Berta Sándor

Ezúttal a Pegatronnál lévő munka­körülményeket bírálták

Az Apple beszállítóját több dolog miatt is kritizálták.

A China Labor Watch nevű munkajogi szervezet elkészítette aktuális jelentését a Pegatron egyik üzemével kapcsolatban tapasztalt munka- és szálláskörülményekről. Az első bírálatok 2013-ban jelentek meg a gyártóval kapcsolatban és úgy tűnik, hogy azóta csak nagyon kis mértékben javult a helyzet. A szakértők többek között penészes falakat, túlzsúfoltságot és a munkások ágyaiban különböző bogarakat találtak. Továbbá kiderült, hogy nagyok az egészségügyi kockázatok, a munkaidő túl hosszú és az állapotok "megvetésre méltóak". Előfordult, hogy egy hálóhelyiségben akár 14-en is aludtak.

A Pegatron sanghaji gyárában összesen 23 esetben sértették meg a munkavédelmi előírásokat. A létesítményben az alkalmazottak 1,85 dollárnak megfelelő órabért kapnak, ami túl kevés a megélhetéshez. A hosszú műszakok után a munkásoknak még fél órán át kell utazniuk a vállalat buszával a lakóhelyükre. Az ágyakban lévő bogarak miatt sokaknak vannak különböző apróbb sérüléseik.


A heti hatvan óra munka után ilyen hálótermekben alszanak a munkások

Az üzemben számos mérgező anyag van, például higany és arzén, de a dolgozók nem tudják, hogy ezeket a gyártás folyamán mikor alkalmazzák, miként azt sem, hogyan védhetik meg magukat a mérgezésektől. Mindössze néhány dologban történt javulás, de ezek sajnos csak kis mértékű változások. Így például a heti munkaidő 63 óráról 60 órára csökkent. A foglalkoztattok fele határozott idejű munkaszerződéssel rendelkezik, miközben a kínai előírások alapján ilyen munkaszerződéssel legfeljebb csak a munkások 10 százaléka rendelkezhet. Az Apple egyelőre nem kommentálta a hírt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BCs design #11
    kínában könnyebb megélni mint magyarországon
  • zola2000 #10
    "1,85 dollárnak megfelelő órabért kapnak"
    Azaz kb 500 forintot, heti 60órával számolva heti 30ezer forintot, havi 120ezer forint felett kapnak, és ezt a pénzt teljesen félre tudják tenni, mert a szállás és étel biztosított.
    ott 120ezer forint sokkal többet jelent az olcsóbb árak miatt mint itt 120ezer.

    A rossz munkásszálókat tényleg fel lehet róni, de gondolom nem kötelező használni ha mondjuk arrafele laknak rokonai ilyesmi, a magas munkaidő kelet-ázsiában általános dolog még a jól menő részeken (japán-szingapur-tajvan-dél korea stb) is általános dolog, ott szerintem genetikailag ilyen beállítottságúak az emberek vagy nemtudom (keressetek rá arra mit jelent az a szó hogy karoshi)

    összességében tényleg még nem jó a helyzet, de azért ... amikor bementek a cégek a 80as években akkor szó szerint egy marék rízsért dolgoztak nekik a kínaiak, ma meg ... a magyar fizetésnél többért dolgoznak sokkal többet persze.

    Bár ez az apple beszállítója, kíváncsi lennék egy dogee vagy elephone gyárban uralkodó körülményekre.
  • Tarathiel2 #9
    Nem, azért nem lesz szó mert hazugság.
  • Mat666 #8
    Hát ja az arány olyan 100-ból egy lesz de természetesen a fogyatékos média majd azt mutatja mindenhol, a többi eltartott 99 trógerol majd nem lesz szó természetesen mert az politikailag nem korrekt.
  • Sippie #7
    ki mondta a Daimler Benz elnökének hogy a bevándorló majd dolgozni fog?
  • Cat #6
    Nem teljesen értem miért kéne tüntetnem a mekiben vagy a tesco expressben dolgozók mellett. Senki nem kötelezi az embereket hogy ott dolgozzanak, és ha nem megy oda senki, akkor fog csak a munkáltató javítani a munkakörülményeken vagy többet fizetni. Most pont ezért várható több helyen emelés, mert nincs ember, pl. Auchan pár százalékot emelt. Egy cég akkor emel, ha már nem talál dolgozót, ez teljesen logikus.

    A Pegatronnál nem a bér a legfőbb probléma, hanem a heti 20 órás kötelező túlóra, a mérgező anyagok használata, a szállás és a mosdók minősége, stb. De már Kínában is durván emelkedik a munkabér, mert ott is kevesen vállalják ezt be. Épp ezért van a legnagyobb javulás a diszkrimináció terén, mert bárkit felvesznek már, míg régen erősen megválogatták az embereket.
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2015.10.26. 18:22:38
  • Mat666 #5
    "Reméljük Európában a polgárok kikényszerítik a kormányoktól hogy ne romoljanak a körülmények"

    XD ez jó vicc volt.


    .
  • Kikikirly1991 #4
    Magyarországon azért jobb állapotok uralkodnak mint Kínában.Egyenlőre.Emlékezzünk csak a Deimler Benz elnökére aki annyira de annyira örül a bevándorlóknak,mert hogy a spanyol fiatalok neki nem elég jók...Persze hogy nem,ugyanis a bevándorlók negyed annyi gázsiért is elvégzik ugyanazt a munkát,betanítás után.Kapitalizmus,mert sose éltünk ennék jobb rendszerben!!!Reméljük Európában a polgárok kikényszerítik a kormányoktól hogy ne romoljanak a körülmények.
    Utoljára szerkesztette: Kikikirly1991, 2015.10.26. 14:52:51
  • Kikikirly1991 #3
    Szerkesztett,Mister időtúllépés beszólt nekem:
    Szomorú,de igazad van.Én minden héten végzek vásárló elégedettségi felmérést az egyik Multi élelmiszerlánc kis üzleteiben( nem a nagy hipermarketben)és az embereknek az a legnagyobb gondja hogy este 9-kor miért nincs friss pékárú!Már 9 hónapja végzem egyfolytában a felmérést és egy boltban minden héten 5 embert kérdezek meg.Nekem összesen 5 boltom van vagyis minden héten kimegyek egyszer a(5X5X4/Hó össz kérdőív)és eddig egyetlen egy ember volt aki azt mondta hogy esetleg be kéne zárniuk este 7-kor hogy az ott dolgozók időben hazaérjenek a családjukhoz...Én külsősként dolgozom,ennél a munkánál normális fizut kapok és az előírt kérdőív mennyiséget is könnyű megcsinálni, szóval én nem panaszkodom.Az ott dolgozók néha panaszodnak egy keveset,de ehhez az is hozzátartozik hogy én nem szeretem hallgatni mások panaszkodását,szóval nem igazán bátorítom őket,egy következő beszélgetéshez.Viszont ha a magánvéleményemet kérdezitek akkor az az hogy se a munkáltatók se a vásárlók nem becsülik semmire(tisztelet a kivételnek)az ott dolgozókat(kevés a fizu,és csináld meg amit mondok,kifogásnak helye nincs!).Tipikus Bemegyek, fizetek és kész hozzáállás.Szomorú hogy az emberek így gondolkodnak. Szolidaritásból tüntethetnének az emberek az olyan cégeknél(pl. MC donalds elött)ahol köztudott hogy alul fizetik a munkásokat és robot munkát végeztetnek.Szerintem a mai marketinget is be kéne tiltani és létrehozni valamilyen nemzetközi minősítő rendszert,ahol a cégeket a munkásaikkal,vásárlóikkal,környezettel való bánásmód alapján értékelnének és így reklámoznák a cégeket.Akik rossz minősítést érdemelnek ki,szép kis negatív reklámot kapnának.Akik jó minősítést azok sok pozitív reklámot.De ezt már máshol kifektettem bővebben.
    Utoljára szerkesztette: Kikikirly1991, 2015.10.26. 14:39:59
  • Kikikirly1991 #2
    Szomorú,de igazad van.Én minden héten végzek vásárló elégedettségi felmérést az egyik Multi élelmiszerlánc kis üzleteiben( nem a nagy hipermarketben)és az embereknek az a legnagyobb gondja hogy este 9-kor miért nincs friss pékárú!Már 9 hónapja végzem egyfolytában a felmérést és egy boltban minden héten 5 embert kérdezek meg.Nekem összesen 5 boltom van vagyis minden héten kimegyek egyszer a(5X5X4/Hó össz kérdőív)és eddig egyetlen egy ember volt aki azt mondta hogy esetleg be kéne zárniuk este 7-kor hogy az ott dolgozók időben hazaérjenek a családjukhoz...Én külsősként dolgozom,ennél a munkánál normális fizut kapok és az előírt kérdőív mennyiséget is könnyű megcsinálni, szóval én nem panaszkodom.Az ott dolgozók néha panaszodnak egy keveset,de ehhez az is hozzátartozik hogy én nem szeretem hallgatni mások panaszkodását,szóval nem igazán bátorítom őket,egy következő beszélgetéshez.Viszont ha a magánvéleményemet kérdezitek akkor az az hogy se a munkáltatók se a vásárlók nem becsülik semmire(tisztelet a kivételnek)az ott dolgozókat(kevés a fizu,és csináld meg amit mondok,kifogásnak helye nincs!).Tipikus Bemegyek, fizetek és kész hozzáállás.Szomorú hogy az emberek így gondolkodnak. Szolidaritásból tüntethetnének az emberek az olyan cégeknél(pl. MC donalds elött)ahol köztudott hogy alul fizetik a munkásokat és robot munkát végeztetnek.Szerintem a mai marketinget is be kéne tiltani és létrehozni valamilyen nemzetközi minősítő rendszert,ahol a cégeket a munkásaikkal,vásárlóikkal,környezettel való bánásmód alapján értékelnének és így reklámoznák a cégeket.Akik rossz minősítést érdemelnek ki,szép kis negatív reklámot kapnának.De ezt már máshol kifektettem bővebben.
    Utoljára szerkesztette: Kikikirly1991, 2015.10.26. 14:30:26