Berta Sándor

EU-vizsgálat indulhat a Qualcomm ellen

Kína mellett az Európai Bizottság is tisztázni akarja, hogy milyen üzleti praktikákat folytatott a gyártó.

Kartellügyi jogsértések miatt indulhat eljárás az Európai Unióban a Qualcomm ellen. A társaság ellen az Icera nyújtott be panaszt még 2010-ben az Európai Bizottsághoz és azt állította, hogy a piaci versennyel ellentétes üzleti gyakorlatot folytatott. Az okostelefonokhoz számítástechnikai chipeket készítő Icerát 2011-ben felvásárolta az nVidia, de a panaszt ennek ellenére nem vonták vissza.

A beadvánnyal kapcsolatban eddig nem sok dolog szivárgott ki. Az Icera azzal vádolta meg a konszernt, hogy különösen alacsony, exkluzív árakat kínálva és a szabadalmak licencelésekor előnyöket nyújtva csábította el a lehetséges ügyfeleit.

A vizsgálat ősszel kezdődhet és ha az Európai Bizottság úgy ítéli meg, hogy a Qualcomm megsértette az előírásokat, akkor a társaság komoly bírságra számíthat. Az összeg akár a globális bevételei 10 százalékát is elérheti. Az Intelt 2009-ben 1 milliárd euróra büntették, mert az 2002 és 2007 között folyamatosan visszaélt előnyös piaci helyzetével és ezt megpróbálta az AMD visszaszorítására felhasználni.

Érdekesség, hogy az Európai Bizottság 2010-ben már lezárt egy vizsgálatot, ami szintén a Qualcomm ellen irányult. Akkor az Ericsson és a Texas Instruments egyaránt visszavonta a benyújtott beadványát. Kínában pedig jelenleg is folyamatban van egy eljárás, ugyanis a Peking azzal vádolja a gyártót, hogy az a piaci hatalmát arra használta fel, hogy mesterségesen magasan tartsa az árakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!