Berta Sándor

Évente akár 80 000 dollárt is kereshet egy Apple-gyakornok

A kaliforniai konszern jelenleg a világ legértékesebb, tőzsdén is jegyzett vállalata, amely jól megfizeti a dolgozóit.

A Business Insider egy Brad nevű fiatalra hivatkozva számolt be a gyakornoki fizetésekről. A fiú elmondta, hogy egy órára 38 dollárt fizetett neki a cég, ami havi 6700 és évi 80 400 dolláros fizetést jelent. Mindezt megerősítették a Glassdoor adatai is. Az nem derült ki, hogy Brad milyen területen és mennyi ideig dolgozott, csak az, hogy 40 órás munkahetekről volt szó. A túlórákat másfélszeres áron számolták el, amely a 60 órás munkahetek esetében a bér megduplázódásához vezetett.

Az Apple ingyen szobát biztosított a gyakornokoknak, aki pedig nem akart másokkal lakni, az 1000 dollárt kapott lakásbérlésre. A helyszínre költözőket 3300 dollárral támogatták a fuvarköltségekben, ráadásul a társaság segített a bürokrácia leküzdésében is és gond nélkül elfogadta, ha valakinek nem az angol az anyanyelve. A gyakornokok cserébe szigorú titoktartást vállaltak a tevékenységükkel kapcsolatban, még a családtagjaiknak és a barátaiknak sem árulhattak el semmit a munkájukról.

Egy másik gyakornok arról beszélt, hogy 2500 dollárt kapott egy félnapos állásért. A teljes munkaidős foglalkoztatás esetén havi 5000 és évi 60 000 dollár járt volna neki. Az nála sem derült ki, hogy melyik területen dolgozott, csupán annyi, hogy nem a fejlesztésekben vett részt. A Glassdoor szerint ezek a fizetések átlagosak. A Facebook és a LinkedIn esetében a gyakornokok 6200 dollárt keresnek havonta és 74 400 dollárt évente. A Palantir és a VMware esetében még magasabbak a fizetések.

2012-ben a Facebook volt az USA-ban a legnépszerűbb munkahely, a közösségi portálnál akkor egy gyakornok havonta 5600 és 6300, évente pedig 65 000 és 75 000 dollár között keresett. Magyarországon tavaly a Microsoft örülhetett a legjobb munkahelyeket listázó rangsor első helyének. Az IT-cégek gyakornokai tavaly is jól kerestek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #11
    Ez amit írtál, erre a fantasztikus cupertinoi cégre vonatkozik? Köszönjük a bennfentes infot, hát igen, amikor a székházépítés válik fontossá, akkor hajtani kell az egyszerű melósokat.
  • Chriss745 #10
    Fizetett agymosásunkat láthatták. Írországban dolgoztam nálunk mérnöki munkakörben, minimálbért fizetnek, még a managereknek is, elmentem más céghez 2KM-rel arrébb, ugyanazért kétszer annyit fizettek. Mocskos egy cég, kívülről még nem is látszik mi folyik odabent.
  • grobs #9
    A kínai "rabszolgák" kínai cég alkalmazottai. Fölösleges ide keverni őket. Más ország, más törvények.
    Ez a 80k USD elég hatásvadász. Egyrészt a szilícium-völgy még amcsiknál is extrém drágának számít. Kevesebből nem is nagyon tudna ott megélni (ott nincs Tesco). Másrészt ezekhez a cégekhez csak olyanok mehetnek gyakornoknak akikből a legjobbak lesznek.

    Az X% automatikus leépítése egy új csapatnál rövid távon teljesen jól működik. De hosszútávon nem érdemes alkalmazni mert rengeteg feszültséget okoz ami normális ügymenetben kinyírja azt is aki ott marad ... a végén ott lesz a cég egy rakás újonccal, és kiégett "öreggel". Persze ha nem cél, hogy jó csapat legyen akkor mehet orrvérzésig. A fejlesztés tipikusan nem ilyen terület. Ha valaki fejlesztőknél ilyet csinál annak a cége lejtmenetben lesz nagyon gyorsan.
  • gombabácsi #8
    a kínai rabszolgák is apple gyakornoknak számítanak?
    XD
  • Zoli007 #7
    Nyilván, mert az eladó és a programozó egy kategória...
  • UUUU #6
    Mese habbal.
  • Sequoyah #5
    A Microsoft csinalta ezt regen, es egyaltalan nem valt be.

    Ha az Apple atvette ezt a hulyeseget, az nagy szegyen rajuk nezve...
  • lammaer #4
    Apple storeban viszont nem jó apple alkalmazottnak lenni....

    http://appleinsider.com/articles/15/06/10/apple-store-employees-complained-directly-to-tim-cook-over-bag-search-policy
  • pixx #3
    Ma már nem csinálnak ilyet Szilicium-Völgyben, mivel a jó programozó már ritka, főleg az, akinek nincs melója.
    Egy haverom ott dolgozik, és 2500 dollárért egy nagyon lepukkant lakást tud csak bérelni. Szóval nem sok pénz ez, ha azt nézed, hogy a fele lakhatásra megy el. Nem véletlen, hogy a Facebook és a Google is saját lakóparkot épít.
  • Papichulo #2
    Szerintem te erre gondolsz es kevered az Apple-t a Microsofttal ;)