Berta Sándor

Szoftveres repüléstiltás jöhet a drónoknál

Egy új megoldás segítségével biztonságosabbá válhat a légi közlekedés.

A DJI nevű dróngyártó által kifejlesztett Geospatial Environment Online (GEO) nevű rendszer a repüléstilalmi zónákra hívja fel a figyelmet és az ilyen területek mellett nem engedi felszállni a drónokat. Az új rendszer meghatározza a robotrepülőgép helyzetét és a pilótát valós idejű információkkal látja el a környező repüléstilalmi zónákkal kapcsolatban. Ilyen területnek számít például a repülőterek, az erőművek és a büntetés-végrehajtási intézetek környéke. A GEO az átmeneti repüléstilalmi övezeteket is figyelembe veszi; ilyeneket jelölnek ki például a futballmérkőzések és más sportesemények, valamint az egyéb rendezvények környékén. A szolgáltatás egyelőre Európában és Észak-Amerikában érhető el.

A DJI járművei automatikusan kikapcsolnak és nem tudnak felszállni, ha a GEO aktiválva van és a drón éppen egy repüléstilalmi zóna területén tartózkodik. A rendszer használatának feltétele, hogy a jármű tulajdonosa rendelkezzen DJI-számlával és ehhez hitelkártyával vagy telefonszámmal kell azonosítania magát. A GEO ingyenes. A cég azt ígéri, hogy nem adja ki a megadott adatokat. A repülésekhez használt térképek az Airmap vállalattól származnak, amely kifejezetten a repüléstilalmi zónákról készít térképeket. A DJI robotrepülőgépeiben már két éve van ilyen funkció, amit viszont eddig ebben a formában nem használtak ki.

Michael Perry, a DJI szóvivője már január végén bejelentette, hogy olyan frissítésen dolgozik, amely alkalmatlanná teszi drónjaikat a Washington zárt légterű területei feletti repülésre. A frissítés következtében a járművek hajtóművei a tiltott övezetben be sem fognak indulni. Amennyiben a robotrepülőgépek repülés közben érnek egy ilyen zóna közelébe, akkor a GPS erre való figyelmeztetése nyomán automatikusan a "hazatérés" üzemmódra vált majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zsoltee_a_bator #4
    A technika csak egy dolog. Nagy kulonbseg van akozott, hogy valamit szabadon tehetsz meg, vagy buncselekmenyt kovetsz el kozben. Valamennyi szabalyozas kell, mert potyogni fognak a gepek a repteren okorkodo hulyegyerekek miatt.
  • Skylake #3
    Maj' föltörik ezt is. Ilyen szoftveres módon marhakeményen megtiltjuk hacacérékra csak legyinteni tudok, meg húzni egy jót a sörömből.
  • Jeffjohnson #2
    Szerencsére ez téged nem fenyeget...
  • kvp #1
    Szoval van egy drongyarto vallalat, ami semmi mast nem akar, csak a kinaban gyartott dronjaikhoz vegyen minden tulaj egy elofizeteses online kapcsolatot, a hitelkartyajanak adatait megadva, tovabba engedje hogy a ceg szukseg eseten tavvezerelt modon meghatarozhassa merre mehet a dron es merre nem, sot akar automatikusan egy altaluk kijelolt celponthoz vezethesse. Es mindezert meg fizessenek is az emberek.

    Ertem en, hogy megigerik, hogy se a hitelkartya adatokat nem adjak el, se a dronokat nem fogjak terroristak iranyitani (meg a kinai allam sem), de ez gyakorlatilag meg annyira sem biztonsagos, mintha a dronok tulajaiban biznank. Arrol nem beszelve, hogy aki illegalis celra akarja hasznalni, az egyszeruen vagy nem fizet elo, vagy modositja a szoftvert, hogy mondjuk hibas koordinatakat kuldjon. Csak ujabb biztonsagi reseket hoznak letre, meg konnyebbe teve a hacker-ek feladatat, bar legalabb kozben kereshetnek rajta egy csomo penzt.