Berta Sándor

A jövő munkahelyét alakítja ki a Bosch

Amennyiben a munkatársak össze vannak kötve egymással, akkor mindenki hozzájárulhat egy projekt sikeréhez.

A közös munkához, különösen, ha az emberek egymástól távol vannak, mindenképpen szükség van a megfelelő technikai háttérre. A Bosch nem sajnálja a pénzt a fejlesztésekre a Next Generation Workplace nevű programjában. A konszern világszerte 240 000 munkahelyet lát el a legújabb irodai alkalmazásokkal. Volker Deutschmann mérnök, a projekt műszaki vezetője elmondta, hogy globális vállalatként össze akarják kötni az összes dolgozójukat, hogy még jobb együttműködést érjenek el.

A cég egységes és felhasználóbarát szoftvereket akar beszerezni, s igazodna a közösségi médiahasználathoz és az olyan kommunikációs eszközökhöz, mint a videotelefonálás és a chat. A programok a notebookokon és az okostelefonokon egyaránt használhatók lesznek, a munkahelyen éppúgy, mint otthon. 2015 végéig körülbelül 100 000 munkahelyet látnak el új szoftverekkel, a többit 2016-ban szerelik fel. A Next Generation Workplace projektbe a Bosch mintegy 800 millió eurót fektet be.

A távlati cél az, hogy a társaság alkalmazottai együttműködhessenek függetlenül attól, hogy éppen hol vannak. Ehhez jelenti az első lépcsőfokot az integrált környezet. Minden alkalmazást egyetlen programból lehet majd elindítani és a dokumentumokat pedig néhány kattintással megnyitni, a különböző szöveges fájlokon vagy éppen táblázatokon közösen dolgozhatnak majd a szakemberek. A megoldásokat ötvöznék a Bosch Connected platformmal, ezáltal csökkenhet az e-mailek száma és még egyszerűbbé válhat a kommunikáció. A szoftvercsomag része az Office 2013, a Sharepoint, a Skype for Business és a OneNote.

Deutschmann kiemelte, hogy a projektet 2013-ban indították el és nem a technikát, hanem a felhasználókat helyezték a középpontba. Számos kérdést tettek fel az embereknek, például hogy szerintük milyen követelményeknek kell megfelelniük a jövő munkahelyének. Elemezték a válaszokat, majd négy tesztkörnyezetet alakítottak ki, amiket a dolgozók kipróbálhattak. Az első új generációs munkahelyeket Malajziában és Észak-Amerikában hozzák létre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TothLaci #12
    Boschnak rengeteg pénzve van, és rengeteget szerez a spanyolviaszokból!
    Épp ezért is utálatos, hogy ennyire kihasználják az embereket pl. az említett telephelyen, miközben az a kevés pro teljes mértékben marketing övezetbe került bele.

    Okkal haragszom rájuk, mert ha olyan lenne most is, ahogy kezdték itt német vezetés alatt, akkor lehet, hogy nem kellene új szakma után néznem. Csak nagyon elszaladt velük a ló, kapzsiságnak nincs határa, csak annyi a lényeg, hogy minél hosszabb távon működjön ez az állapot.
  • NEXUS6 #11
    Amúgy ahogy olvasom a Bocsinál épp föltalálják a spanyolviaszkot. Mi az, nem jött be a Mikroszaft Sörpointja?
    Nekem se!
    :D
  • NEXUS6 #10
    Hát én nem értem ezeket a mai fiatalokat. Panaszkodnak itten a sok melóra, pedig régi igazság, hogy "a munka szabaddá tesz!"
    És a svábok pláne tudják ezt!
    XD
  • TothLaci #9
    Akkor tessék belépni valami külsős cégen keresztül, és rendet tenni!
    Hajrá.
    Utoljára szerkesztette: TothLaci, 2015.08.17. 15:04:54
  • Botond #8
    A beosztottak a főnökökre panaszkodnak, a főnökök a beosztottakra a Boschban és mindenhol, és soha senki nem néz magába és soha nem talál magában egy szemernyi hibát sem és soha semmin nem változtat, soha semmit nem akar jobban csinálni, csak ahogy megszokta. Ez magyar sajátosság, és ez az igazi különbség a magyar és az ansbachi telephely között.
    A fenti kezdeményezések legalább olyan előremutatóak, mint a céges ovi/céges iskola, a kismamák visszaintegrációja, stb. Az hogy az egyszeri magyar ember hogy szabotálja el az másik kérdés.
    A gyenge légkondira meg ugyanazt tudom mondani amit korábban is írtam. Irány a földhivatalba dolgozni negyed annyiért, ott nincs klíma, nincs vele gond. :D
  • TothLaci #7
    Ha olyan lenne a gyár, mint Németországi változata, azt hiszem, jó lenne a véleményem nekem is. De sajnos nem ezért jött Magyarországra a jövő munkahelye...

    Irodában valamennyivel jobb a helyzet, de azért sokszor őket sem lehet irigyelni. Gyenge légkondi, állandó lecseszések, stb... de már kiemeltebb légkör.
  • Botond #6
    A több műszakolás az ilyen. A gyár az ilyen. Akinek ez nem fekszik az menjen tényleg irodai munkára, bár ott is előfordul, hogy hazaviszed a kis laptopod és otthon nyomkodod kicsit, miután lefeküdtek a gyerekek. Ennek az alternatívája, hogy elmész önkormányzathoz/iskolába/tűzoltónak/rendőrnek negyedannyiért. Ezt jól látod, hogy ez helyzeti előny és ezt ki is használja ez a multi és minden multi. Én csak kívülről látom a gyárat, szóval a decibel és többi kérdésben nem tudok mit mondani, a kamionos sztorit én is hallottam mondjuk, de akik ismerősök ott dolgoznak azoknak nincs ennyire lesújtó véleménye a munkahelyükről, sőt...
  • TothLaci #5
    Nem csak operátor dolgozik több műszakban a Boschban. Igazság szerint indulásnál még jobb volt. Néhány sok éve ott dolgozó kollégáitok szerint, akiknek már nincs veszteni valója. Valóban, vannak jó oldalai az ottani telephelynek is, viszont sajnos lehetne sokkal jobb is. Több embert felvenni az adott feladatra, beugró, akár szaktudással rendelkező embereket alkalmazni, és most nem a nyári diákmunkásokat értem ez alatt, akiket simán elküldtök egyik pillanatról a másikra, hanem rendesen ott dolgozó embereket. Külsős cégeket megszüntetni, munkakörnyezetre jobban odafigyelni, stb... Minden gép általában összezsúfolva, 80 dbA-s állandó hangzavar sok helyen, több kemence egymás mellett közvetlen, különböző szagok, amelyek arra utalnak, hogy nem jó teljesen a elszívás. Minden, de minden stabilabb lábon rendelkező ember úgymond igyekszik nagyon szimpatikus lenni a főnökei számára a munkahelyen és a magánéletében egyaránt, versenyeznek a kollégáikkal ebben ráadásul, kisebb, vagy ugyanolyan embereket tapossa a többi, feletteseik átverik, és sokszor manipulálják őket, tulajdonképpen.

    Aztán nézzük meg, hogy miért is van ez? Talán azért, mert mindenkinek nagyon fontos az állása, megélésre szolgáló jövedelem mellett, és bizony alternatíva vagy nincs, vagy nagyon messze van, vagy nem fizetik meg. Cég pedig kihasználja. Ha kiküld Németországba az ottani Boschoz pár hónapra, simán elveheti a cég az ottani fizetésed nagy részét, akár másfél millió forintot is pár hónap alatt. Tehát ha valaki a jövő munkahelyén szeretne dolgozni, jól gondolja át, melyik telephelyet válassza!
    Utoljára szerkesztette: TothLaci, 2015.08.17. 09:26:30
  • Botond #4
    Ez az érem egyik oldala. A másik meg céges ovi/céges iskola. Gyedről visszatérő anyukák visszafogadása. Teljes bérre bejelentés, fizetett szabadság, meg egy csomó minden amit a magyar kkv nem annyira ad, pedig a munka törvénykönyve említ ilyeneket. Van hova fejlődni Hatvanban, de azért közel sem olyan rossz a helyzet. Kivéve, ha operátor voltál, de nyolc osztállyal máshol sem fenékig tejfel az élet.
  • e98ff #3
    Ja, van a Bosch-nak k&f részlege is nálunk. Nyilván inkább ők a célközönség.

    Egyébként nem tudom, ez a rendszer mennyire tesz jót a munkavállalóknak. Eddig is voltak, akik nem tudnak elszakadni a munkától, most már otthonról is könnyen tud majd dolgozni, miután lejárt a munkaideje. És szabadság alatt is.