Berta Sándor

Mennyire mászhat bele egy munkaadó a dolgozó életébe?

A munkaadók immár programok segítségével felügyelhetik a munkavállalókat, így megtudhatják, mikor stresszesek, fáradtak vagy vannak rosszul. Mindez egy határ átlépését jelenti.

Az alkalmazások egyre több életterületet ellenőriznek, nem csupán a szabadidőben, hanem a munkában is. Az Amerikai Egyesült Államokban az olyan óriáscégek, mint a BP vagy a Yahoo! rendszeresen ellenőrzik a munkavállalóik által megtett lépések számát. Németországban az Opel, az SAP és az IBM próbálják rávenni az alkalmazottaikat, hogy többet mozogjanak. Az Opel és az SAP viszont nem kíváncsiak dolgozóik személyes adataira.

A Fitbit is támogatja a munkaadókat abban, hogy jobban megfigyelhessék a beosztottak fitnesztevékenységeit. Gareth Jones, a Fitbit európai alelnöke hangsúlyozta, hogy segítenek a cégeknek a személyi döntések meghozatalában. A vállalatok valós időben férhetnek hozzá a teljes személyzet összes adatához. A valós idejű hozzáférésre azért van szükség, mert így állapítható meg, hogy a hozott intézkedések valóban hatékonyak voltak-e vagy sem.

Laura Holmes 28 éves ügyvéd, aki a Wragge, Lawrence, Graham and Co. ügyvédi irodánál dolgozik. A cég az alkalmazottai egészségügyi állapotát egy külön szoftver segítségével ellenőrzi. Az ügyvédi iroda egyike a Soma Analytics első ügyfeleinek. A startup egy olyan alkalmazást fejlesztett ki, amely megváltoztathatja, hogy a munkaadók miként kezelik a beosztottjaikat. Johann Huber, a Soma Analytics alapítója szerint a vezetők először érthetik meg, hogy miként érzik magukat a vállalatnál a dolgozók.


A megoldás nem csupán a munkavállalók szívritmusát és hangját elemzi, hanem kiértékeli az érzelmeiket és az okostelefon-használatukat is. Így láthatóvá válik, hogy például valaki rövid időn belül sokszor nézi-e meg az új üzeneteit vagy hogy miként viselkedik fontos tárgyalások előtt, azaz következtetni lehet arra, hogy mennyire stresszes. Holmes nem tiltakozik az ilyen jellegű ellenőrzés ellen, mert úgy gondolja, hogy ha valamilyen problémája van, akkor arról a munkaadójának is tudnia kell. Huber ehhez hozzátette, hogy a főnökök - a birtokukba jutott információknak köszönhetően - boldogabbá és egészségesebbé tehetik az alkalmazottaikat. Nemzetgazdasági szinten több milliárd eurót lehetne megtakarítani, mert az emberek kevesebb alkalommal betegednének meg.

Huberék elsősorban a brit piacra összpontosítanak, ügyvédi irodák mellett gazdasági társaságok, tanácsadó és távközlési cégek az ügyfeleik. A Wragge, Lawrence, Graham and Co. ügyvédi irodánál az 53 éves Bleddyn Rees felel a programért és a beosztottak egészségéért. Bármikor néhány kattintással ellenőrizheti a munkatársak helyzetét. Rees szerint nem arról van szó, hogy kiszűrjék a kevésbé terhelhető dolgozókat, sokkal inkább arról, hogy összesített anonimizált adatok segítségével felderítsék a problémás területeket.

Peter Schaar volt német adatvédelmi biztos messzemenően károsnak tartja a megfigyelési gyakorlatot és megtiltaná, hogy a munkaadók ellenőrizhessék dolgozóik fitnesztevékenységeit. Amiatt aggódik, mert túl nagy a visszaélés lehetősége, szerinte a munkaadók tudásszomjának gátat kell szabni. Úgy véli, számos kérdés merül fel: mi van, ha valaki nem járul hozzá önként az adatai kiadásához? Akkor kötelezhetik erre vagy a keveset sportoló személy már nem megfelelő munkatársnak számít?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • alien47 #6
  Több multinál is dolgoztam. A tapasztalat, hogy ezek a programok arra lesznek, jók, hogy ha nem bírod a tempót repülsz! És felvesznek a helyedre mást akinek jobban bírja a streszt a szive. Nem foglalkoznak a stresszmentesítéseddel. Így sincs elég munkaerő egy- egy cégnél, mert spórolni kell. Szóval ha kiderül, hogy stresszes vagy és nem birod, nem vesznek fel melléd még 3 db embert. Mész a levesbe!
 • who am I 7 #5
  najó, de, ha folyamatosan kizsigerelik az embereket direkte, nem félnek? hogy véletlenül rájuk "gyújt" valaki/k valamit? mondom ezt úgy, hogy ha sok ilyen eset lesz/lenne és erősen felkapná a média, munkahely meg már alig (főleg majd a gépesítés miatt), kaja alig, ember meg kurvasok, mer' szaporodnak mint a gomba -hogy finoman mondjam.
 • kvp #4
  Az egesz alapja az, hogy az alkalmazottak a ceg iranyitasa alatt levo keszuleket hordanak maguknal. Ez lehet onkentes alapu vagy kotelezo. Onkentes alapon az ingyenes ceges telefonert cserebe a ceg begyujti az alkalmazott maganeleti es egeszsegi informacioit. Ez etikailag vitathato, de legalis. Kotelezove nem tehetik, legalabbis a jelen torvenyek szerint egy ceg sem kotelezheti az alkalmazottait nyomkoveto labbilincs (v. fitnesz karora) hasznalatara, meg nyugaton sem. A ketto kozott van a problemas terulet, amikor nem kotelezo, de hatrany eri ha nem vallalja onkent, ez olyan mint anno a kommunista parttagsag.

  A begyujtott adatokat hivatalosan csak altalanos felmereshez hasznaljak, legalabbis a reklamok szerint. A gyakorlatban pedig mindenkit addig fognak terhelni, amig meg eppen birja es kicsivel azelott rugjak ki mielott a kimerultsegtol osszeomlik. Ez noveli a profitot, viszont nagymertekben ronthatja az alkalmazottak eletminoseget, pedig hivatalosan ennek pont az ellenkezoje lenne a cel.
 • Garfield #3
  Az egészségügyi adatok semmit sem mondanak a munkaterhelésről, mert rengeteg egyéb ok miatt lehet valaki stresszes, illetve az egészségtelen táplálkozás miatt is lehet rossz kondícióban.

  Az ilyen adatok birtokában igencsak fennáll a veszélye annak, hogy a ki nem mondott terhelhetőség érdekében kiszűrik a kevésbé terhelhető munkatársakat az egészségügyi adatok segítségével.

  A gond inkább ott van, hogy vajon egy normálisan működő szervezetnél miért kell külön monitoring rendszer ahhoz, hogy kiderüljön, miszerint a munkavállaló stresszes, fáradékony, rosszul van? Hogy lehet, hogy a közvetlen felettese nem érzékeli a bajt? Vagy esetleg arról van szó, hogy a munkavállaló valamiért nem mer esendőnek tűnni a munkáltatója előtt?
 • Cat #2
  Tipikusan olyan dolog, hogy lehet jóra meg rosszra is használni. Több ezer fős nagy multiknál nyilván a hatékonyság javítása a cél a stressz csökkentése által, hogy megtalálják azokat a pontokat, ahol érdemes csökkenteni a leterheltségen.
 • Macropus Rufus #1
  anno már volt szó arról, hogy a ha valaki sok infót oszt meg magáról akkor lehet gondba fog kerülni... Itt ugyan nem megosztásról van szó, de lehet nem is fogják bekérni az adatokat. Simán utána néznek az illetőről már feltöltött adatoknak a megfelelő helyen (akár pénzért megveszik az adatokat)... Akinek meg nem találják az adatait, attól bekérik. (ez utóbbi már sztem jogellenes lesz, de az elöbbi esetben nem is fog tudni róla, csak a szankciókat nem fogja érteni, hogy miért vannak)

  1984...