Berta Sándor

Növekvő problémát jelentenek a drónok

Egyre gyakrabban kerül sor olyan veszélyes helyzetekre, amelyekben robotrepülőgépek is érintettek.

A legnagyobb problémát nem a drónok elterjedése jelenti, hanem az, hogy az azokat irányító pilóták nem elég képzettek. Sokan például nem tudják, hogy ezek az eszközök milyen magasságban közlekedhetnek, s hol, milyen magasra repülhetnek, ezért kerül sor problémás szituációkra. A múlt héten Hamburgban a repülőtér környékén láttak egy robotrepülőgépet. Az éppen Helsinkiből érkező járat pilótája szerint a jármű mindössze 30 méterre volt a gépétől. Szerencsére nem történt baleset, de a hatóságok szerint ez az eset is azt bizonyítja, hogy egy egyre súlyosabb problémáról van szó.

Stefanie Harder, a hamburgi repülőtér szóvivője kiemelte, hogy körülbelül két éve nő ezen esetek száma. Nagyon veszélyes, hogy a drónok ennyire közel repülnek a leszállópályához, hiszen a pilóták könnyen elveszíthetik felettük az irányítást, berepülhetnek a repülőgépek turbináiba és kárt okozhatnak az egyes járatokban. Harry Denz, a hamburgi közlekedési hatóság munkatársa hozzátette, hogy a szerencsétlenségek helyszínén is folyamatosan egyre több a drón. Akik ilyen helyekre mennek a járműveikkel, azok szeretnének jó fotókat készíteni, de pont a tűz- és a baleseteknél akadályozzák a tevékenységükkel a mentőcsapatok munkáját, például a kereső- és a mentőhelikopterek le- és felszállását.

Németországban a 16 nemzetközi repülőtér 1500 méteres körzetében csak a légiforgalmi irányítás engedélyével repülhetnek drónok, de a hajókhoz sem mehetnek körülbelül 200 méternél közelebb. Kaliforniában augusztus végén szigorították meg a drónrepülések feltételeit. Egy pilóta ennek ellenére legfeljebb 25 000 dolláros pénzbüntetéssel megúszhat egy pasadenai balesetet, amelynél a lezuhanó robotrepülőgépe megsebesített egy 11 hónapos bébit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alien69 #5
    Régen nem volt ennyire elérhető/elterjedt, mint manapság. Ráadásul, a kamerák mostanában kezdtek el megfelelőek lenni (pl FPV-re). 40-60 dollár körül már lazán be lehet szerezni egy quad/hexa koptert, kamera meg 30 dollártól lazán. Igaz, ez még csak a belépő szint, pár perc repidővel, de mégse 500-1000 dollár egy Phantomért. Katasztrófát okozni az óccsóval is lehet.
  • shaddam #4
    Hát a miami vice-ban, meg később a vice cityben is rosszalkodtak távirányítós helivel meg tnt-vel
  • Macropus Rufus #3
    igen voltak, de csak az utóbbi pár évben tettek szert nagy népszerűségre. Régen a modellezők vették most meg mindenki. Nekem is van 2 quadro és 3 helikopterem (2 nano kopter és egy közepes méretű kűltéri 50m hatósugárral)Ebből az egyik quadrokopter kamerás (HD videó / FullHD fotó készítés) és akár 150m magasra is fel tud menni. Ez már gondokat tud okozni adott esetben. És én sem vagyok hobbi modellező. Én is abba a kategóriába vagyok akiket az utóbbi 1-2 évben kapott el a gépszíj. Mondjuk én erdőbe szoktam menni reptetni. Lakot területen sok az akadály, amik kábelek formájában jelennek meg. :)
  • kirpill75 #2
    Mi szeretnénk egy drónokról szóló kis rövid filmet (Sci-Fi filmet) készíteni 0ft-ból, ehhez készült is egy amatőr trailer, ebben még animált drónok vannak, és tényleg problémás lesz valódi gépekkel videózni főleg lakott területen:
    https://www.youtube.com/watch?v=g4D0R_Xa5cE
  • Jawarider #1
    Régen nem volt ez gond ? Rég óta lehet venni modell helikoptereket stb stb..

    Azokkal is lehet rosszalkodni, nem ?