Berta Sándor

PARC - a kábeles drón

Érdekes koncepciót valósít meg egy új robotrepülőgép: egy extrém vékony kábelt használnak az áramellátáshoz és az adatátvitelhez.

A CyPhy Works által kifejlesztett Persistent Aerial Reconnaissance and Communications (PARC) abban különbözik a többi dróntól, hogy egy csatlakoztatott kábelnek köszönhetően szinte végtelen üzemidővel rendelkezik. Napjainkban a robotrepülőgépeknek gyakran már néhány perc után le kell szállniuk, mert a beépített akkumulátor csupán kevés működési időt tud biztosítani. A PARC esetében ez a veszély nem fenyeget, hiszen a csatlakoztatott kábel korlátlan üzemidőt kínál, igaz, cserébe a hatótávolság mellett a repülési magasság is erősen korlátozott, az utóbbi legfeljebb 150 méter lehet.

Az új drónt elsősorban a nagyobb területek, telkek és létesítmények ellenőrzésére ajánlja a gyártó. Ehhez rendelkezik egy kamerával, amely akár az infrafelvételek készítését is lehetővé teszi. Emellett a PARC előnye, hogy 2,7 kilogramm hasznos terhet is szállíthat és alkalmas lehet - például a katasztrófák után - a kommunikációs hálózatok létrehozására. A robotrepülőgép egy kábellel van összekötve a földi állomással, a készített képeket 10 Mbps-os sebességgel tudja továbbítani. De ha elszakad a vezeték, akkor sem kell tartani attól, hogy a jármű lezuhan, mert egy kis méretű beépített akkumulátora van, amely annyi energiát biztosít, hogy biztonságban leszállhasson.

Helen Greiner, a cég társalapítója és vezérigazgatójának elmondása szerint a forgalmazást a héten kezdik. A cég a hónap elején kapott 22 millió dolláros befektetést, és az UPS futárcég is érdeklődik felhasználása iránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!