Berta Sándor

A dizájnnal próbálják elterjeszteni az okosórákat

Ezeknek a készülékeknek inkább a klasszikus karórákhoz kell igazodniuk és a különböző okosfunkciók csupán hasznos extrát jelenthetnek.

Habár most már tényként kimondhatjuk, hogy az okosórák aligha könnyítik meg az életet és nem helyettesítik az okostelefont, mégis szinte már kötelező kellékek minden nagyobb elektronikai gyártó IFA-n jelenlévő standján. Sok előnyük van, például tudnak figyelmeztetni az aktuális programokra, lehetővé teszik a beérkezett üzenetek gyors ellenőrzését, ezért megkímélik a felhasználót attól, hogy elő kelljen vennie az okostelefonját vagy éppen segít megkeresni a valahová letett mobilt.

A probléma csak az, hogy jelenleg az okosórák nehezen kezelhetők, nem véletlen, hogy még az Apple sem tudott könnyű sikereket elérni ezen a piacon, a sok éve jelenlévő Pebble-ről vagy a többi gyártóról nem is beszélve. A megoldáshoz új ötletek kellenek, mint például a Samsung legújabb termékénél a ház forgatásával történő áttekintés, tehát úgy tudjuk pörgetni a menüt, hogy eközben nem takarjuk le ujjunkkal a kijelzőt.


Tehát az okosórák nem buktak meg, de ma még elsősorban nem technikai játékszernek, sokkal inkább divat- vagy sportkiegészítőnek, ékszernek vagy státuszszimbólumnak nevezhetők. Így lett a legfontosabb dolog a dizájn, a második az egyszerű kezelhetőség, a funkciók pedig csak ezután következnek. Mindez azt jelenti, hogy a gyártók is kezdenek így hozzáállni ehhez a területhez, minden nagyobb gyártó nagy figyelmet fordított a stílusos kiegészítőkre, a pántok minőségére és anyagára, a fémek és a számlapok változatosságára. A Samsung a Gear S2-nél egy olasz formatervezővel, Alessandro Mendinivel dolgozik együtt, a Huawei Watch a klasszikus svájci órákat próbálja felidézni, az Alcatel Go Watch a fiatalokra és a sportolókra hajt, míg az LG a Watch Urbane Luxe-nál az amerikai REEDS Jewelers ékszerbolt-hálózattal fogott össze.


Végül nem szabad elfelejteni, hogy vannak gyártók, például a HTC, amelyek tudatosan nem akarnak megjelenni ezen a piacon és inkább kivárnak. A cég egyébként pont az első termékbemutató és a vásárlóktól érkező visszajelzések után változtatta meg korábbi álláspontját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Papichulo #15
    Csak egy konkrét számot nem mondott

    Az Apple csak bizonyos esetekben mond konkret szamokat. Peldaul azt sem tudod, hogy milyen Mac-ekbol vagy iPad-ekbol mennyit adtak el. Cook meg mar elore megmondta, hogy a Watch eseteben nem lesznek eladasi adatok.

    nem mondta hol mérték a népszerűséget, stb.

    Kicsoda? Milyen nepszeruseget? Te mirol beszelsz?

    Ott van vilagosan, hogy emelkedtek az eladasok aprilis ota. Juniusban volt a legmagasabb. Te mivel vitatkozol? Nem olvastad a linkelt anyagokat? Esetleg azt mondod, hogy hazudott Tim Cook, annak ellenere, hogy ezzel buncselekmenyt kovetett el? Vagy mi?

    Nincs itt semmi kodosites. Volt egy megalapozatlan felmeres, amit "beevett" a sok hater. Latszik, hogy te is. A tenyek meg nem erdekelnek ;)
  • lipovics #14
    Ja. Csak egy konkrét számot nem mondott, nem mondta hol mérték a népszerűséget, stb.

    Akkor van ilyen ködösítés, amikor valami nem frankó. És azért fogalmaznak így, hogy ne zuhanjon a részvények értéke. Látszik, hogy te is beetted ezt a bullshitet.
  • Papichulo #13
    Hát akkor nem tudja, vagy te nem tudsz angolul.

    Ja, nem tudja, de azert buntetojogi felelossege tudataban, csak kijelentette:
    "Apple CEO Tim Cook did make a point of mentioning that Apple Watch sales thus far have “exceeded expectations.”"
    "“On the Watch,” Cook explained, “our June sales were higher than April or May. I realize that’s very different than some of the stuff being written, but the June sales were the highest. And so the Watch had a more of a back-ended kind of a skewing.”" (forras)

    Premierben sok fogyott, azóta szinte semennyi.

    Vagy persze az is lehet, hogy a sok hater mindossze egyetlen "felmeresbol" extrapolal, ami - finomam szolva is - ketseges modszertannal keszult.
  • paj01 #12
    Jah telefonkiáiltásra alkalmatlanok viszont azok a moto360-ok kurva mutatósak sztem. Csak simán a dizájn miatt megvenném. Ha normális órát akarsz venni akkor is le kell szurkolni kb ennyi lóvét. És ezzel még menőzni is lehet meg mégis csak többet tud mint egy sima óra. Motok vezeték nélkül tölthetők. Este amúgy is leveszem az órát ennél annyi a különbség, hogy a dokkolóba tenném és még éjjeli óraként is funkcionál olyankor. Egy gálára nem venném fel de hétköznapi használatra, sportoláshoz sztem nem lenne rossz. Váltásba használni egy hagyományos órával simán megteszi. Az nem igazán indok, hogy hát minek amikor az időt a telóról nézed... Akkor hagyományos órát sem hordanának az emberek. Az órák ma már inkább csak ékszerek, logikus h dizájn felé indulnak el velük. Funkcionalitás szempontjából abszolút nélkülüzhetők.
  • lipovics #11
    Hát akkor nem tudja, vagy te nem tudsz angolul.

    Premierben sok fogyott, azóta szinte semennyi. Nem véletlen, hogy egy számot nem mondtak az eladásokról....
  • Deer #10
    Biztos jó lehet a telefon után kotorászni mondjuk buszon állva, mint ránézni a csuklómra, hogy mennyi az idő.

    Az okosóráknak így tényleg nincs sok értelme, ellenben láttam okos karkötőt egy ismerősömnél, ami szintén kijelez, hogy ha van valami, a kijelző viszont egybe van építve egy bluetooth headsettel, ami könnyedén kivehető és így a hívás is fogadható. Ja és csak 5 naponta tölti. Ez sem az igazi, de az 1 naphoz képest már jóval több.
  • Mat666 #9
    Hát igazad van az a helyzet hogy miután az ember szinte mindig magával viszi a telefont nincs szüksége karórára még akkor se ha az okos karóra mert minden amit az tud azt tudja a telefon is sőt többet.
    Persze ez szubjektív nekem van egy karórám de vagy tíz éve nem volt rajtam mert felesleges és szerintem sokan vannak még így.
  • kvp #8
    A karorak merete es elhelyezese (csuklon) ugy alakult ki, hogy katonaknak kenyelmesebb volt ott viselniuk az orajukat. Bekeidoben ez jellemzoen a sportolokra igaz. Viszont a karora merete es kerek formaja a mechanikus mutatok miatt lett olyan amilyen.

    Okostelefonok eseten a nagy kijelzo a lenyeg, tehat a karora modra viselt kijelzo akkor lenne hasznos ha akkora lenne mint egy okostelefone, bar jellemzoen az emberek szeretik ket kezben fogni a nagy kijelzos telefonjukat. Egy csuklora (alkarra) rogzitheto, de onnan egy mozdulattal leveheto nagykijelzos okostelefon mar inkabb hasznos lenne.

    A kerek, kis kijelzos okosora kb. olyan, mintha a szobai allo ingaora meretebe es dizajnjaba akarnank egy tv-t beleertoltetni. Meg lehet csinalni, de nem sok ertelme van es nem igazan eladhato.
  • duke #7
    "A dizájnnal próbálják elterjeszteni az okosórákat "

    Igy mar egeszen mas, szaladok es mindjart ketot veszek .
    Amig ki nem talalnak valami ertelmes celt, funkciot, addig senkit sem fog erdekelni.
    Az az indok, hogy nem kell elovenni a telefont, mikozben az emberek masodpercekre sem kepesek elengedni a kezukbol a telefont, eleg rohejes.
  • Papichulo #6
    Az előrendelések minden rekordot megdöntöttek [...] aztán amikor rájöttek, hogy mennyire használhatatlan, akkor brutálisat zuhantak az eladások.

    Elnezest, hogy belegazolok a kis hater lelkedbe, de Tim Cook szerint nem zuhatnak az eladasok, sot, igazabol juniusban tobb Watchot adtak el, mint az indulas utan kozvetlenul aprilisban vagy majusban. O meg aztan csak tudja... :)