Berta Sándor

Továbbra is nehéz helyzetben van az AMD

A gyártó eladja távol-keleti létesítményeit és egy közös vállalat segítségével tartósan csökkentené a költségeket.

Az Advanced Micro Devices (AMD) 371 millió dollárért cserébe megvált a malajziai Penangban és a kínai Suzhouban lévő teszt- és gyártóüzemei tulajdonrészének 85 százalékától. Emellett megállapodott a Nantong Fujitsu Microelectronics nevű kínai konszernnel egy közös társaság létrehozásáról. A tranzakciók 2016 első felében zárulhatnak le.

A cég legújabb tőzsdei jelentése szerint az elmúlt negyedévben 197 millió dolláros veszteséget szenvedtek. A PC-processzorokkal kapcsolatos üzlet közel 46 százalékkal gyengült és már csak 424 millió dollárt tett ki, a részleg vesztesége 181 millió dollár volt. Ezen a helyzeten javíthatna a kínai üzlet, amely hosszú távon is csökkentheti a kiadásokat. Amennyiben ezek a lépések nem vezetnek eredményre akkor végképp súlyos helyzetbe kerülhet a gyártó.

Az AMD lehetséges feldarabolása és bizonyos részlegek kiszervezése már júniusban felmerült, de akkor Sarah Youngbauer, az AMD egyik szóvivője közölte, hogy nem létezik ilyen jellegű projekt a vállalatnál és továbbra is a korábban felvázolt hosszú távú stratégiájukat követik. Júliusban kiderült, hogy a Microsoft is érdeklődik a gyártó iránt, majd másfél hónapja arról írtunk, hogy a Silver Lake befektetési cég 20 százalékos tulajdonrészt szerezhet az AMD-ben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!