatnak a különböző eszközökben, amiket már ismernek. Ugyan a járművek összekötése biztosan felfutó piac lesz a jövőben, kérdés ugyanakkor, hogy az ágazat miként húz hasznot a felhőplatformokból az egészségügy vagy az oktatás terén. Mollenkopf kitért arra is, hogy egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy a mobiltelefonokat világszerte és minden szolgáltató rendszerében használhassuk. Ezen a területen nagy problémát jelent a frekvenciatöredezettség, nagyon összetett feladat az átfogó kompatibilitás elérése, de már dolgoznak a megoldáson.

A viselhető termékek piacán nagyon sok innováció valósul meg, de még nem beszélhetünk igazi nyertesről. "Sokan próbálkoznak különböző dolgokkal. Számos új és ismert szereplő van, akik megpróbálnak elérni valamit. Nem tudjuk, hogy ki fog nyerni" - jegyezte meg. Abból indul ki, hogy sokan viszik majd magukkal a különböző eszközöket és ezek közül néhány csak a mozgásról vagy az egészségügyi adatokról fog tájékoztatást adni, míg más készülékek a mobilokra hasonlítanak majd, de az biztos, hogy sok ilyen termék lesz. Ő úgy tekint a hordozható technikára, mint az okostelefon kibővítésére. Az okostelefonok alkalmasak lesznek arra, hogy még több adatot gyűjtsenek körülöttünk és rólunk, s szenzorok tengerében éljünk. Ez nem csupán új piacokat fog létrehozni, hanem a meglévőket is további lehetőségekkel látja majd el, azaz ezen a területen nagyon sok találmány lesz.


A vállalat Toq nevű okosórája

A vezérigazgató végül a cég tavaly ősszel piacra dobott Toq nevű okosórával kapcsolatban hangsúlyozta: elsődlegesen azért jelentették meg a terméket, hogy bemutassák a Mirasol-technológiát, illetve a vezeték nélküli feltöltést. Számukra ez a terület nem jelent valódi piacot, hanem sokkal inkább egy a partnereiknek szánt bemutatóprojektről van szó. Ez segít megérteniük, hogy mit kell még tenniük azért, hogy még jobb technológiát szállítsanak a partnereiknek. A visszajelzések pozitívak, de még mind a kategória, mind a termék gyerekcipőben jár.

A Qualcomm mellett az Intel is a hordozható elektronikára és az interakcióra képes, viselhető termékek kifejlesztésére, illetve bevezetésére koncentrál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!