Berta Sándor

Az Apple-t hibáztatják egy motorkerékpár-gyártó csődjéért

A kaliforniai konszern a tehetséges munkatársak elcsábítása miatt került a kritikák kereszttüzébe.

A Mission Motors elektromos motorkerékpárokat fejlesztett ki és gyártott, azonban nemrég csődöt jelentett. Derek Kaufmann, a startup egykori vezetője azt mondta, hogy a helyzetük miatt - közvetett módon - elsősorban az Apple hibáztatható. Ennek oka, hogy a társaság elcsábította a legjobb mérnökeiket, ez pedig elriasztotta a befektetőiket és további személyzeti problémákhoz vezetett. A menedzser hozzátette, hogy az Apple pontosan tudta, hogy a Mission Motors jó mérnökökkel rendelkezik. Először két vezető mérnök távozott, majd az ezt követő hónapokban további munkatársak is elhagyták a vállalatot. Az Apple egyik szóvivője nem akart nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

Februárban az elektromos autókhoz akkumulátorokat gyártó A123 Systems vádolta meg az Apple-t azzal, hogy megkereste a vezető mérnökeit. A benyújtott keresetben az A123 azt állította, hogy a munkatársak távozása miatt számos projektet le kellett állítani. A cégnél attól tartanak, hogy további alkalmazottak is követhetik az átcsábított szakembereket. A beadvány egyébként nem csupán az Apple, hanem az egykori mérnökök ellen is irányul.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója szintén arra panaszkodott, hogy az Apple "nagy erőfeszítéseket tesz mérnökei elcsábítására" 250 ezer dolláros bónuszt és 60 százalékos fizetésemelést kínálva nekik, de eddig csak nagyon kevés munkatársuk fordított hátat nekik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #18
    Igazából az az idealizmus ill. csak ábrándozás, amit te képzelsz, miszerint a piac szabályozza a szereplőket és önmagát. Az igazság az, hogy Adam Smith "láthatatlan kezét" a legnagyobb vállalatok irányítják. Ez mára gyakorlati tény.
  • mrzed001 #17
    Ha csak megélsz egy ötletből, akkor nem veszel fel profi vezérmérnököt/vezető fejlesztőt, hanem csak tengődsz. Esetleg egy kezdőt vagy béna codert megengedhetsz magadnak. Ha ennyire jelentéktelen kis ötlet, akkor miért legyenek a csúcs fejlesztők-mérnökök ráállítva?
    Szóval már a felvetésed is halott.

    Az elvek meg szép dolog, de nem adnak kenyeret az elveidért a sarki közértbe. Tudod te milyen szar érzés, hogy milliárdokat keresel egy cégnek, és te "csak" egy jól fizetett munkaerő vagy? Miközben a tulaj sok100 millióval veszi ki a pénzt a cégből (alias NYERESÉG) évente, te megkapod a "méltányos" fizetésed, és ennyi.
    Szerintem fogalmad sincs erről, mert még soha nem alkottál semmi sikerest, vagy jövedelmezőt.

    Talán rájöttél így a végére a másik nagy tévedésedre is, luxus sportkocsija SEM a vezető fejlesztőnek van (bérből és fizetésből ... nooooormális ??).
    Szóval valami nagyon fura eltorzult elképzelésed van a világról.

  • Szefmester #16
    Látom még most sem fogod fel.

    Nem minden ötlet ér milliárdokat, bármi zseniális is legyen, van hogy csak megélsz belőle.
    Adj részvényt a melósnak, tapsikolni fog. Neked legyen zéró+1 a nyereséged, hogy megélj. Majd amikor jön a nagy cég és ajánl részvény+1 dollárt a melósnak az úgy fog elhúzni tőled hogy csak pislogsz.
    Örülök hogy szerinted álomvilágban élek mert vannak elveim, és nem a zsebem telítettsége határozza meg a jellemem, de szerintem kéne neked az élettől egy kibaszott nagy pofon. Akkor talán a pénzhez való imádkozásod egy pillanatra abbahagyod, és elkezdesz más felé pislogni. Talán észre fogod venni, hogy nem attól leszel nagy ember hogy 250ezres telefonod van, és 350Ft/l-es ásványvizet (csapvizet szépen csomagolva) szürcsölsz, és nem attól lesz nagy a fütyid mert egy luxus sportkocsiban csorogsz a belvárosban annyival hogy a bringások is beelőznek... Talán. Egyáltalán nem biztos, de talán.. hátha.. egyszer... de sajnos úgysem. Zöld hályog van a szemeden.. és azt sem látod hogy csak egy nyomorult 1$-os bankó az.
  • Tetsuo #15
    Az egész rossz alapokon van. Pl. az emberek és cégek versenyeztetése, szabadonengedése.
    Az igazi élet célja nem lehet a karrier, a vágy eszköze nem lehet a pénz és a mérce nem lehet a mennyiség.
    Ha a vállalatokat csak a várható profit reménye mozgatja - márpedig egy kapitalista rendszerben ez így van -, akkor az a környezeti források felélésével, az igazi értékek és emberség elvesztésével jár.
    A hazudott fejlődés vagy haladás (ideológiától függően) csak visszafejlődés és alászállás.
  • mrzed001 #14
    Szerintem te nem fogtad még fel. Alapíts egy céget, és adj az eszeknek benne RÉSZVÉNYT, hogy a sajátja legyen.
    Akkor jobban is dolgozik, nem is megy el.
    Nem pedig kapjon éhbért és még örüljön is neki. Aztán letesz egy 6 milliárdos terméket az asztalra, te elmész belőle a Bahamákra 2 évre, ő meg robotol tovább minimálbér*2-ért. Ez nem kapitalizmus, ez KIZSÁKMÁNYOLÁS.

    Amúgy, próbáltál már szakszervezetet vagy bármi érdekvédelmet alapítani? Tudod, hogy a cégvezetés számára az maga a vörös posztó?
    Az első "átszervezés" (nek hazudott leépítés) alkalmával azonnal ki is rúgják az ilyen "túlbuzgó" embereket. Láttam, többször.
    Álomvilágban élsz kedveském.

    Tetsuo: Ha az az ember annyit ér, akkor vigye is el. Nehogy már az a személy legyen RÁKÉNYSZERÍTVE, hogy bár többet ér, de kevesebbet kapjon, mert akkor a kis zsiga fikcionális manufaktúra csődbe megy nélküle (aminek a vezetője amúgy is mértéktelenül veszi ki a pénzt a cégből). Akkor az menjen is tönkre. Ha nem tud (inkább nem akar, mert kapzsi) egy 10-20% részvényt adni annak az embernek, akinek a munkájától függ, piszkosul megérdemli a csődöt (saját ostobaságának lesz áldozata).
  • Szefmester #13
    A morálisan helytelenséggel a legtöbb cégvezér kitörölheti... Ahogy Tetsuo írja, itt bizony össze kell omlania a kapitalizmus alapú rendszernek ahhoz hogy ezt mindenki észrevegye.

    A legtöbb ember (diplomások, aljanép egyaránt) képtelen felfgoni a távolabbi jövőt amíg az arcul nem csapja. Magyarázd el valakinek a bankok működését. Bólogatni fog. Magyarázd el a cégek agyleszívását. Bólogatni fog. Majd feláll, elmegy a bankba felvesz valami nagy hitelt, a pénzből elutazik valamerre hogy majd jobban kereső munkát találjon, persze aláígérve a kinti melósoknak hogy övé legyen, és ne valami kinti muksóé aki ugyanannyit tud. A cég pedig felveszi.. a muksó meg bólogat hogy okos, és ügyes.
  • Tetsuo #12
    Valójában nem lehet jól kijönni belőle, mert a mára globális kapitalizmust nem lehet "visszacsinálni". A rendszernek össze kell omlania ahhoz, hogy jó irányba változhasson - viszont egy globális társadalmi összeomlás a civilizáció végét jelentené. (Illetve hamarosan jelenteni is fogja.)
    Egy-egy törvénnyel nem lehet megregulázni a piaci versenyt, a nagyvállalatok viszont már befolyásolhatják a törvényeket, ha úgy áll érdekükben - nagyobb tőkét megmozgatva, mint egy-egy ország éves költségvetése.
  • moikboy #11
    Igen, mindegyik! Ha megvillannak a bankók akkor elsötétült arccal hörögnek, mint Bilbo a gyűrű láttán... Viszont akkor ezen logika mentén törvényileg maximálni kéne a "vezető mérnökök" fizetését, hogy ne lehessen elvtelen módon elcsábítani őket? De akkor mi lesz ha egy idegen ország ajánl tetemes összeget? Röghöz kötés? :D
  • Tetsuo #10
    Ezek egyike sem játszik, ha az Apple a konkurencia. Minden vezető mérnök a pénzre megy.
  • moikboy #9
    Na alljunk meg egy szora. Mas dolog az, hogy moralisan helytelen elszipkazni egy cegtol a mernokoket, es mas dolog ezt torvenyileg szabalyozni.
    Ha azt akarod, hogy a cegedtol ne tudjak elcsabitani a szakembereket akkor vegyel fel olyanokat akiket nem a penz foglalkoztat. Vagy adj nekik reszvenyopciot, ami csak addig el amig a ceg alkalmazasaban allnak. Vagy legyen olyan forradalmi a termeked, hogy a mernokok higgyenek benne, es kevesebb penzert is dolgozzanak rajta.
    Ja, hogy ezek egyike sem tetszik? Akkor neked baratom marad Kumar meg Raj havi 10 rupiaert meg ket zacsko rizsert Bangalorbol. Bar azert nagy remenyeket nem fuznek ezem utan a cegedhez.