Berta Sándor

Kezdik elfogadni a cégek a dolgozók eszközeit

A vállalatok nyitottabbak arra, hogy a munkatársaik bevigyék a munkahelyükre a saját táblagépeiket vagy notebookjaikat.

A BYOD (használd a saját eszközödet) elv az elmúlt hónapokban kezd igazi áttörést elérni - ez derült ki a NetMediaEurope által készített tanulmányból. A dokumentum készítői megállapították, hogy míg 2012-ben a vállalkozások alig harmada engedélyezte saját mobil eszköz alkalmazását az irodában, most már ez az arány 63 százalék. A megkérdezettek háromnegyede közölte, hogy biztosít okostelefont az alkalmazottainak - ennek a lépésnek a hátterében, éppúgy, mint tavaly is, a biztonsági aggodalmak vannak.


Minél nagyobb a cég, annál valószínűbb, hogy nem engedi a belső hálózatra csatlakoztatni a dolgozó saját eszközét

A NetMediaEurope német, francia, olasz, spanyol és brit társaságok döntéshozóit kérdezte meg. A munkaadók 81 százaléka biztosít valamilyen mobil készüléket a dolgozóinak, ezek 44 százaléka tábla PC és 19 százaléka valamilyen hibrid eszköz, például phablet. A munkahelyek 42 százalékánál lehetőség van arra , hogy a munkavállalók eldöntsék, hogy a biztosított termékek közül melyiket választják.

Érdekesség, hogy minél kisebb egy cég, annál valószínűbb, hogy engedélyezi a saját készülékek használatát. A 100 munkatársnál kevesebbet foglalkoztató vállalkozások 79 százaléknál alkalmazható minden mobil eszköz (laptopok is), 72 százalékánál okostelefon vagy táblagép. A minimum 100, maximum 1000 embert alkalmazó vállalatoknál ez az arány 67, illetve 60 százalék, míg az 1000 főnél többet foglalkoztató társaságoknál 62, illetve 57 százalék. A vezetők 67 százaléka tart a BYOD-elv használata miatt a személyes készülékek elvesztésétől vagy ellopásától, s az emiatt bekövetkező adatvesztésektől. 56 százalékuk a lehetséges kártevőfertőzésektől, míg 55 százalékuk a különböző tiltott szolgáltatások (Dropbox, Facebook, Skype) alkalmazásától fél.


Minél kisebb a cég, annál valószínűbb, hogy nincs szabályozva a terület

Magyarországon sokkal rosszabbak ezek az arányok, itthon szabályozás nélküli orosz rulett a terület. Csak a href="/cikkek/102826">kevés magyar dolgozó használhatja saját eszközét a munkahelyén, a BYOD-elvre nyitott cégek aránya alig 18 százalék. Még nagyobb probléma, hogy nincsenen belső szabályzatok, így a cégek milliós kártérítést és pénzbüntetést kockáztatnak, és jogvita esetén teljesen kiszolgáltatottá válnak munkavállalóikkal szemben - mutatott rá a BALÁZS & Holló Ügyvédi Iroda.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #4
    A munkahelyi PC-k feleslegesen túl vannak szabályozva. Ezek a szabályok sokszor zavarják a felhasználót abban, hogy személyre tudja szabni a felületet. Voltam a multkor egy beszélgetésen, egyik keresekedő laptop elővesz bekapcsol, Windows 2 perc még "bebutol" majd fel kellet mennie a céges hálózatra további percek majd ott kiböngészet valamit és megmutatta power pointba ahol is a szerencsétlen tapi paddal koperált, másik kereskedő IPAD előkap bekapcs, céges felhős tárhely megnyit, prezentáció megnyit volt az egész 10 másodperc. Ráadásnak körbeadta az iPad-t nem körbeültük mint az egyébként borzalmas betekintési szögekkel rendelkező laptopot, az érintő kijelzővel meg össze vissza bele nagyíthattál a képekbe és a szövegbe. Volt neki hozzá kis billentyűzet is. Pengén gyorsan szarakodás nélkül dolgozott. Sok területen ez ugyanúgy igaz lehet. Engedni kell a dolgozóknak, hogy megszokott cuccaikkal dolgozzanak, véleményem szerint egyértelműen jó a cégnek.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2015.06.09. 13:33:15
  • Skylake #3
    Mission-critical vállalati rendszerek esetében sosem lesz BYOD. A másik oldalon, ezzel szemben a Józsi bácsi Bt. sz*rrágó góréja nemcsak hogy örül, hogy hozza a melós a saját cuccát, hanem kifejezetten utal is rá a felvételkor, a foglakoztatás feltételei kapcsán, hogy arról itt a melós ne is álmodjon, hogy telefont meg gépet kap, de a meló tegnapra már legyen meg, és persze 4 órára lesz bejelentve, de minimum 12-t kell bent lenni, ő persze „hajnali” 10 órára jön be, és „esti” 4 órakor már lép is le. Még jót is röhög, magába: hogy megsz*patta a sok hülye dolgozóját, saját cuccaikat használják el miatta, és már dörzsöli a markát, hogy ezen is tud fogni. Ez a tendencia benne lehet a vállalatnagyságban, de lehet, hogy pontosabb lett volna valamilyen ágazati felosztást is beletenni a statisztikába. Aztán hogy a dolgozó esetleg visszaél az adatokkal? Az ilyen eszébe sem jut a Józsi Bt. góréjának, hiszen éppen meg tudja nyomni a kék alapon színes gombot odalent balra, meg be tudja hívni az „internetet” (I.Explorer), „ha kint van előtte” (az asztalon). A többi meg úgy, ahogy előttem a kolléga leírta.
  • SupraMKIII #2
    Szerintem ez csak egy újabb jele a cégeknél tapasztalható katasztrófális biztonsági helyzetnek...

    Már maga a koncepció is hülyeség, és a két felhasználási terület alapvetően üti egymást. Ez kb olyan, mintha egy sofőr a cégnél használt autót használná privátban is: Van amikor működik, de egy kamionos, egy mozdonyvezető, vagy egy hajós kapitány esetén már az ötlet is baromság...

    Egy normális cég nem hagyja, hogy a belső rendszereit elérő eszközre egy szakirányban zéró ismerettel rendelkező amatőr telepítgessen mindenféle programot, egy felhasználó meg jogosan várja el, hogy a saját eszközeire hagy tegye már fel azt, amit csak szeretne...
  • Zombee #1
    Ha megfizetik... mert egyébként én viszont nem vagyok nyitott rá. Ha szar Pc jut, akkor az jut, otthon van normális PC, tábla és telefon is, a cég bekaphatja, ha nem motivál.