Berta Sándor

Amazon - kemény munka­körülmények, érzéketlen menedzsment

Jeff Bezos, a társaság első embere visszautasítja a kritikákat.

A The New York Times riporterei több mint száz korábbi és jelenlegi Amazon-dolgozót szólaltattak meg, akik közül sokan többek között kőkemény követelményekről és munkakörülményekről, valamint érzéketlen menedzsmentről számoltak be. A lap hasábjain olyan történetek elevenedtek meg, hogy a családi tragédiákat átélő vagy egészségügyi problémákkal, például rákos megbetegedéssel küzdő emberekkel minden alapvető érzelmet nélkülöző módon viselkedtek a társaság képviselői.

A munkahelyi légkör is meglehetősen durva, az egyik volt alkalmazott például azt nyilatkozta, hogy legalább egy alkalommal látta sírni a kollégáit az íróasztaluknál. Egy magyar dolgozó által írt blogból is kiderül, hogy a raktárakban minden nap tíz kilométereket kell gyalogolniuk, nagyon komoly a teljesítmény-ellenőrzés, és percre pontosan gazdálkodnak az alkalmazottak idejével.

Jeff Bezos, az Amazon első embere visszautasította a cikk állításait és a munkatársaknak küldött nyílt levelében, amelyet több technológiai blog is nyilvánosságra hozott, kiemelte: az anyag nem azt a céget írta le, amelyet ő ismer. Meggyőződése, hogy ha az emberek úgy éreznék, hogy egy ilyen cégnél dolgoznak, akkor nem maradnának a munkahelyükön, s ő maga is elhagyna egy ilyen vállalatot. Egyúttal felszólította a kollégáit, hogy ha tudomásukra jutnak ilyen esetek, akkor azt azonnal jelentsék vagy személyesen neki vagy a személyzeti részlegnek.

Érdekesség, hogy tavaly májusban a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) harmadik világkongresszusán Jeff Bezost választották a világ legrosszabb főnökének. Sharan Burrow, az ITUC főtitkára kijelentette, hogy Bezos megtestesíti azoknak a munkaadóknak az embertelenségét, akik az amerikai cégmodellre építenek. Az Amazon gyakran úgy kezeli a dolgozóit, mintha robotok lennének és a logisztikai központokban foglalkoztatottaknak digitális eszközt kell a karjukon viselniük, így minden lépésük ellenőrizhető. Rendkívüli módon elterjedt a zaklatás és a dolgozóknak állandóan szemrehányásokat tesznek, már akkor is, ha egymás között beszélnek vagy egy kicsit pihennek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!